Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που διεξήχθη προχθές ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφαση του να ψηφίσει «ναι» ο ΣΥΡΖΑ, επι της αρχής στο νομοσχέδιο για την συμφωνία με το Ελληνικό.

Ο λόγος που αποφάσισε το κόμμα του να μην ψηφίσει «παρών» ή «όχι», αφού από κάποια μέλη του συμβουλίου εκφράστηκε η άποψη πως θα πρέπει να επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο δικό του σχέδιο, ήταν για να περάσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Το μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερ των επενδύσεων. Αποδέκτες αυτού του μηνύματος τόσο οι πολίτες και ειδικά αυτοί που ανήκουν στην μεσαία τάξη και στον επιχειρηματικό κόσμο, όσο και στην κυβέρνηση που πίστευε πως θα κάνει «σημαία» ένα πιθανό «όχι» από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικοινωνώντας πως είναι κατά των επενδύσεων.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ελληνικό, αφού το «ναι» επι της αρχής γίνεται «όχι» στην πλειοψηφία των επι μέρους άρθρων, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποστηρίζει πως χρειάζεται ένα σχέδιο προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, αλλά και του περιβάλλοντος.

Στο… όριο των εκλογών

Η χθεσινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή συνοδεύτηκε εξάλλου και χθες με σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για μια σειρά από θέματα. Πανδημία, επενδύσεις, η συμφωνία με τη Cisco, αλλά και η αύξηση κεφαλαίου που επίκειται στην Τράπεζα Πειραιώς έδωσαν αφορμή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να υψώσει τους τόνους.

Μάλιστα για πρώτη φορά έφτασε στο… όριο του να ζητήσει εκλογές, λέγοντας: «Η επικοινωνία έχει ένα όριο και το όριο αυτό είναι η πραγματικότητα, είναι η ίδια η ζωή, είναι όλα αυτά που βιώνουν οι πολίτες. Από την οικονομία, την πανδημία μέχρι την παιδεία και τις επενδύσεις αποδεικνύεστε παντελώς ανίκανοι να υλοποιήσετε μια συνεκτική στρατηγική προς το συμφέρον των πολιτών, προς το δημόσιο συμφέρον, προς το συμφέρον της χώρας. Και αυτό πια έχει γίνει ολοφάνερο στον ελληνικό λαό. Με δυο λόγια, δεν μπορείτε πια. Και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσετε τόσο περισσότερο και περισσότερα θα μπορέσει να διασώσει η επόμενη κυβέρνηση του τόπου, μία προοδευτική κυβέρνηση που θα έρθει να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά κανονικότητας, σε τροχιά ανάπτυξης, σε τροχιά κοινωνικής δικαιοσύνης».

Προσέγγιση στην ομογένεια

Με επιστολή τους στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο Κώστας Πουλάκης (τακτικό μέλος της Διακομματικής Επιτροπής, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών) και η Δανάη Κολτσίδα (αναπληρωματικό μέλος της Διακομματικής Επιτροπής και επίσης μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία) ζήτησαν την σύγκληση της Διακομματικής Επιτροπής αρμόδιας για την εξέταση ζητημάτων που αφορούν τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την Θεοδώρα Τζάκρη έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια προσπάθεια προσέγγισης των ομογενών, ενώ διοργανώνονται και διάφορες συζητήσεις με μέλη της ομογένειας προκειμένου να υπάρξει μια προσέγγιση.

Η εκτίμηση που έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως εν τέλει οι ομογενείς που θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές θα είναι περίπου 150.000, ένας αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος που σαφώς μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA