Μενού
  • Α-
  • Α+

Μήνυμα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στέλνοντας ευχές στον ελληνικό λαό και τονίζοντας ότι κατά τη θητεία του οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ θα είναι στενότερες από ποτέ.

«Είμαι απίστευτα υπερήφανος που θα είμαι ο Αμερικανός πρόεδρος που θα βοηθήσει να ξεκινήσει τα επόμενα 200 χρόνια της στενής συνεργασίας και φιλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά:

Το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν:

«Γεια σας, σε αυτή την σε αυτή την υπέροχη εορταστική ημέρα, είναι τιμή μου, αληθινά τιμή μου, που στέλνω στον ελληνικό λαό τις καλύτερες ευχές και τη διαρκή φιλία του αμερικανικού λαού. Χαρούμενη 200ή ημέρα Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας! Λυπάμαι που δεν μπορώ να είμαι δια ζώσης και το εννοώ ειλικρινά. Ανυπομονώ να επιστρέψω στην Ελλάδα! Θυμάμαι τη χαρά που οι Αμερικανοί ένιωσαν τη δική μας 200ή επέτειο. Ήταν μία σημαντική στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μία ευκαιρία να σκεφτούμε όλα όσα επιτύχει η δημοκρατίας μας και να δεσμευτούμε εκ νέου στις βασικές αξίες που μας έφτασαν μέχρι εδώ.

Παρόλο που δεν μπορούμε να γιορτάσουμε μαζί φέτος, καθώς συνεχίζουμε να παλεύουμε για να ελέγξουμε την πανδημία, γνωρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες και οι Ελληνοαμερικανοί εξακολουθούν να αισθάνονται με συντριπτική υπερηφάνεια σήμερα. Το γνωρίζω γιατί η αμερικανική μας δημοκρατία εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από το αρχαίο παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας. Και η αμερικανική επανάσταση με τη σειρά της, βοήθησε να ενθαρρύνει τις θαρραλέες Ελληνίδες και τους Έλληνες να ξεσηκωθούν και να επιτύχουν τη δική τους ανεξαρτησία.

Για 200 χρόνια οι μοίρες των εθνών μας είναι αλληλένδετες. Νέοι από τις νεοσυσταθείσες Ηνωμένες Πολιτείες εντάχθηκαν μαζί με τους Έλληνες στον αγώνα τους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την ατομική ελευθερία. Και όταν δύο δυνάμεις του Άξονα πολεμούσαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Έλληνες είπαν γενναία, «Όχι!». Είπαν γενναία, «Όχι!» κι εντάχθηκαν μαζί μας στον αγώνα για τα παγκόσμια δικαιώματα.

Μέσα απ’ όλα η κοινή μας ιστορία, οι στενοί δεσμοί μας, η οικογένεια κι ο πολιτισμός μας, η οικονομική κι αμυντική μας συνεργασία, μας ενώνουν. Αλλά αυτό που πραγματικά μας ενώνει είναι οι αξίες μας. Είμαστε δύο λαοί με την κοινή πεποίθηση ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα ν’ αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια.

Και είναι κοινή μας δέσμευση στην ελευθερία, τα ανθρώπινα διακαιώματα και το κράτος δικαίου που μας δίνει τη δυνατότητα να γράφουμε το μέλλον μας, είτε πριν 200 χρόνια, είτε σήμερα.

Έχω δει από κοντά το θάρρος, τη δύναμη και τον χαρακτήρα των ελληνοαμερικανικών κοινοτήτων. Είχα την τιμή να συνεργαστώ για πολλά χρόνια με τόσους Έλληνες ηγέτες σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου. Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ θα είναι στενότερη από ποτέ κατά τη διάρκεια τη δικής μου διακυβέρνησης. Είμαι απίστευτα υπερήφανος που θα είμαι ο Αμερικανός πρόεδρος που θα βοηθήσει να ξεκινήσει τα επόμενα 200 χρόνια της στενής συνεργασίας και φιλίας.

Οπότε συγχαρητήρια και πάλι. Και εύχομαι σε όλους σας μια ασφαλή και χαρούμενη  Ημέρα Ανεξαρτησίας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA