Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Κίνα από την οποία ξεκίνησε η επιδημία του κορονοϊού, μετά από εκατόμβες νεκρών  στην πρώτη φάση, κατόρθωσε να ελέγξει σχεδόν απόλυτα την κατάσταση από την άνοιξη του 2020 έστω και με αμφιλεγόμενες ως προς την διαφάνεια και την δημοκρατικότητά τους μεθόδους.

Οι ΗΠΑ πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές με πάνω από 535.000 νεκρούς -όσοι οι νεκροί και των δύο Παγκοσμίων Πολέμων μαζί- καθώς ο πρώην Πρόεδρος και η τότε ηγεσία του Λευκού Οίκου έβαλαν την οικονομία πρώτη αποφεύγοντας με κάθε τρόπο την πρόληψη των σκληρών lockdown. Ωστόσο επένδυσαν στην έρευνα και την παραγωγή εμβολίων καθώς το σχέδιο Warp Speed το εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Τραμπ, είχε προϋπολογισμό 10 δις και σήμερα τρέχει το πρόγραμμα της φτάνοντας ήδη στο 33% του πληθυσμού.

Στην Ευρώπη των 27 πάλι και οι νεκροί είναι πάνω από 500.000 παρά τα συνεχή lockdown και  η πορεία των εμβολιασμών είναι μόλις στο 11%  και οι οικονομικές επιπτώσεις τεράστιες καθώς πέραν από το ήδη τεράστιο κόστος των 12 μηνών, σύμφωνα με τους αναλυτές μια καθυστέρηση 1-2 μηνών στον εμβολιασμό ισοδυναμεί με κόστος 50-100 δισ. ευρώ. Κοντολογίς η ΕΕ έχει αθροιστικά πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα από κάθε άποψη και φυσικά μετά το τέλος της πανδημίας θα αρχίσει ή πρέπει να αρχίσει μια συζήτηση για τα αίτια αυτής της αποτυχίας.

Από την αρχική διαπίστωση ότι π.χ μάσκες και υγειονομικός προστατευτικός εξοπλισμός μιας χρήσης ήταν εισαγόμενα από χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα έως την τελική διαπίστωση ότι η τρίτη σε ισχύ οικονομία του πλανήτη δεν διαπραγματεύτηκε αποτελεσματικά με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Όπως έγραψαν πρo ημερών οι ΝΥΤ «Δεν υπάρχει κανένας ένοχος, παρά μόνο μια σειρά από μικρές αποφάσεις που οδήγησαν σε ολοένα και περισσότερες καθυστερήσεις. Η ΕΕ καθυστέρησε σχετικά να διαπραγματευθεί συμβόλαια με τις φαρμακοβιομηχανίες. Οι ρυθμιστικές αρχές της ήταν πολύ προσεκτικές στην έγκριση των εμβολίων. Η Ευρώπη στοιχημάτισε επίσης σε εμβόλια που παρουσίασαν σημαντικά προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού. Και οι εθνικές κυβερνήσεις υπονόμευσαν τις τοπικές προσπάθειες με γραφειοκρατία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA