Μενού
  • Α-
  • Α+

Τι κι αν η απομάκρυνση του τούρκου κεντρικού τραπεζίτη προκάλεσε θύελλα στις αγορές το προηγούμενο διάστημα, ο Ερντογαν προχώρησε στην καρατόμηση και του υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας λίγο αφότου απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να επιστρέψουν χρυσό και συνάλλαγμα στις τουρκικές τράπεζες για να τις στηρίξουν. Οι σπασμωδικές αυτές κινήσεις από τη μία, και η φτωχοποίηση των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων από την άλλη έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση με την αντιπολίτευση να μιλά για «πανικό» Ερντογαν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζητά από τους πολίτες να βάλουν πλάτη μετά την μαζική φυγή των ξένων επενδυτών την περασμένη εβδομάδα, μετά την απομάκρυνση του Κεντρικού Τραπεζίτη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, χθες απομάκρυνε και τον υποδιοικητή, προκαλώντας νέα κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας. Είναι χαρακτηριστικό είναι ότι η ισοτιμία με το ευρώ χθες έφτασε σχεδόν τις 10 λίρες, όταν στις αρχές του μήνα δεν ξεπερνούσε τις 8,5. Αντίστοιχα η ισοτιμία με το δολάριο έφτασε σχεδόν τις 8,5 λίρες όταν στις αρχές Μαρτίου δεν ξεπερνούσε τις 7,3. Η αντιπολίτευση μιλά για κινήσεις πανικού από τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η κατάρρευση της τουρκικής λίρας και ο πληθωρισμός που καλπάζει οδηγούν τους Τούρκους στην εξαθλίωση, αυξάνοντας την λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στον Ερντογάν

Τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκική οικονομία δεν πτοούν πάντως τον Ερντογάν που εξακολουθεί να κατηγορεί την Ελλάδα για “παραβιάσεις” στα ανθρώπινα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, την οποία μάλιστα αποκαλεί “Τουρκική”. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Ερντογάν, αναφέρεται πως «εξετάστηκαν οι παραβιάσεις της Ελλάδας στα ανθρώπινα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, όπως και οι απάνθρωπες συμπεριφορές της εναντίον των προσφύγων. Παρά τις εκκλήσεις μας για διάλογο η Ελλάδα μπήκε στην πορεία αύξησης των πολιτικών της κατά της Τουρκίας, δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και την καλούμε να κάνει τα απαραίτητα βήματα για σχέσεις καλής γειτονίας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της γειτονικής χώρα μάλιστα αναφέρεται και στο Κυπριακό και κάνει λόγο για λύση «στη βάση δυο κρατών» και για την Ανατολική Μεσόγειο τονίζει την «επιθυμία λύσεων που θα φέρουν σταθερότητα και θα είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο».

Στη μέση της επόμενης εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λιβύη 

Στη μέση της επόμενης εβδομάδας ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια θα επισκεφτεί τη Λιβυή. Στόχος είναι η αποκατάσταση των σχέσεων με το γειτονικό κράτος, ειδικά τώρα που το παρόν κυβερνητικό σχήμα διαθέτει νομιμοποίηση της διεθνούς κοινότητας και το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Μαζί με τον Πρωθυπουργό θα μεταβεί και ο Έλληνας επιτετραμμένος που θα αναλάβει την επαναλειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη. Η Αθήνα θέλει να ξαναπιάσει το νήμα των σχέσεων με τη γειτονική χώρα που έχουν πληγεί μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου ενώ η επίσκεψη έχει και επενδυτικό κι ενεργειακό ενδιαφέρον.

Χθες στην κορυφή της ατζέντας στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον βρέθηκε το μεταναστευτικό, με τις δυο πλευρές να συμφωνούν πως χρειάζονται ουσιαστικές βελτιώσεις στη βάση της αλληλεγγύης, ώστε να μην μετακαλείται όλη η ευθύνη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος αποκλειστικά στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής. Η Επίτροπος ανακοίνωσε μάλιστα τη διάθεση 276 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή νέων δομών.  Στη συνάντησή που ακολούθησε με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο εξωτερικών η ελληνική πλευρά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία και στο γεγονός πως η Άγκυρα δεν δέχεται πλέον η επιστροφές από την Ελλάδα, όπως υποχρεούται βάσει των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης Ε - Τουρκίας του 2016, καθώς επίσης πως το μεταναστευτικό αποτελεί για την γειτονική χώρα ακόμη ένα εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA