Μενού
  • Α-
  • Α+

Η σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη συμπίπτει με την επίσκεψη του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι που αποτυπώνει και το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. 

Η Ελλάδα επιδιώκει να ξαναπιάσει το νήμα των διπλωματικών σχέσεων με τη γειτονική χώρα που είχαν διακοπεί τον Δεκέμβριο του 2019 έπειτα από την υπογραφή του Τουρκολιβυκού μνημονίου από την κυβέρνηση Σάρατζ. Παρά το γεγονός πως η συμφωνία αυτή δεν έχει επικυρωθεί από το Λιβυκό Κοινοβούλιο και παρά το γεγονός πως η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει εξουσιοδότηση να χειριστεί το θέμα της ακύρωσής του, η Αθήνα επιδιώκει να συζητήσει με τα στελέχη της τις ελληνικές θέσεις που θεωρεί άκυρη την οριοθέτηση μεταξύ Τρίπολης κι Άγκυρας που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και δεν αναγνωρίζει θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) στα ελληνικά νησιά, ακόμη και μεγάλου γεωγραφικού όγκου όπως η Κρήτη. 

«Προσβλέπουμε ότι η νέα αυτή σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της καλής πίστης. Είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού - που θα συνοδεύεται από τον Νίκο Δένδια - συμπίπτει και με αυτή του Μάριο Ντράγκι. Με εφαλτήριο το φιλοευερωπαικο προφίλ του Ιταλού Πρωθυπουργού η Ελλάδα έχει επιπλέον λόγους να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με την Ιταλία ως προς και τα της Μεσογείου και γενικότερα να προωθήσει εκ νέου το χαρτί του Club Med με μια περισσότερο ευθυγραμμισμένη και συντονισμένη πολιτική. Την Ιταλία την απασχολεί αφενός το ζήτημα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης, αφετέρου η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και τα έργα ανοικοδόμησης στη χώρα που έχει πληγεί βαθύτατα από την δεκαετή εμφύλια σύρραξη. Η Ιταλία διατηρεί μια σειρά επιχειρηματικών συμφερόντων στη Λιβύη που έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την παρέμβαση της Άγκυρας που ενεπλάκη στον λιβυκό εμφύλιο στο πλευρά του Στρατάρχη Φαγιέζ αλ-Σάραζ με μια διπλή στόχευση: πρώτον, να εξασφαλίσει πρόσβαση στις τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και δεύτερον, να αμφισβητήσει εμπράκτως την ελληνική κυριαρχία με το παράνομο Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που έχει χαρακατηριστεί άκυρο τόσο από την Ευρώπαϊκή Ένωση, όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στο διάστημα αυτό η Τουρκία έχει καταφέρει να παγιώσει μια πολυ-επίπεδη παρουσία στην Λιβύη (στρατιωτική, επιχειρηματική κι εμπορική) καταφέρνοντας μάλιστα να υπερκεράσει άλλες δυνάμεις με πολυετή παρουσία στη χώρα. 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης 

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Abdul Hamid Dbeibeh. Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με την ομόλογο του Najla al-Mangoush. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο. Στις 17:00 τοπική ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ελληνική Πρεσβεία στη Λιβύη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA