Μενού
  • Α-
  • Α+

Του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» υπεραμύνθηκε ο Υπουργός Οικονομικών, κατά την παρουσίασή του στη Βουλή, μιλώντας για ένα εφαλτήριο που σε συνδυασμό με άλλες  εθνικές πολιτικές, μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος της χώρας προς  ένα πιο «εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο δίκαιο, έξυπνο και  πράσινο, παραγωγικό μοντέλο».

 

Στα ενδιαφέροντα καταγράφηκε η αναφορά του Χρήστου Σταϊκούρα, ότι η υλοποίηση των πολιτικών που περιλαμβάνει το Σχέδιο, μπορούν μέσω της θετικής μακροοικονομικής επίδρασης, να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο, με στόχο την περαιτέρω - προοπτικά - μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Κύριος στόχος μας είναι  η συστηματική αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού εισοδήματος ώστε να συγκλίνει σταδιακά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», επισήμανε.  

 

Ο Υπουργός Οικονομικών, απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «έκθεσης ιδεών», σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία σοβαρή, μεθοδική, συνεκτική, εμπροσθοβαρή και  κοστολογημένη δέσμη προτάσεων, μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων και ένα Σχέδιο που

εδράζεται σε όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, με στόχο την αντιμετώπιση του κενού σε επενδύσεις, παραγωγικότητα και ΑΕΠ, περιορισμό της ανεργίας και αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

 

Πρόσθεσε, δε, ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα λειτουργήσουν και ως «αντίβαρο», για την κάλυψη του κενού των ελλειμμάτων, που παρουσιάζει τον τελευταίο χρόνο ο προϋπολογισμός εξαιτίας της πανδημίας, με στόχο την ταχύτερη και βιώσιμη ανάκαμψη.

 

Σύμφωνα, δε, με τον κ Σταϊκούρα, το Σχέδιο που λειτουργεί σε συνάφεια και συμπληρωματικά με το νέο Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027 και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, δύνανται να συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων που θα τοποθετηθούν στην ελληνική οικονομία για τα επόμενα 9 έτη.

 

«Αν τα αθροίσουμε, η αναλογία απολήψεων (εισροές) - αποδόσεων (εκροές/συνεισφορές) διαμορφώνεται σε 4,6/1. Με απλά λόγια, για κάθε 1 ευρώ που θα αποδίδουμε στην Ευρώπη, θα εισπράττουμε 4,6 ευρώ μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και του Ταμείου Ανάκαμψης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδέσμευση αυτών των πόρων, είναι η κύρωση, από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, της νέας απόφασης για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Υπουργός.

Αισιοδοξία… στο τέλος του

Ο Υπουργός Οικονομικών εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας στη μετά πανδημία εποχή, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση αντιμετώπισε με ψυχραιμία κι αποφασιστικότητα όλες τις μεγάλες προκλήσεις των τελευταίων 20 μηνών και κατέληξε πως: «Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί. Μπορεί όχι μόνο να σταθεί όρθια μετά από ένα πρωτοφανές παγκόσμιο σοκ, αλλά και εν μέσω αυτού να βελτιώσει τη θέση της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Με την ίδια αποδοτική στρατηγική, με μεθοδικότητα, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, θα χαράξουμε τον δρόμο προς το μέλλον που μας αξίζει: μέλλον ευημερίας για όλους, και κυρίως για τις επόμενες γενιές».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA