Μενού
  • Α-
  • Α+

«Τις δύσκολες αυτές ώρες που διανύει η χώρα μας λόγω της πανδημίας, πρέπει όλοι μας να πράξουμε το καθήκον μας χωρίς δεύτερη σκέψη και να συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης».

Με αυτές τις φράσεις, το πρωί της Δευτέρας και λίγη ώρα αφού είχε ανακοινωθεί η επίταξη άνω των 200 ιδιωτών γιατρών, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος έκανε αυτή τη δήλωση, σε εντελώς διαφορετικό ύφος από τις προηγούμενες πύρινες ανακοινώσεις το ΠΙΣ μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Είχε προηγηθεί το Σάββατο το βράδυ μια επεισοδιακή τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο Υγείας, η οποία, για να ειπωθεί κομψά, δεν κατέληξε πουθενά.

Αν το θέσει κανείς άκομψα, υπήρχαν στιγμές που θα μπορούσαν τα πράγματα να έχουν εκτραπεί πλήρως, αν η κουβέντα γινόταν δια ζώσης. Κι όμως, από την ώρα της επίταξης και μετά, δεν «άνοιξε μύτη».

Οι γιατροί παρέλαβαν τα «φύλλα πορείας» και σήμερα θα παρουσιαστούν στα νοσοκομεία που έχει προβληθεί, για να αναλάβουν καθήκοντα Επιμελητών.

Η απόφαση της επίταξης, πολιτικά, είχε ρίσκο, υπό την έννοια ότι η κυβέρνηση θα φαινόταν πως συγκρούεται με τους γιατρούς, οι οποίοι έχουν σηκώσει τεράστιο βάρος επί έναν χρόνο. Η στάση των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών, όμως, προκάλεσε ακόμα και εσωτερικό ρήγμα, με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργο Πατούλη και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκο Πλατανησιώτη να διαχωρίζουν τη θέση τους από τον ΠΙΣ και να «κλείνουν το μάτι» στην επίταξη. Με άλλα λόγια, ο ΠΙΣ βρέθηκε μόνος του, ενώ όλο και περισσότεροι πολίτες αδυνατούσαν να κατανοήσουν πώς γίνεται, την πιο κρίσιμη ώρα, οι ιδιώτες γιατροί να μην μπαίνουν στη μάχη, όσο εύλογα και αν ήταν τα αντεπιχειρήματα τους. Κάπως έτσι, εν τοις πράγμασι, απαντήθηκε και ο προβληματισμός αρκετών εντός της ΝΔ, γιατί η κυβέρνηση «βάζει απέναντι» επαγγελματικές ομάδες που έχουν στηρίξει την κυβέρνηση.

Και ενώ οι γιατροί θα πάρουν σήμερα το δρόμο για τα νοσοκομεία, τις επόμενες ώρες θα κλειδώσουν και οι λεπτομέρειες για τα self test, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται την Παρασκευή.

Το νέο στοιχείο, το οποίο «κλείδωσε» στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι ότι, από τη στιγμή που κάποιος βγει θετικός στο test που κάνει, θα μπορεί να το δηλώνει σε ειδική πλατφόρμα, ίσως και μέσω του gov.gr, και στη συνέχεια θα παραπέμπεται για δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή υγείας, προς επιβεβαίωση.

Τις επόμενες μέρες, δε, αναμένεται να «κλειδώσει» και η πρώτη παραγγελία της κυβέρνησης για τα τεστ στο εξωτερικό, με το Μέγαρο Μαξίμου να μην προτίθεται να υποχωρήσει στο αίτημα των φαρμακοποιών για αντίτιμο ανά τεστ, απλώς και μόνο για τη διανομή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA