Μενού
  • Α-
  • Α+

Είναι από τα πρόσωπα που έχουν συνδέσει την πολιτική τους καριέρα με την Ριζοσπαστική Αριστερά, ένα πρόσωπο που συνδέεται άρρηκτα με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο Πάνος Σκουρλέτης Βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μιλάει στο Reader.gr για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της στα ζητήματα της πανδημίας, ενώ απαντά  για την διεύρυνση του κόμματος του και την αυριανή «ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπληρώσαμε έναν χρόνο από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ που πιστεύετε πως «έχασε το έλεγχο», αφού συνεχώς μιλάτε για πλήρη αποτυχία της;

Το μέγεθος της κυβερνητικής αποτυχίας στο μέτωπο της πανδημίας πιστοποιείται από την ίδια την πραγματικότητα. Δυστυχώς ο έλεγχος χάθηκε σε όλα τα μέτωπα. Στη μη στήριξη του ΕΣΥ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Το εξοργιστικό είναι ότι, ενώ τα πράγματα έχουν ξεφύγει, θέλουν να μας πείσουν ότι έχουμε πάει καλά κι όταν βλέπουν πως δεν μπορούν να πείσουν τον κόσμο, ρίχνουν την ευθύνη στους πολίτες και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Γιατί θεωρείτε πως η λύση στο πρόβλημα της «ασφυξίας» στα Δημόσια Νοσοκομεία θα ήταν η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, δεδομένου πως ουτε αυτά θα μπορούσαν να περιθάλψουν τα περιστατικά που χρειάζονται ΜΕΘ;

Οπωσδήποτε, τη στιγμή της κορύφωσης της κρίσης η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών είναι επιβεβλημένη. Αυτό, όμως, που βλέπουμε σήμερα είναι μια «light» αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα σε ακριβές τιμές. Δεν είναι τυχαίο πως τρία κορυφαία κυβερνητικά στελέχη διατύπωσαν ευθέως την αντίρρησή τους, τόσο στην επίταξη όσο και στην ουσιαστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας. Οι περισσότεροι έχουν πλέον καταλάβει πως η ΝΔ δεν πιστεύει στην αξία ενός ισχυρού δημοσίου συστήματος υγείας, ακριβώς επειδή είναι δημόσιο.

Η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών και τα self-tests που θα χορηγούνται δωρεάν στους πολίτες είναι βήματα προς την σωστή κατεύθυνση;

Τα self-tests δεν μπορεί να είναι το άλλοθι για τη μη συνταγογράφηση των μοριακών και των rapid tests. Ούτε βέβαια για τη μη διενέργεια μαζικών tests στους εργασιακούς χώρους. Μόνο επικουρικά μπορούν να συμβάλουν και κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες, έτσι ώστε να συμβάλουν στην υπόθεση της ιχνηλάτησης. Βέβαια και σ’ αυτή την περίπτωση βλέπουμε, ως προτεραιότητα, την πρακτική της απευθείας ανάθεσης με αδιαφανείς όρους.

Η κυβέρνηση σας κατηγορεί πως με το κάλεσμα σε διαδηλώσεις διασπείρετε τον κορονοϊό. Τι απαντάτε; 

Σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μελέτες, η συμβολή των διαδηλώσεων στη διάδοση του κορονοϊού είναι παρά πολύ μικρή, όταν λαμβάνονται τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Η επίκληση των διαδηλώσεων, ως αιτία της εκτίναξης των κρουσμάτων, είναι απολύτως εσφαλμένη και υποκριτική. Ακόμα και αν αθροίσουμε το σύνολο όσων συμμετείχαν σε κάθε είδους διαδήλωση τους τελευταίους μήνες, δεν θα φθάσουμε τον νούμερο όσων μετακινούνται ένα μεσημέρι με το μετρό της Αθήνας, κάτω από ασφυκτικές συνθήκες. Γι’ αυτό, όμως, δεν κάνει τίποτα η κυβέρνηση. Υπάρχει, ωστόσο και μια άλλη διάσταση. Η βασική αιτία των διαδηλώσεων είναι η ίδια η κυβερνητική πολιτική, που ωθεί τον κόσμο στον δρόμο και εκ των υστέρων τον εγκαλεί γιατί δεν σέβεται τα μέτρα που επιβάλει η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πολλές φορές έχει τεθεί το ερώτημα «τι θα γινόταν αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ την εποχή του κορονοϊού». Εσείς τι πιστεύετε;

Η αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι μόνο θέμα ανικανότητας των κυβερνώντων. Σχετίζεται με τις στρατηγικές προτεραιότητες και αντιλήψεις που έχει κάθε πολιτική δύναμη. Η ΝΔ είναι η δύναμη που πρεσβεύει την ιδιωτικοποίηση του δημοσίου συστήματος υγείας, κατά συνέπεια δεν διαθέτει ένα σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θεωρεί ότι η υγεία συνιστά ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο πρέπει να παρέχεται σε όλες και όλους. Η απάντηση, λοιπόν, είναι σαφής. Μακάρι να ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση, γιατί θα είχε θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Μετά από αρκετούς μήνες lockdown και αρκετές επιχειρήσεις να «χαροπαλεύουν», θεωρείτε πως οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα χρέους και μη επιστρεπτέα προκαταβολή είναι αρκετές για να επανεκκινήσουν την οικονομία;

Το βέβαιο είναι ότι αν είχαν εισακουσθεί οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είχαμε μια μικρότερης έκτασης ύφεση. Αντίθετα, η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει τα λιγότερα δυνατά, αποδεικνύοντας ότι έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η κρίση είναι μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης της αγοράς. Αν δεν αλλάξουν οι οικονομικές στρατηγικές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, θα είμαστε για πολλά χρόνια αντιμέτωποι με μια ανατροφοδοτούμενη κρίση με ταυτόχρονη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

«Βασική επιλογή της κυβέρνησης τα φαινόμενα συρρίκνωσης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών»

Τα πρόσφατα γεγονότα αστυνομικής βίας, όπως αυτά που διαδραματίστηκαν στη Νέα Σμύρνη έδωσαν αφορμή για σκληρή κρικτική από την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Γιατί η αστυνομική βία δεν πιστεύετε ότι μπορεί να οφείλεται στην κακή συμπεριφορά ορισμένων αστυνομικών, αλλά σε προτροπή της κυβέρνησης όπως υποστηρίζετε;

Η αστυνομική αυθαιρεσία ενθαρρύνεται από την κυβερνητική πολιτική και αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης στρατηγικής έντασης και καταστολής. Τα φαινόμενα συρρίκνωσης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, συνιστούν δυστυχώς μια βασική επιλογή για την κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας αυταρχικοποίησης του πολιτεύματος.

Πώς σκοπεύει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του υπουργείου Παιδείας και της σύμβασης με την Cisco, το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «σκάνδαλο των σκανδάλων»;

Είναι απαράδεκτη η στάση της υπουργού Παιδείας, που επί μήνες κορόιδευε λέγοντας ότι η σύμβαση ήταν χωρίς οικονομικό κόστος. Αλλά, εξίσου απαράδεκτη και τρομακτική, είναι η παραχώρηση των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων χρηστών στην εν λόγω εταιρεία. Το θέμα πρέπει να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να βρίσκεται σε διαδικασία ανασχηματισμού. Μετά το τέλος και των νομαρχιακών εκλογών υπάρχει πλέον μια ξεκάθαρη εικόνα για την ταυτότητα του κόμματος;

Η ολοκλήρωση της ανάδειξης των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματός μας έγινε μέσα σε κλίμα ανοιχτού, γόνιμου και δημοκρατικού διαλόγου. Ο δρόμος της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού δεν είναι ένας δρόμος μετάλλαξης αλλά, αντίθετα, συνιστά μια ζωντανή προσπάθεια επιβεβαίωσης της ανάγκης για μια Αριστερά της εποχής μας. Μαζική, γειωμένη, σημείο αναφοράς για τον ευρύτερο προοδευτικό και αριστερό κόσμο. Οφείλουμε να πορευόμαστε ως μια δύναμη που δεν θα πολιτεύεται με την λογική των μέσων όρων και των «στρογγυλών» προτάσεων, αλλά με θέσεις που θα απαντούν στα μεγάλα θέματα που μας θέτει η πολλαπλή κρίση που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA