Μενού
  • Α-
  • Α+

Απότομο ανέβασμα στροφών παρατηρήθηκε στις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή με αντικείμενο την πανδημία και αιχμή τα σφοδρά πυρά του πρωθυπουργού εναντίον των υπολοίπων για το ομαδικό σφυροκόπημα έναντι της έκκλησής του για συνεννόηση και αποφυγή διαφωνιών επί πραγματικών δεδομένων.

«Τι εισέπραξα; Από την κυρία Γεννηματά μαξιμαλισμό. Από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό. Από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό. Από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό. Κι από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό. Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στο μόνο δρόμο που γνωρίζω. Αυτόν του ρεαλισμού. Γιατί οι πολιτικές μας μόνο από ρεαλισμό χαρακτηρίζονται», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της δευτερολογίας του.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι εν λόγω μομφές προκάλεσαν ενόχληση και δεν έμειναν αναπάντητες.

Πρώτος επιχείρησε να αποδομήσει το πρωθυπουργικό προφίλ του ρεαλιστή, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας: «Πώς γίνεται να εμφανίζεστε ως ρεαλιστής και να είστε μόνος απέναντι σε όλους σε αυτή την αίθουσα και στην κοινή λογική;». Σχολίασε, δε, δηκτικά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης βρήκε έναν θετικό «ισμό» μόνο για τον εαυτό του και τους όρους που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης για τον ίδιο και την κ. Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι θέλησε να τους απομακρύνει.

Στην απόρριψη της έννοιας που κατά τον ίδιο αποδίδει ο πρωθυπουργός στο ρεαλισμό, προχώρησε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Κύριε Μητσοτάκη ναι. Εμείς ως ΚΚΕ αρνούμαστε το ρεαλισμό της πολιτικής της δικής σας που ταΐζει με πολλά κέρδη τους λίγους. Και αφήνει στη φτώχεια και την ανέχεια τον ελληνικό λαό», είπε, τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις του κόμματος δεν είναι αρνητισμός.

Ως πολιτικό κανιβαλισμό στηλίτευσε τη ρητορική του πρωθυπουργού ο Κυριάκος Βελόπουλος. Και επιχειρώντας να αντιστρέψει το αρνητικό φορτίο της λέξης επικαλέστηκε θετική ερμηνεια της από το λεξικό του Cambridge, μιλώντας γι’ αυτόν που εξυπηρετεί το λαό και ευχαριστώντας τον κ. Μητσοτάκη.

Εμφανώς  ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Χαρακτήρισε σουρεαλισμό μία σειρά πολιτικών της κυβέρνησης και επιστρατεύοντας πολύ σκληρή κι απαξιωτική γλώσσα, κατέληξε: «Ο Σάμιουελ Μπέκετ, είχε πει ότι τίποτα δεν είναι πιο ρεαλιστικό από το τίποτα. Με τις άστοχες φράσεις σας όλο και πιο πολύ οι πολίτες αναρωτιούνται πόσο καιρό ακόμα θα μας κυβερνάει το τίποτα;».

«Αν το τίποτα εκφράζει το 40% του ελληνικού λαού η έκφρασή σας είναι σαφώς προσβλητική», αντέτεινε ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του.

Κόντρα Μητσοτάκη - Γεννηματά και στη μέση ο Τσίπρας

Οξύ ήταν και το μπρα ντε φερ του πρωθυπουργού με τη Φώφη Γεννηματά, αναφορικά με την κατηγορία της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ περί «μπίζνες Μαξίμου Α.Ε», που εξόργισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πέρασε στη φουλ αντεπίθεση.

«Αλήθεια κυρία Γεννηματά; Μπίζνες Μαξίμου Α.Ε; Σαν να ακούω τον κ. Τζανακόπουλο προχθές. Αν έχετε κάτι συγκεκριμένο να πείτε να έρθετε εδώ πάνω και να το πείτε. Αλλά υπονοούμενα δεν δέχεται από εσάς αυτή η κυβέρνηση. Μου θυμίζετε ολοένα και περισσότερο τον κ. Τσίπρα ως προς τον καταγγελτικό λόγο. Λυπάμαι γιατί αλλιώς είχατε ξεκινήσει και αλλιώς καταλήγετε», την «κάρφωσε» ο πρωθυπουργός.

Η εν λόγω κατηγορία λειτούργησε ως «κόκκινο πανί» για την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, που έσπευσε να αντιστρέψει τα πυρά, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για ταύτιση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εγώ δεν έχω καμία σχέση στον τρόπο που αντιπολιτεύομαι με τον κ. Τσίπρα, γιατί σε κάθε πρόβλημα προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις.  Το πρόβλημα είναι ότι εσείς όσο περνάει ο καιρός μοιάζετε περισσότερο. Κάθε μέρα ξεπροβάλει ένας γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ με καθεστωτικές αντιλήψεις», αντέτεινε εξίσου χολωμένη η κυρία Γεννηματά.

Μονομαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη για τον ψεύτη

Σε σκληρή μονομαχία των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα προκάλεσε και η φράση του πρωθυπουργού «μου θυμίσατε έντονα τον κ. Τσίπρα, χωρίς όμως το ταλέντο στο ψέμα και τον λαϊκισμό», καυτηριάζοντας την ισοπεδωτική ρητορική του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της πανδημίας.

«Σταματήστε το bulling. Ότι είμαι ψεύτης και δεν ξέρω τι λέω. Εσείς είστε δύο φορές ψεύτης», αντέδρασε ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι τον αποκαλεί ο κ. Μητσοτάκης ψεύτη επειδή δεν του αρέσουν αυτά που λέει.

Εντέλει, αυτό που αποκόμιζε κανείς παρακολουθώντας το σύνολο της συζήτησης, ήταν πως παρά τη διάθεση συνεννόησης για την ταχύτερη έξοδο από την υγειονομική κρίση, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισής της και το πλέγμα μέτρων, που μπορούν να συμβάλλουν στην πραγματική ανακούφιση του ΕΣΥ και της οικονομίας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA