Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

ΣΥΡΙΖΑ: Τι βλέπουν στις δημοσκοπήσεις που επενδύουν και τι περιμένουν

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις που παρουσιάζονται στα ΜΜΕ να δείχνουν πολύ μεγάλη διαφορά στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου όμως επικρατεί ψυχραιμία.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, παρά το γεγονός πως η «ψαλίδα» με το κυβερνών κόμμα δεν φαίνεται να κλείνει, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν πως η διαφορά δεν είναι τελικά τόσο μεγάλη, όσο αυτή που απεικονίζεται στις δημοσκοπήσεις και πως τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορούν να αισιοδοξούν...

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμπιστεύεται απόλυτα τον γνωστό δημοσκόπο, Ηλία Νικολακόπουλο με τον οποίο και συνεργάζεται ώστε να πιάσει τον «σφυγμό» των πολιτών.  

Τι πιστεύουν λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ: Πως αν την Κυριακή γίνονταν εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα είχε μεν την πρωτιά, όμως η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων δεν θα έφτανε σε διψήφιο νούμερο, παρά τις προβλέψεις. Που το στηρίζουν αυτό; Στο γεγονός πως στα ποιοτικά στοιχεία η κυβέρνηση φαίνεται να έχει μεγάλη φθορά. Επιπλέον το γεγονός ότι το τελευταίο πράγμα που έχει κάποιος στο μυαλό του αυτή την εποχή είναι οι εκλογές, παίζει τον δικό του ρόλο...

Θεωρούν δηλαδή ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο η Νέα Δημοκρατία διαχειρίζεται την πανδημία ή την οικονομία, οπότε αν τίθετο το κρίσιμο ερώτημα: ποιος να κυβερνήσει αύριο;- θα σκεφτόντουσαν «διπλά» να δώσουν την έγκριση τους σε μια κυβέρνηση που πλέον δεν εμπιστεύονται. Προς το παρόν όμως το ερώτημα αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί σοβαρά τους ψηφοφόρους που «αγωνιούν για την επόμενη ημέρα», όπως λένε χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου.

Διατηρεί την «πρωτιά» στους νέους – χάνει στους μεγαλύτερους

Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αναλύουν προσεκτικά τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων, αλλά κάνουν δικές τους ποιοτικές έρευνες προκειμένου να διαπιστώσουν την δυναμική τους. Με μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται πως διατηρούν την «πρωτιά» στους νέους, δηλαδή στις ηλικίες από 17 έως 34 . Στις εκλογές του 2019 στην κατηγορία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξανά την πλειοψηφία με 36,8%, ενώ ακολουθούσε η Νέα Δημοκρατία με 30,6%.

Στις ηλικίες 35-54 σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην Κουμουνδούρου η ψαλίδα σε σχέση με το 2019 θεωρούν ότι έχει κλείσει σημαντικά. Στις τελευταίες εκλογές είχε έρθει πρώτη η Νέα Δημοκρατία με 40,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει μόλις 29,5%. Με τα στοιχεία που έχουν τώρα θεωρούν πως «η διαφορά σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο μεγάλη. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να προηγείται αλλά με μικρό ποσοστό», υποστηρίζουν. Γενικότερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν πως στις παραγωγικές ηλικίες ο ΣΥΡΙΖΑ πάει καλά. Αυτό όμως δεν συμβαίνει και στους άνω των 65.

Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ στην ηλικιακή ομάδα των 55+ είχε ποσοστό 30,8%,ενώ προηγούταν η Νέα Δημοκρατία με 43,2%. Η ψαλίδα (ειδικά όσον αφορά τους πολίτες 65+ όπως αναφέραμε νωρίτερα) εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Γιατί συμβαίνει αυτό και πως σκέφτονται να το αντιμετωπίσουν;

Τα social media και οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις

Μόνο τυχαίο δεν θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός πως οι πολίτες που έχουν πρόσβαση στα social media και μπορούν να ενημερωθούν κι από αυτά, φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη για την διαχείριση των κρίσιμων θεμάτων από την κυβέρνηση, σε σχέση με αυτούς που ενημερώνονται εξ ολοκλήρου από τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Θεωρούν δηλαδή στην Κουμουνδούρου πως είναι πιο εύκολη η πρόσβαση που έχουν στις νεαρότερες ηλικίες, απ’ ότι στις μεγαλύτερες.

Επιπλέον πιστεύουν πως το γεγονός πως οι περισσότερες δημοσκοπήσεις γίνονται με τις εταιρίες να καλούν σε σταθερά τηλέφωνα, που σπάνια χρησιμοποιούν οι νέοι, παίζει βασικό λόγο και στην εικόνα που διαμορφώνεται καθώς όπως λένε «περιορίζουν ηλικιακά το κοινό στο οποίο βασίζουν τις έρευνες τους».   

Οι διαδηλώσεις και οι προγραμματικές επεμβάσεις

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως στον ΣΥΡΙΖΑ «σηκώνουν τα χέρια ψηλά» και δέχονται απλά τη… μοίρα τους και το γεγονός πως στις μεγαλύτερες ηλικίες φαίνεται να χάνουν με… κάτω τα χέρια.

Στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν πως η συμμετοχή των στελεχών τους στις διαδηλώσεις δημιουργεί μια δυσαρέσκεια σε αυτές τις κατηγορίες ψηφοφόρων. Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και στην τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Πέμπτης να αντικρούσει τα βέλη της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, παρουσιάζοντας έρευνες βάση των οποίων η συγκέντρωση στους ανοιχτούς χώρους με προφυλάξεις (μάσκα και αποστάσεις), δεν συμβάλει στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν στοιχεία που δείχνουν πως όταν έχουν συγκεκριμένες προτάσεις να παρουσιάσουν, όπως για παράδειγμα για το νέο ΕΣΥ, τότε οι πολίτες ακούν. Ετοιμάζουν λοιπόν τις οικονομικές τους προτάσεις για το ιδιωτικό χρέος, προτάσεις που θεωρούν πως θα τους βοηθήσουν να χτίσουν το προφίλ της αξιόπιστης κυβερνητικής επιλογής και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούν πως είναι «έτοιμοι» για τις εκλογές. Αισιοδοξούν όμως ότι η κατάσταση σαφώς και είναι αναστρέψιμη και φυσικά εκτιμούν ότι η απόσταση που τους χωρίζει από τη Ν.Δ. είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις.  

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#ΣΥΡΙΖΑ #Αλέξης Τσίπρας