Μενού
  • Α-
  • Α+

Ως μία μοναδική ευκαιρία για τη χώρα που «δεν δικαιούμαστε να χάσουμε» και «δεν πρόκειται να τη χάσουμε», περιέγραψε το Ταμείο Ανάκαμψης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσιάζονται σε κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο χαρακτήρισε ως «πρώτο μίλι ενός μαραθωνίου», επισημαίνοντας ότι κλειδί αποτελεί η ορθή εφαρμογή του.

Στόχος το επενδυτικό κενό

Ο κ. Σκυλακάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το «εφιαλτικό», όπως το χαρακτήρισε, επενδυτικό κενό στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι κύριος στόχος του Σχεδίου Ανάκαμψης της κυβέρνησης είναι η ανατροπή αυτού του κενού μέσω της κινητοποίησης μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων -με χρήματα και ρίσκο κι από τους ίδιους τους επενδυτές πέραν του δημοσίου- και με τη δημιουργία 180.000 έως 200.000 νέων θέσεων εργασίας και μόνιμη αύξηση του ΑΕΠ κατά 7%. «Αν συνεχιστεί το επενδυτικό κενό σημαίνει με μαθηματική ακρίβεια φτωχοποίηση. Κι αυτό συνέβη τα τελευταία χρόνια. Αν το αντιστρέψουμε το μέλλον της χώρας είναι λαμπρό», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2019 η Ελλάδα υπολειπόταν κατά 43% της Ευρώπης σε επενδύσεις και κατά 9% επί μία δεκαετία από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ενδεικτικά ανέφερε ότι την περίοδο 2010-2019 η χώρα μας έμεινε πίσω κατά 162 δισ. ευρώ. «Είναι τρομακτικό και εφιαλτικό αυτό το ποσό. Και το έλλειμμα αυτό των επενδύσεων παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. Αν δεν λυθεί αυτό δεν μπορούμε να λύσουμε τίποτα. Εισοδήματα, ανάπτυξη, ανεργία, δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Αν δεν το αλλάξουμε αυτό δεν πάμε πουθενά», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Θα ωφελήσουν τους πολλούς»

Ο ίδιος απέκρουσε τα αντιπολιτευτικά πυρά περί Σχεδίου, που θα ωφελήσει τους λίγους έναντι των πολλών, παραθέτοντας μία σειρά από έργα και μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ελλάδα 2.0 σε πλήθος τομέων, με κοινό παρανομαστή των επισημάνσεών του ότι αυτά «θα ωφελήσουν τους πολλούς». Διαβεβαίωσε, δε, ότι το Σχέδιο θα αποτελέσει σημαντική στήριξη ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη το Σχέδιο της κυβέρνησης θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επόμενες 10 με 15 ημέρες και εκτιμάται ότι θα εγκριθεί περί τα τέλη Ιουνίου το αργότερο αρχές Ιουλίου, ώστε να υπογραφεί η τεχνική συμφωνία, να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή και να εκκινήσει επισήμως η εφαρμογή του. «Το έργο αρχίζει την επόμενη μέρα της έγκρισης», σημείωσε.

«Είναι το πρώτο μίλι ενός μαραθωνίου για μένα. Δεν θεωρώ ότι έχουμε  καταφέρει κάτι ακόμα. Θεωρώ ότι έχουμε ένα καλό σχέδιο. Το κλειδί είναι η εφαρμογή του, γιατί έχει τεράστιες δυσκολίες να απορροφήσουμε ως χώρα διπλάσια λεφτά απ’ ότι έως τώρα», κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA