Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν μια συνεδρίαση που μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί «Μαραθώνια». Ξεκίνησε λίγο αργότερα από το προγραμματισμένο (15:00) με τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10:00 το βράδυ, ενώ πήραν το λόγο σχεδόν όλοι οι βουλευτές του κόμματος.

Με δεδομένο πως ήταν μεγάλο το διάστημα από την τελευταία φορά που συνεδρίασαν και τα θέματα της επικαιρότητας είναι πολλά και σημαντικά, ο πρόεδρος του κόμματος, ενώ αρχικά είχαν προγραμματίσει να τελειώσει η συνεδρίαση στις 19:00, πρότεινε να συνεχιστεί μέχρι να μιλήσουν όλοι όσοι το επιθυμούν. Όπερ και εγένετο.  

Η πανδημία, η «φθορά» της κυβέρνησης, η προανακριτική και η οικονομία ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης με τους περισσότερους να συμφωνούν πως «η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην διαχείριση της πανδημίας». Ο Ανδρέας Ξανθός ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στην υγεία, ενώ στη συνέχεια ένας – ένας οι βουλευτές ξεκίνησαν να αναλύουν το κλίμα που επικρατεί στις περιφέρειες τους, σημειώνοντας πως φαίνεται ο κόσμος «να έχει αρχίσει να χάνει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση».

Θετικό και ενωτικό το κλίμα κι όσον αφορά την προανακριτική για τον Νίκο Παππά, με όλες τις πλευρές να συμφωνούν πως «είναι μια επίθεση απέναντι στο κλίμα». Ακόμη και ο Νίκος Βούτσης, για παράδειγμα, που ανήκει στην «Ομπρέλα» και θεωρείται εσωκομματικά «αντίπαλος» με την τάση στην οποία ανήκει ο Νίκος Παππάς, σημείωσε πως πρόκειται για μια «αήθης επίθεση» και πως η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί την σκανδαλολογία για αν κρύψει τις αποτυχίες της».  

Η ώρα του… καυγά

Κι ενώ η συνεδρίαση κυλούσε σε καλό κλίμα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αποφάσισε να βάλει… φωτιά. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είπε ότι «κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν το κόμμα να μείνει στο 20%, θέλουν να μην ξανακερδίσει τις εκλογές, προκειμένου να υπάρξουν εσωκομματικές εξελίξεις».

Ο Πάνος Σκουρλέτης που μιλούσε λίγο μετά (μεσολάβησε ένας βουλευτής) αποφάσισε να απαντήσει στις κατηγορίες αυτές καθώς όπως είπε «κάνουν ζημιά στο κόμμα» και είπε: «Πυροβολείτε τα πόδια σας με το κυνήγι μαγισσών που κάνετε. Είναι ντροπή να υπάρχουν τέτοιες κατηγορίες εναντίων στελεχών» Ζήτησε μάλιστα να πει ονομαστικά ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ποιους ακριβώς εννοεί με τις κατηγορίες αυτές, σημειώνοντας πως δεν μπορεί μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα να ακούγονται «αυτά τα ψέματα που χρησιμοποιούν ορισμένοι δημοσιογράφοι» και πως αυτό δεν βοηθάει το κόμμα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Σημείωσε μάλιστα πως όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις «αυτού του είδους οι αστήριχτες κατηγορίες μεταξύ των στελεχών απομακρύνουν τους πολίτες από κοντά μας».  

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής πήρε και πάλι τον λόγο στη συνέχεια και επιτέθηκε ευθέως αυτή τη φορά στον Πάνο Σκουρλέτη σημειώνοντας πως στις τελευταίες εκλογές ήταν γραμματέας του κόμματος και έχει μεγάλη ευθύνη για το αποτέλεσμα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ενώ του ζήτησε επίσης να κάνει την αυτοκριτική του. 

Ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος απάντησε πως ο ίδιος έχει κάνει αυτοκριτική, ενώ υπενθύμισε ότι «αυτοκριτική έχει κάνει και το κόμμα» και πως «έχουν όλοι αποδεχτεί πως δεν έπρεπε οι βουλευτικές εκλογές και οι περιφερειακές να γίνουν μαζί αλλά ξεχωριστά», όπως είχε ο ίδιος προτείνει και δεν εισακούστηκε όπως σημείωσε. 

Ο Φίλης και ο «πρωινός καφές»

«Μπηχτές» όμως υπήρξαν και για τους Νίκο Φίλη και Θοδωρή Δρίτσα, οι οποίοι απείχαν από την ψηφοφορία για το Ελληνικό. Ο Χρήστος Σπίρτζης κατά τη διάρκεια της δική του ομιλίας άφησε σαφείς αιχμές, σημειώνοντας πως «δεν θα πρέπει να ξεφεύγει κανείς» από τη «γραμμή».

Ο Νίκος Φίλης υποστήριξε πως δεν «δεσμεύονταν» από καμία «γραμμή», υποστηρίζοντας πως «ο πρωινός καφές όπου αποφασίστηκε το «ναι» στο νομοσχέδιο δεν αποτελεί όργανο του κόμματος», σημειώνοντας πως θα έπρεπε να έχει συζητηθεί στο πολιτικό συμβούλιο. 

Υπήρξε μια «διαφωνία» για το αν ο «πρωινός καφές» ή το «πολιτικό κέντρο» όπως είναι η «επίσημη» ονομασία έχει το δικαίωμα της λήψης αποφάσεων, ενώ εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση της Πέτη Πέρκα. Παρότι ανήκει επίσης στην «Ομπρέλα» και βρίσκεται πιο κοντά στον Νίκο Φίλη, η κ. Πέρκα υποστήριξε πως «είναι λάθος πως η πρόταση της ΝΔ ανατρέπει το δικό μας σχέδιο για το Ελληνικό», ενώ τέλος υποστήριξε πως αυτό συμβαίνει «μόνο στα άρθρα 1 και 5», τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA