Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Πολάκης αποτελεί πλέον σοβαρό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό δεν το λένε οι απ’εξω, το ομολογούν οι από μέσα. Το πρόβλημα όμως δεν είναι ούτε το αγοραίο ύφος, ούτε οι γραφικοί ιστορικοί παραλληλισμοί. Ο Πολάκης πολιτεύεται με όρους του 2012 σε μια κοινωνία που δεν βρίσκεται και δεν θέλει να επιστρέψει εκεί. 

Ναι, η υγεινομική κρίση έχει κουράσει. Ναι, η κυβέρνηση έχει κάνει λάθη. Και ναι, κάποια περιστατικά αστυνομικής βίας έχουν θολώσει το μήνυμα, έχουν εκνευρίσει τον κόσμο κι έχουν απογοητεύσει αρκετούς. Όμως οι πολίτες δεν ζητούν μια επανάληψη της ρητορικής του διχασμού, της τζάμπα μαγκιάς και των προκλήσεων. Ούτε αναζητούν «τιμωρούς» επάνω σε μηχανές. Τους δοκίμασαν. 

Η ήττα του λαϊκισμού στις χώρες όπου κλήθηκε να κυβερνήσει ήταν το σπουδαιότερο πολιτικό μάθημα στη δεκαετία που μας πέρασε. Οι κοινωνίες θύμωσαν για την οικονομική κρίση, γκρέμισαν το παλιό πολιτικό σύστημα κι έφεραν στην εξουσία τους αντιδραστικούς, αυτούς που υποσχέθηκαν επιστροφή σε μια εποχή που είχε παρέλθει κι έδωσαν όρκους ηθικής καθαρότητας κι ανωτερότητας, με τα γνωστά αποτελέσματα: Όπου κυβέρνησαν, αποδείχθηκαν απλά ανίκανοι. 

Όταν ο Πολάκης φωνάζει «στη Δεύτερη φορά Αριστερά τα πράγματα θα είναι αλλιώς», το μόνο που καταφέρνει είναι να τρομάζει ένα κοινό που δεν επιθυμεί επιστροφή στους πειραματισμούς, στους τσαμπουκάδες και στις εξαλλοσύνες που είδαμε στην «Πρώτη Φορά Αριστερά». Ούτε θέλει να ξαναδεί τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, την προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ, ούτε κυρίως την ταξική πολιτική στη φορολογία που γονάτισε, στην κυριολεξία, αυτούς που είχαν πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης την περίοδο 2010 - 2015. Όλοι οι δημοσκόποι που μετράνε τον σφυγό της κοινωνίας τους τελευταίους 18 μήνες, επαναλαμβάνουν μονότονα πως οι μνήμες από τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ακόμη νωπές. 

Εάν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του εννοούν αυτά που εξαγγέλουν και θέλουν πράγματι να αποτελέσουν μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας με προοδευτικό πρόσημο, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως το πολιτικό Κέντρο δεν κερδίζεται με επίκκληση στον Βελουχιώτη, ούτε με αγώνες για τον αρχιδολοφόνο της 17 Νοέμβρη.

Το Κέντρο σήμερα είναι ένα σημείο συνάντησης μεταρρυθμιστικών δυνάμεων που αναζητούν τρόπους ώστε η χώρα να εξέλθει της κρίσης ισχυρότερη, με δημόσιο κι επιχειρήσεις προσαρμοσμένες στην ψηφιακή εποχή και με νέους ανθρώπους προικισμένους με τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να πετύχουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, παράγοντας υπηρεσίες και προϊόντα προστιθέμενης αξίας.

Αυτό το σημείο στον πολιτικό χάρτη, το έχει κατακτήσει εδώ και πέντε σχεδόν χρόνια ο Μητσοτάκης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε δεν θέλουν να το συνειδητοποιήσουν, είτε αδυνατούν να το διεκδικήσουν. Κι αφήνουν τον Πολάκη να πολιτεύεται με τον τρόπο που ξέρει, καλύτερα από τον καθένα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA