Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού χθες να εκτινάσσονται για πρώτη φορά πάνω από το φράγμα των 4.000, η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων καλείται να πάρει αποφάσεις επί ορισμένων…υπαρξιακών προβληματισμών: όλοι παραδέχονται ότι το μίγμα μέτρων που σήμερα είναι σε εφαρμογή έχει εξαντλήσει την αποτελεσματικότητα του, αλλά, από την άλλη, οι ημερήσιοι αριθμοί και η προοπτική περαιτέρω επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας «τρομάζουν» τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν θέλουν να προχωρήσουν σε ένα ευρύ άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναζητείται μια «χρυσή τομή» για τη χαλάρωση κάποιων δραστηριοτήτων, χωρίς σημαντική επιδημιολογική επιβάρυνση, προκειμένου να δοθεί και ένα μήνυμα στους πολίτες να μετακινηθούν συντεταγμένα προς τα έξω, εν σχέσει με το εσωτερικό των σπιτιών, βοηθούντος και του καλού καιρού. Και οι πολίτες, άλλωστε, έχουν φτάσει σε σημείο εξάντλησης, ενώ και οι οικονομικοί πόροι δεν είναι ατελείωτοι. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ειδικοί καλούνται σήμερα να αποφανθούν επί των εισηγήσεων της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης, δε, συζήτησε με συνεργάτες του και συναρμόδιους υπουργούς, χθες το απόγευμα, σε τηλεδιάσκεψη για τα μέτρα, όπως παραδοσιακά γίνεται στο Μαξίμου παραμονές της συνεδρίασης της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Πρώτες στη λίστα είναι οι διαδημοτικές μετακινήσεις, οι οποίες μπορεί να απελευθερωθούν από το ερχόμενο Σάββατο, 3 Απριλίου. Πρόκειται για ένα μέτρο που de facto ισχύει ήδη, από τη στιγμή που η αστυνόμευση έχει γίνει ακόμα πιο χαλαρή, με αποτέλεσμα οι πολίτες να κάνουν βόλτες και πέραν μιας κοντινής πλατείας ή ενός πάρκου πέριξ του σπιτιού τους. Με αυτό το δεδομένο, ένας περιορισμός που ισχύει πλέον μόνο τύποις δεν έχει ιδιαίτερο νόημα.

Η μεγάλη μάχη, βεβαίως, θα δοθεί για την επανέναρξη λειτουργίας του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου. Η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 5 του μήνα, εξ ου και έχει σπεύσει σιγά σιγά να αποσυνδέσει την επαναλειτουργία του από την επαναλειτουργία των Λυκείων που πάνε…παρακάτω. Στο τραπέζι είναι η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, αλλά όχι των malls σε αυτή τη φάση. Παράλληλα, με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, πιο πιθανό είναι το καθεστώς του click away και ίσως και του click in shop και όχι απλώς η αποστολή ενός μηνύματος τη μέρα στο 13032, χωρίς χιλιομετρικό ή άλλης φύσεως περιορισμό, έστω για την πρώτη εβδομάδα.

Όσο για τα σχολεία, στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι οι επιστήμονες της επιτροπής δεν διάκεινται θετικά απέναντι στην ταυτόχρονη επανέναρξη δραστηριοτήτων. Την ίδια ώρα, τα self tests που θα είναι υποχρεωτικά για τους μαθητές θα μπουν στην αγορά από το Σαββατοκύριακο και μετά, υπό αυτό το πρίσμα χρειάζονται ακόμα μερικές μέρες, προκειμένου γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Σύμφωνα με μια γραμμή, τα Λύκεια θα μπορούσαν ίσως να εκκινήσουν ακόμα και μεσοβδόμαδα, μετά τις 8 Απριλίου, αν και άλλες πηγές αναφέρουν ότι, αφού είναι να γίνει η μεταχρονολόγηση της έναρξης, να πάνε για τις 12 Απριλίου και να ξανασυζητηθούν σε νέα συνεδρίαση, μαζί με την επαναξιολόγηση του καθεστώτος λειτουργίας του λιανεμπορίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA