Μενού
  • Α-
  • Α+

«Αύριο η Ένωση οφείλει να επιμείνει στην αξιόπιστη εφαρμογή της συμφωνημένης από όλους πολιτικής της διττής προσέγγισης απέναντι στην Τουρκία», είπε ο κ. Μητσοτάκης μετά το τετ-α-τετ που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί η έκθεση Μπορέλ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. 

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «χαιρετίσαμε το περιεχόμενο της έκθεσης Μπορέλ και τονίσαμε την ανάγκη τα συμπεράσματα να κινούνται στο ίδιο πνεύμα με την έκθεση της Κομισιόν».

«Θα υπογραμμίσουμε ότι η τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει υπονομεύοντας την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας και των συνομιλιών για το Κυπριακό», τόνισε ο πρωθυπουργός ενόψει της Πενταμερούς που θα λάβει χώρα στο τέλος Απριλίου στη Γενεύη, κάνοντας και ειδική αναφορά στα Βαρώσια. 

«Στη ΝΑ Μεσόγειο η Τουρκία έχει αποσύρει τα γεωτρητικά της πλοία, από την ελληνική ΑΟΖ. Το γεγονός αυτό δεν είναι ασήμαντο, αλλά μένει να αποδειχθεί αν έχει διάρκεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι είναι «στο χέρι της Τουρκίας να βεβαιώσει αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης ή για έναν παραπλανητικό ελιγμό».

«Είτε η Τουρκία θα ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου ή, αν επιλέξει να μείνει στο δρόμο της παραβατικότητας, αυτός αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε συνέπειες», υπογράμμισε. 

«Είναι κοινή η δική μας θέση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η στάση της κυβέρνησης της Άγκυρας δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από τον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι αξιώσεις περί δήθεν λύσης δύο κρατών είναι εκτός πλαισίου ΟΗΕ, απορρίπτονται δίχως συζήτησης», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι «η Ελλάδα μένει ειλικρινής χωρίς να είναι αφελής».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA