Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην κορυφή των διπλωματικών ενεργειών βρίσκεται η επίσκεψη των κκ. Μητσοτάκη και Δένδια στην Τρίπολη και η συνάντηση με τον Πρόεδρο αλλά και τον Πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης με μια διπλή στόχευση: αφενός να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την γειτονική χώρα που διεκόπησαν βίαια τον Δεκέμβριο του 2019 μετά την συνυπογραφή του Τουρκολιβυκού μνημονίου κι αφετέρου η προσπάθεια να συντονιστεί η Αθήνα με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες που ζητούν την απομάκρυνση των μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος και την διενέργεια εκλογών μέχρι το τέλος του έτους. Η ελληνική πρεσβεία πρόκειται να επαναλειτουργήσει για πρώτη φορά μετά το 2014, ενώ υπάρχει και επενδυτικό ενδιαφέρον στους τομείς της ενέργειας για ελληνικές επιχειρήσεις σε μια χώρα που πάντως η Τουρκική παρουσία δεσπόζει και έχει ταυτόχρονα στρατιωτική αλλά και επιχειρηματική παρουσία. 

Σημαντική είναι πάντως και η σημερινή επίσκεψη Δένδια στο Βελιγράδι: Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί σήμερα τριμερής συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Σερβίας, Κύπρου και Ελλάδας. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στο επίκεντρο των διμερών επαφών αναμένεται να βρεθεί η στενή συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας, σε εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης που υπογράφηκε στο πλαίσιο του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που έλαβε χώρα στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2019. Αναμένεται επίσης να συζητηθούν η Ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Στην τριμερή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Σερβίας αναμένεται να εξετασθούν οι προοπτικές της ενίσχυσης της πολυμερούς συνεργασίας με έμφαση σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα οι μεταφορές και η ενέργεια. Σημαντική διάσταση στο ταξίδι είναι και η ανάσχεση της τουρκικής επιρροής στα Βαλκάνια που έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια. 

Μετά το πέρας της διμερούς συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών με τον Σέρβο ομόλογό του θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον τύπο, ενώ δηλώσεις θα γίνουν και μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας, Κύπρου και Σερβίας. Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός, διαδοχικά, από τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić, τον Πρόεδρο της Βουλής Ivica Dačić και τον Πατριάρχη των Σέρβων Μακαριώτατο Πορφύριο Α'.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA