Μενού
  • Α-
  • Α+

Δριμεία κριτική στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» άσκησε στη Βουλή σύσσωμη η αντιπολίτευση, με κοινό παρανομαστή ότι δεν ωφελεί τους πολλούς και ότι δεν αποτελεί προϊόν ευρείας διαβούλευσης και εθνικής συνεννόησης, αν και υπήρξε αναγνώριση και θετικών μεταρρυθμίσεων και δράσεων.

Ως copy paste δοκιμασμένων και αποτυχημένων αναπτυξιακών συνταγών, το απέρριψε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας πως όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα των ανισοτήτων αλλά τις επιδεινώνει σε επίπεδο επιχειρήσεων, θεσμών και περιφερειακό επίπεδο.

«Η κυβέρνηση δείχνει να πιστεύει πως ότι λέμε το 95’ θα λέμε το 2005 το 2015 το 2015. Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Να μην έγινε η χρηματοπιστωτική κρίση ή πανδημία. Είναι σαν να έχω μπροστά μου μια έκθεση από τον Μακίνζι. Ένα copy paste. Χαμηλοί μισθοί, θα τους δώσουμε και μια κατάρτιση, περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις - περισσότερη ανάπτυξη. Οι πλούσιοι  θα γίνουν πλουσιότεροι. Έχουμε άλλη  μια φορά τις ίδιες πολιτικές και παρεμβάσεις που αυτή τη φορά περιμένουν να έχουν άλλα αποτελέσματα», σημείωσε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι σύντομα θα υπάρξει μία άλλη κυβέρνηση που θα δίνει πραγματικές λύσεις στα μείζονα προβλήματα.

Για Σχέδιο που αφορά τους λίγους κι αδιαφορεί για τους πολλούς, έκανε λόγο ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και πιθανόν διαμορφώθηκε στο εξωτερικό με κύριο μέλημα τη γρήγορη απορρόφηση πόρων. «Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός βίαιου μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας με εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή να οδηγήσει  στην ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων. Πρέπει να μετατρέψει τη χώρα σε πόλο καινοτομίας. Πρέπει να είναι ένα σχέδιο για τους πολλούς. Η πρόταση της κυβέρνησης ελάχιστα ανταποκρίνεται σε αυτούς τους στόχους», ανέφερε.

«Αντί για Ελλάδα 2.0 πρέπει να μιλάμε για Μνημόνιο 5.0», σχολίασε δηκτικά ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ανάπτυξη σε βάρος των λαϊκών αναγκών και ότι το  κόστος  από τα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου θα το πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης «γιατί δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα και τσάμπα χρήμα».

Για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» με αβέβαιο πακέτο μόχλευσης, που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και να παράσχει λύση στην απαιτούμενη ανάπτυξης της χώρας, μίλησε ο Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση, αναγνωρίζοντας ότι το Σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει και μία σειρά θετικές δράσεις και μεταρρυθμίσεις.

Αιχμές περί προσπάθεια εξαΰλωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενίσχυσης των ολιγαρχών, άφησε ο Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ25.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA