Μενού
  • Α-
  • Α+

Η συνάντηση χθες στο υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα ήταν προγραμματισμένη, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο επικεφαλής της Ελληνικής δημοκρατίας δεν βρήκε αφορμή να απαντήσει στις βολές που εκτόξευσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Άγκυρας που έκανε λόγο παραβιάσεις της Ελλάδας κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε πως τέτοιες αναφορές δεν βοηθούν στην εμπέδωση ενός εποικοδομητικού κλίματος μεταξύ των δυο χωρών, ειδικά όταν γίνονται αναφορές σε δήθεν κακομεταχείριση προσφύγων και παραβίαση των δικαιωμάτων της υποτιθέμενης τουρκικής μειονότητας. “Οι ανακοινώσεις σχετικά με τα διαμειφθέντα κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας δεν βοηθούν στην εμπέδωση ενός εποικοδομητικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών”, είπε ο Νίκος Δένδιας στον Τούρκο Πρέσβη λίγες ώρες αφού  η τουρκική ηγεσία κατηγορούσε την Ελλάδα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εχθρική συμπεριφορά εναντίον της Τουρκίας. 

Αναλυτές υποστηρίζουν πως πρόκειται για την γνωστή ρητορεία των Τούρκων που όμως δεν λαμβάνεται ιδιαίτερα στα σοβαρά στο εξωτερικό, ειδικά όταν εκφέρεται από έκαν κράτος που αποδεδειγμένα δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ στο επικρίνεται σφόδρα για την καταπάταση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των πολιτικών ελευθεριών αλλά και των διώξεων απέναντι σε γυναίκες, δημοσιογράφους, ενεργούς πολίτες αλλά και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Χθες μάλιστα ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε πως η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για την συνοχή του ΝΑΤΟ μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής. “Αυτό τροφοδοτείται κυρίως από τις νέο-οθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας να κυριαρχήσει στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των ευθέως παράνομων ενεργειών της εναντίον της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βασικά, η Τουρκία έχει γίνει πρόβλημα για όλους στην περιοχή και ευρύτερα”, είπε ο Νίκος Δένδιας. 

Την ίδια ώρα, κόλαφο για την Άγκυρα αποτελεί η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα γίνεται στα γεγονότα του Έβρου και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία. Στην έκθεσή του, το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών επικαλείται ανθρωπιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με τις οποίες, Τούρκοι αξιωματούχοι παρείχαν ακόμη και δωρεάν λεωφορεία για να βοηθήσουν τη μαζική μετακίνηση των προσφύγων στα σύνορα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA