Μενού
  • Α-
  • Α+

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, η συζήτηση του οποίου ξεκινάει την Πέμπτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προβλέπει μεταξύ άλλων για πρώτη φορά θέσπιση υποχρέωσης και των φυσικών προσώπων, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα να εγγραφούν στο Γ.Ε.ΜΗ, ώστε να καταστεί δυνατή η σύσταση του Εθνικού Μητρώου οικονομικής δραστηριότητας.

Για να δείτε το νομοσχέδιο πατήστε ΕΔΩ

Όπως σημειώνεται, μέσω της δυνατότητας εξαγωγής στατιστικών στοιχείων από τη βάση δεδομένων - του Εθνικού Μητρώου οικονομικής δραστηριότητας (που καθίσταται το ΓΕΜΗ) - για το σύνολο της επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας, το ΓΕΜΗ εξελίσσεται σε ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό εργαλείο άσκησης οικονομικής, εμπορικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Η αρχική εγγραφή και η λήψη αριθμού ΓΕ.Μ.Η. από τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα θα γίνεται αυτοματοποιημένα και ατελώς, όπως και οποιαδήποτε μεταβολή τους, για την οποία το ΓΕ.Μ.Η. θα ενημερώνεται αυτόματα μέσω της διασύνδεσης με το taxis. Εξαίρεση θα αποτελεί η επιλογή επωνυμίας, ή διακριτικού τίτλου για την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταβάλουν στο Γ.Ε.ΜΗ. τα σχετικά ανταποδοτικά τέλη.

Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις καταχώρησης στοιχείων των υποκαταστημάτων πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, που έχουν την έδρα τους σε άλλο κράτος μέλος και των υποκαταστημάτων πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων που έχουν την έδρα τους σε τρίτη χώρα.

Αναμορφώνεται παράλληλα το καθεστώς αδειοδότησης τουριστικών δραστηριοτήτων, υπάγονται στο καθεστώς γνωστοποίησης του νόμου 4412/2016 (άρθρο 6) και θέατρα και κινηματογράφοι που λειτουργούν εντός τουριστικών λιμένων, ενώ επέρχεται νομοτεχνική βελτίωση στη διαδικασία έγκρισης ανάπτυξης επιχειρηματικού πάρκου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA