Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναμάνεται την επόμενη εβδομάδα να εισπράξει εκ νέου το κλίμα δυσαρέσκειας που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού την Τρίτη 6 Απριλίου θα μεταβούν στην Άγκυρα για να τον συναντήσουν η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στον απόηχο της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης την προηγούμενη εβδομάδα. Η Άγκυρα θα περάσει μια περίοδο τρίμηνης “επιτήρησης” από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς πριν ξεκινήσει να ξεδιπλώνεται η περίφημη "θετική ατζέντα" που περιλαμβάνεται στην Έκθεση Μπορέλ και αφορά μια σειρά θετικών μέτρων που μπορεί να βελτιώσουν τις σχέσεις της με την Ευρώπη. Αυτή περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, την φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων, την επανέναρξη των υψηλών πολιτικών διαλόγων και κυρίως, την νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό κι έχει ως προαπαιτούμενο την αποχή των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας στο πεδίο. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα πριν τη συνάντηση Δένδια Τσαβούσογλου στην Τουρκία και εντάσσεται στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης που ξεκίνησε με την απόσυρση των τουρκικών ερευνητικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο. 

Κι αν ο Ερντογάν επιδιώκει ένα μίνιμουμ συνεννόησης με την Ευρώπη, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση του ακροδεξιού κυβερνητικού του εταίρου Μπαχτσελί που απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση. “Η συμβουλή μου στους απογόνους των κακοποιών, που τρέφονται με το αίμα των Μουσουλμάνων Τούρκων, είναι να μην μας κάνουν να χάσουμε την υπομονή μας και να σταματήσουν αμέσως την υποκίνηση και την παρενόχληση. Επειδή δεν έχει έρθει η ρεβάνς της εξέγερσης στον Μοριά, αυτός ο λογαριασμός δεν έχει ακόμη κλείσει”, έγραψε στο twitter ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Στον Τουρκικό τύπο πάντως δεν έμεινε ασχολίαστη η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Μητσοτάκη, με την εφημερίδα Χουριέτ να παραλληλίζει τη σχέση του Αμερικανού Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουγού, με αυτήν του διδύμου Τραμπ - Ερντογάν τη στιγμή που ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου, δεν έχει ακόμη επικοινωνήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο. Στον απόηχο μάλιστα του τηλεφωνήματος Μητσοτάκη-Μπάιντεν, ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε σήμερα τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός θα επισκφτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες το φθινόπωρο. 

Όλα αυτά την ώρα που η τουρκική οικονομία παίρνει την κατηφόρα, η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ εκτινάσσεται όλο και περισσότερο, κάνοντας τη ζωή ακόμη πιο ακριβή. Οι οικονομικές παλινώδιες, αλλά και κινήσεις όπως η πρόσφατη εκδίωξη του Τούρκου Κεντρικού Τραπεζίτη μετά από μόλις 4,5 μήνες θητείας εκτινάσσουν και το επιτόκιο των τουρκικών ομολόγων. Όπως είναι φυσικό, η κατάρρευση της τουρκικής λίρας οδηγεί πολλούς πολίτες στο να μην μπορούν να προμηθευτούν ούτε τα βασικά για το τραπέζι τους. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA