Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε μία κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, ο Τζο Μπάιντεν, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το βράδυ της Πέμπτης, μετά την συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου στην Σύνοδο Κορυφής. 

Η ελληνική πλευρά έχει λάβει ξεκάθαρα μηνύματα στήριξης από την Ουάσιγκτον, τόσο σε ρητορική επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αναβάθμισης των σχέσεων, ενώ οι δύο ηγέτες, Τζο Μπάιντεν και Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιβεβαιώσουν το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και θα συζητήσουν μεταξύ άλλων, για την διμερή στρατηγική συνεργασία και τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο.

Μάλιστα σήμερα το πρωί, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε θερμό μήνυμα για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών. 

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να συμμετάσχει στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου ανάμεσα στα άλλα θα συζητηθεί και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Το σχέδιο της Κοινής Δήλωσης που τροποιποιήθηκε ήδη δυο φορές και αποκάλυψε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται στην πρόσφατη αποκλιμάκωση που έχει συντελεστεί στην Ανατολική Μεσόγειο και μιλά για τη θετική ατζέντα που έχει διαμορφώσει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία υπό τον προϋπόθεση ότι «τα τρέχοντα θετικά σημάδια από πλευράς Τουρκίας θα συνοδευτούν από πράξεις που θα οδηγήσουν σε πιστοποιημένη, διαρκή αποκλιμάκωση».

Σε διαφορετική περίπτωση οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ενεργοποιήσουν το εργαλείο των κυρώσεων απέναντι στην Άγκυρα.

Μήνυμα στην Τουρκία 

Ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη έστειλε μήνυμα στην Τουρκία πως η παραβατική συμπεριφορά θα επιφέρει και συνέπειες δείχνοντας για άλλη μια φορά το δρόμο των κυρώσεων για την Άγκυρα.

Οι κινήσεις αποκλιμάκωσης της Τουρκίας θα πρέπει να είναι ειλικρινείς και να έχουν διάρκεια τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής.

«Είτε η Τουρκία θα ακολουθήσει τον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και της προόδου των ευρωτουρκικών σχέσεων, κάτι στο οποίο όλοι προσβλέπουμε, ή αν επιλέξει, που το απευχόμαστε, να μείνει στον δρόμο της παραβατικότητας, αυτός αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε συνέπειες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη την ανάγκη, η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιμείνει στην διττή προσέγγιση που από τη μία προβλέπει θετική ατζέντα και από την άλλη κυρώσεις, αν η Τουρκία επιστρέψει στις προκλήσεις. Η Αθήνα χαιρέτισε το περιεχόμενο της έκθεσης Μπορέλ και τόνισε την ανάγκη η Κοινή Δήλωση των ηγετών να κινείται στο ίδιο πνεύμα. 

Διπλωματικός πυρετός 

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, δηλώνοντας πως τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεργαστούν για βιώσιμη αποκλιμάκωση», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι «τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ε.Ε. ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία, που υποστηρίζεται από το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Διπλωματικός πυρετός πάντως επικρατεί στην Άγκυρα ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεδιάσκεψη με την Άνγκελα Μέρκελ όπου επιχείρησε να κάνει το άσπρο μαύρο σχετικά με την στάση της Τουρκίας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. 

«H Τουρκία δεν επιθυμεί ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αντιθέτως θέλει σταθερότητα και συνεργασία για να συνεχιστεί ο διάλογος με αποδοτικό τρόπο, η Ελλάδα θα πρέπει να ενθαρρυνθεί περισσότερο», ενώ την ίδια τακτική ακολούθησε ο Ταγίπ Ερντογάν και στην επικοινωνία του με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA