Μενού
  • Α-
  • Α+

Η διαχείριση της πανδημίας και οι επιπτώσεις της σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, εν μέσω του σφοδρού τρίτου κύματος και των προσπαθειών της κυβέρνησης για σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων και διαμόρφωση ασφαλών βαλβίδων αποσυμπίεσης, θα βρεθούν στο επίκεντρο της προ ημερησίας συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, που ξεκινάει σήμερα στις 11:00.

Τη συζήτηση θα ανοίξει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, προσέρχεται με διάθεση να ενώσει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων στη δύσκολη μάχη κατά του κοινού εχθρού, αλλά και να απευθυνθεί στην κοινωνία, προκειμένου να διαβεβαιώσει άπαντες προσωπικά ότι έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα εργαλεία για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της οικονομίας, ζητώντας τους να γίνουν σύμμαχοι στην επιχείρηση ταχύτερης εξόδου της χώρας από την υγειονομική κρίση. 

Σε αυτό το πνεύμα, θα απευθύνει στην εθνική αντιπροσωπεία προσκλητήριο υπευθυνότητας και στήριξη των κυβερνητικών προσπαθειών για διαδοχική και ασφαλή άρση των περιοριστικών μέτρων, απορρίπτοντας όμως κατηγορηματικά τα αναμενόμενα πυρά περί διαχειριστικής ανικανότητας, κατάρρευσης του ΕΣΥ και της οικονομίας, καθώς και έλλειψης σχεδίου εξόδου από την πανδημία, ζητώντας αποφυγή του λαϊκισμού, των γενικών αφορισμών, της ανέξοδης καταστροφολογίας και της διασποράς fake news, που προκαλούν σύγχυση στην κοινωνία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προχωρήσει σε μια μίνι ανασκόπηση του πλέγματος των μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ και της πραγματικής οικονομίας, έχοντας στη φαρέτρα του αφενός το νέο πακέτο στήριξης της εστίασης ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ, αφετέρου τη μαζική δωρεάν διάθεση self test στον πληθυσμό, που προωθεί πρώτη ευρωπαϊκά η Ελλάδα και τα οποία σε συνδυασμό με τα rapid test και τα μοριακά, καλλιεργούν ελπίδες για ταχύτερο άνοιγμα περισσότερων δραστηριοτήτων. Ο ίδιος θα επαναβεβαιώσει, δε, την απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνει στο πλευρό εργαζόμενων και επιχειρήσεων για όσο διάστημα απαιτηθεί, καθώς και να ενεργοποιεί όλες τις υπαρκτές δυνατότητες ενίσχυσης του ΕΣΥ και του προσωπικού που δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κατά πόσο ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε ένα - έστω και κατά προσέγγιση - χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας της εστίασης, μετά τα σχολεία και τα πολυκαταστήματα λιανεμπορίου που έχουν προτεραιότητα. Μέχρι σήμερα ουδείς από το κυβερνητικό επιτελείο προχωρά σε εκτιμήσεις συγκεκριμένων ημερομηνιών, καθώς όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στη σκληρή γραμμή απώλειας του ελέγχου και παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, αναμένεται να κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντας στη ΝΔ και τον Πρωθυπουργό προσωπικά, διαχειριστική ανικανότητα και κυνισμό, επιχειρώντας να αποδομήσει την κυβερνητική ρητορική επιτυχημένης στρατηγικής, που κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα και να πείσει ότι η ασκούμενη πολιτική οδηγεί τα δημόσια νοσοκομεία και την οικονομία σε κατάρρευση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θα επιμείνει, κατά πληροφορίες ότι τα λεγόμενα έξυπνα μέτρα ήταν «βλακώδη». Θα αντιστρέψει τη θετική σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι 2η χειρότερη στη διαχείριση του κορωνοϊού. Θα ασκήσει κριτική στην Ε.Ε. για τον εμβολιασμό, καλώντας τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες επιτάχυνσης.  Ενώ, έναντι  των self test, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνει ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν κύριο εργαλείο για ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας, ο ίδιος θα προκρίνει εκ νέου τη συνταγογράφηση των τεστ για όλους και την εντατικοποίηση των ελέγχων σε χώρους εργασίας. 

Πέραν της δριμείας κριτικής, ο κ. Τσίπρας θα υποβάλλει και προτάσεις για το ΕΣΥ και την οικονομία, επιμένοντας μεταξύ άλλων στη μη επιστροφή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής και στη διαγραφή ιδιωτικού χρέους. Θα βάλει, δε, σίγουρα στο μικροσκόπιο και το νέο εξειδικευμένο πακέτο στήριξης της εστίασης, που εξαγγέλθηκε χθες, μιλώντας για καθυστερημένο και «όψιμο» ενδιαφέρον.  

Διαδικαστικά πάντως, της ομιλίας του κ. Τσίπρα θα έχει προηγηθεί η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά, δεδομένου ότι με δική της πρωτοβουλία προκλήθηκε η συζήτηση,  επιμένοντας στην ανάγκη χάραξης ενός εθνικού αποτελεσματικού σχεδίου διαχείρισης της πανδημίας, με στόχο η μετά covid εποχή να βρει κοινωνία και οικονομία όρθιες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, αναμένεται να ψέξει αμφότερους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα,  για ανούσιες κοκορομαχίες, κομματικές παρωπίδες και διχασμό, ζητώντας να μπει τέλος στην όξυνση και να υπάρξει ένα minimum στοιχειώδους συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων στα μείζονα ζητήματα, που απασχολούν τους πολίτες.

Η κυρία Γεννηματά, θα καταλογίσει στην κυβέρνηση καθυστερήσεις, παλινωδίες και λανθασμένους χειρισμούς, που οδήγησαν τα δημόσια νοσοκομεία σε ασφυξία και την οικονομία σε βύθιση, απαιτώντας μέτρα στήριξης του ΕΣΥ «εδώ και τώρα» και προτείνοντας για ένα διάστημα περίπου 2 μηνών ενιαίο σχεδιασμό για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας, μέσω ενός κοινού κέντρου αποφάσεων.  Θα καταθέσει, δε, κατά την πάγια πρακτική της συγκεκριμένες προτάσεις και για το ασφαλές άνοιγμα της αγοράς και την ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων.  

Σφοδρές επικρίσεις για τους χειρισμούς της  κυβέρνησης αναμένονται και από τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA