Μενού
  • Α-
  • Α+

Το διήμερο διερευνητικών επαφών και πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας κι Άγκυρας στην αρχή της εβδομάδας ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωσης μιας συνάντησης των δυο υπουργών Εξωτερικών στις 14 Απριλίου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως διαπιστώθηκε σύμπλευση στο περιεχόμενο των συνομιλιών. Τόσο στις διερευνητικές επαφές, όσο και στις πολιτικές διαβουλεύσεις η Άγκυρα έθεσε τα γνωστά ζητήματα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, όπως και τα ζητήματα «μειονότητας» στη Θράκη. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν εισέπραξε τις κατάλληλες απαντήσεις από την ελληνική πλευρά. Το γεγονός όμως πως ο επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας των διερευνητικών επαφών, Παύλος Αποστολίδης, απάντησε καταφατικά στο εάν θα ακολουθήσει και 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών, αυτή τη φορά στην Τουρκία, ήταν δηλωτικό του ότι οι δυο πλευρές εργάζονται σε μια κατεύθυνση αποκλιμάκωσης, ώστε το φετινό καλοκαίρι να αποφευχθεί η ένταση στο πεδίο.

Ως προς αυτό, κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες: Ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ όπου θα συζητηθεί και η περιβόητη Έκθεση του Ύπατου Αρμοστή της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, η οποία θα παρουσιαστεί στους ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Η απροθυμία πολλών Ευρωπαϊκών χωρών με προεξάρχουσα τη Γερμανία στην επιβολή κυρώσεων δυσχεραίνει τις προθέσεις της ελληνικής διπλωματίας που πάντως δείχνει ικανοποιημένη από τη διττή ευρωπαϊκή στρατηγική απέναντι στην Τουρκία που προβλέπει το καρότο της «θετικής ατζέντας» και το μαστίγιο της επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση που η Άγκυρα επιστρέψει σε παραβατικές συμπεριφορές. Η Άγκυρα πάντως αναμένεται να αποσπάσει κάποια έξτρα κονδύλια για τη διαχείριση του Προσφυγικού από την Ευρώπη, όπως και πιθανότατα την αναθεώρηση της τελωνεικής Ένωσης. Αθήνα και Λευκωσία πάντως περιμένουν μια σαφή διατύπωση υπερ των κυρώσεων κατά της Άγκυρας σε περίπτωση που η Τουρκική πλευρά επιστρέψει στις προκλήσεις.

Τετ-α-τετ με Μπλίνκεν την Τρίτη;

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει πάντως στην Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και θα είναι η πρώτη με τη συμμετοχή του νέου Επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές το εάν ο κ. Δένδιας θα καταφέρει να έχει ένα μικρό τετ-α-τετ με τον επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας, αυτό που σίγουρα απέκλεισε πάντως, μιλώντας τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ είναι μια τριμερής συνάντηση υπό τον ίδιο με τους δυο υπουργούς Εξωτερικών, Δένδια και Τσαβούσογλου. “Τόσο για πρακτικούς όσο και για συμβολικούς λόγους θα ήταν ευκταίο να πραγματοποιηθεί πρώτα η διμερής συνάντηση μεταξύ των δυο υπουργών” ήταν η απάντηση που έδωσε ο Νίκος Δένδιας στον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, που δεν απέκλειαν πάντως μια τέτοιου είδους συνάντηση στο μέλλον.

Ραντεβού Δένδια - Τσαβούσογλου στις 14 Απριλίου

Πολλά θα κριθούν πάντως από το ραντεβού Δένδια - Τσαβούσογλου στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου. Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο κ. Δένδιας δήλωσε πως προσέρχεται στο διάλογο διότι η Αθήνα θεωρεί πως έχει το δίκιο με το μέρος της και δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. “Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός. Όταν μιλάς, προβάλεις τις θέσεις σου, θέτεις τις κόκκινες γραμμές σου, αλλά δεν ενδίδεις”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το επόμενο ραντεβού του Νίκου Δένδια με την Τουρκική πλευρά είναι στο πλαίσιο της πενταμερούς συνάντησης για το Κυπριακό στη Γενεύη στο διάστημα 27-29 Απριλίου. Η σκληρή στάση με την οποία προσέρχεται η Άγκυρα στην πενταμερή, με την οποία ζητά να προχωρήσει η λύση των δυο ξεχωριστών κρατών, είναι βέβαιο πως θα συναντήσει αντιδράσεις από τους συμμετέχοντες, παραμένει κρίσιμο όμως το τι εξέλιξη θα λάβει μια τέτοια συνάντηση. Αναλυτές θεωρούν πως η διαδικασία θα παραμείνει ζωντανή ώστε να μην κλείσει τελειώς το κανάλι επικοινωνίας των δυο πλευρών, αν και στην παρούσα φάση και με την παρούσα Τουρκική και Τουρκοκυπριακή ηγεσία, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA