Μενού
  • Α-
  • Α+

Το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα, οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια σιγά-σιγά θα σβήνουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, θα βρίσκεται ως και αργά στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, αλλά και για να έχει την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να συμμετάσχει μετά τις 20:45 στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Ηγετών, όντας ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που το κάνει από την περίοδο του Τζωρτζ Μπους. Αργότερα και μετά το πέρας της συζήτησης του με τους Ευρωπαίους, θα σηκώσει το τηλέφωνο και θα συνομιλήσει με τον κ. Μητσοτάκη, με αφορμή και τη συμπλήρωση των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση.

Ομολογουμένως, το τηλεφώνημα αυτό δουλεύτηκε πολύ όλες τις προηγούμενες ημέρες και, όπως αναφέρει αρμόδια διπλωματική πηγή, το ραντεβού έχει κλειστεί εδώ και αρκετές μέρες. Άλλη πηγή ανέφερε στο Reader.gr ότι, εσχάτως, σχεδόν όλες οι επικοινωνίες με την Ουάσιγκτον περιστρέφονταν γύρω από το να «κλειδώσει» αυτό το τηλεφώνημα. Μάλιστα, υπήρχε εδώ και μέρες η φημολογία ότι Μητσοτάκης και Μπάιντεν θα τα έλεγαν από το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε στη βάση της Σούδας, το πρωί της Τρίτης. Κάτι τέτοιο, βεβαίως, δεν θα ήταν εφικτό, μιας και ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στην Κρήτη στις…03:00 τα ξημερώματα, ώρα Ουάσιγκτον. Το τηλεφώνημα, όμως, θα γίνει και θα έχει προηγηθεί ενός αντίστοιχου τηλεφωνήματος του προέδρου Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ο κ. Μπάιντεν, όμως, έχει αποφύγει να σηκώσει το τηλέφωνο και να ανταποκριθεί στο μήνυμα που του έχει στείλει εδώ και καιρό ο κ. Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αφορμή του τηλεφωνήματος μπορεί να είναι η επέτειος των δύο αιώνων από την ελληνική επανάσταση, όμως το τηλεφώνημα δεν θα αναλωθεί σε μια σειρά τυπικών αναφορών, αλλά σε όλα τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης, βεβαίως, και της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα θέμα που ο πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει καλά, προσωπικά, έχοντας στενούς δεσμούς τόσο με την ελληνοαμερικανική κοινότητα όσο και με το Πατριαρχείο. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος Μπαίντεν μιλά σταθερά για την ανάγκη σταθερότητας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα να μην επαναλάβει το «θερμό» 2020 που έβαλε φωτιά στο Νοτιοανατολικό σκέλος της Συμμαχίας. 

Η επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπάιντεν έρχεται σε μια στιγμή που η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι, ίσως, στο καλύτερο σημείο τους, ενώ η Ουάσιγκτον στέλνει αλλεπάλληλα μηνύματα στην Άγκυρα ότι η «πίσω πόρτα» που ήταν ανοιχτή επί διακυβέρνησης Τραμπ, αλλά και η «διπλωματία των γαμπρών» Κούσνερ-Αλμπαϊράκ έχουν τελειώσει. Εξ ου και διαρκώς η Ουάσιγκτον βάλλει εναντίον της Άγκυρας για τους S-400, χωρίς, όμως, να θέλει να κόψει τις γέφυρες με τη γείτονα. Την ίδια ώρα, βεβαίως, ο ελλιμμενισμός του Αϊζενχάουερ στη Σούδα και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη έστειλαν με σαφήνεια το μήνυμα για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, η οποία θα έχει αντανάκλαση και στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, η οποία συζητείται να ανανεωθεί για αρκετά χρόνια και όχι απλώς για ένα, κατά τη συνήθη πρακτική.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA