Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ντράγκι στην Τρίπολη για τον ρόλο Ελλάδας-Ιταλίας στις εξελίξεις στη Λιβύη

Οι δύο πρωθυπουργοί γνωρίζονται από παλιά

Συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι είχε κατά την άφιξή του στην Τρίπολη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη και την ανάγκη η ΕΕ και τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση, σταθεροποίηση και τη διεξαγωγή των εκλογών στη βορειοαφρικανική χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάριο Ντράγκι έφtασαν με διαφορά λίγων ωρών στη Λιβύη, είναι από τους πρώτους Eυρωπαίους ηγέτες που την επισκέπτονται ενώ Ελλάδα και Ιταλία ως εγγύτερα στη Λιβύη κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις άριστες διμερείς σχέσεις, απτή απόδειξη των οποίων είναι η μεταξύ τους συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών, η οποία αποτελεί υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και διεθνούς νομιμότητας και συνεργασίας παράκτιων κρατών στην περιοχή.

Συζήτησαν, ακόμη, τον συντονισμό των δύο χωρών σε θέματα της ΕΕ και ιδίως στο μεταναστευτικό καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το «παρελθόν» Μητσοτάκη - Ντράγκι 

Οι δύο πρωθυπουργοί, πάντως, γνωρίζονται και από πριν αναλάβει τα ηνία της Ιταλίας ο τέως Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης. 

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν αποχωρήσει από τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι συναντήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 2 Οκτωβρίου του 2019. Επίσης, στις 17 Δεκεμβρίου 2019, ο Πρωθυπουργός ήταν ο μοναδικός ηγέτης της ΕΕ που ήταν παρών στο αποχαιρετιστήριο δείπνο προς τιμήν του Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, που ατύπως αποτέλεσε έναν τιμητικό αποχαιρετισμό για τη θητεία του κ Ντράγκι στην Τράπεζα. 

Image

Στις 15 Φεβρουαρίου του 2021, μιλώντας στο Bloomberg, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ιταλίας από τον Μάριο Ντράγκι «αποτελεί μια εξαιρετική εξέλιξη για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση» και τόνιζε: «Τυγχάνει να τον γνωρίζω προσωπικά, διότι τον συνάντησα κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Πιστεύω ότι κομίζει τεράστια αξιοπιστία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


TAGS
#Κυριάκος Μητσοτάκης