Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Νικήτας Κακλαμάνης: Ζητά απαντήσεις από τον Χρυσοχοΐδη για τον γνωστό παρουσιαστή

Τις απαντήσεις της κυβέρνησης για την αστυνομική προστασία γνωστού παρουσιαστή, περιμένει ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να διερευνηθούν οι καταγγελίες του Γιάννη Βρούτση

Στο ζήτημα που έχει προκύψει με γνωστό παρουσιαστή, ο οποίος είχε αστυνομική προστασία από 9 περιπολικά και 14 αστυνομικούς, καθώς και τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση ότι εισήλθε με μπράβους στο γραφείο του, αναφέρθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο κ. Κακλαμάνης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», αναφέρθηκε στις ερωτήσεις που έχουν καταθέσει στη Βουλή τόσο το ΚΙΝΑΛ, μέσω του βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Γιώργου Καμίνη για την προστασία του γνωστού παρουσιαστή, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τονίζοντας ότι περιμένει απαντήσεις από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, εννοώντας, τον υπουργό Προστασία του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Ορθώς το έφερε η αντιπολίτευση στη Βουλή το θέμα. Περιμένω και εγώ, τις απαντήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργού», ανέφερε αρχικά και προσέθεσε.

«Είναι ένα θέμα το οποίο η αντιπολίτευση βεβαίως το αξιοποίησε, περιμένει απάντηση και εγώ αν ήμουν αντιπολίτευση και είχε συμβεί αυτό, μην κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου, θα είχα κάνει το ίδιο».

Παράλληλα αναφέρθηκε  στις καταγγελίες του  πρώην υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στην εφημερίδα «Documento», ότι ο γνωστός παρουσιαστής εισέβαλλε στο γραφείο του με μπράβους, κλώτσαγε πόρτες και απειλούσε, επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ανακάλυψαν απάτη σύμφωνα με την οποία εκμεταλλεύτηκε «παραθυράκι» του προγράμματος «Συν-Εργασία», εμφανίζοντας μεικτές αποδοχές 60.000 – 80.000 ευρώ.

Ο κ. Βρούτσης όταν ανακάλυψε τέτοιου είδους φαινόμενα, έβαλε πλαφόν 6.500 ευρώ κι έτσι κανείς ωφελούμενος του προγράμματος δεν μπορεί να λάβει παραπάνω χρήματα.

Αυτό φέρεται να εξόργισε τον παρουσιαστή, ο οποίος «επισκέφθηκε» το υπουργείο και απαιτούσε να πληρωθεί.

«Δεν είμαι στο μυαλό του κ. Βρούτση για να σας πω πώς σκέφτηκε. Εκτιμώ ότι μίλησε εκεί γιατί ήταν η εφημερίδα που προχθές, την Κυριακή, είχε αφιερώσει το κυρίως θέμα της πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα που είχε προκύψει και έκανε το ρεπορτάζ. Δίνω αυτή την εξήγηση και νομίζω ότι μάλλον είναι σωστή», απάντησε ο κ. Κακλαμάνης για τον λόγο, τον οποίο ο κ. Βρούτσης επέλεξε να μιλήσει στη συγκεκριμένη εφημερίδα.

Ακόμα επεσήμανε πώς πιστεύει ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν έχει σχέση με την απομάκρυνση του κ. Βρούτση από το υπουργείο και τόνισε την ανάγκη να διερευνηθεί.

«Νομίζω ότι δεν έχει καμία σχέση η απομάκρυνση του κ. Βρούτση στον ανασχηματισμό στο υπουργείο με το συγκεκριμένο γεγονός. Δεν πιστεύω ότι είχε καμία σχέση. Από εκεί και πέρα είτε αυτεπαγγέλτως ο εισαγγελέας είτε και με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας σήμερα του υπουργείου, αυτό πρέπει να ερευνηθεί».

Ερωτηθείς αν κατά τα χρόνια που έχει διατελέσει υπουργός του έχει συμβεί κάποιο περιστατικό απάντησε, «Όχι».

«Ούτε ως υπουργός, ούτε ως δήμαρχος, δεν μου είχε τύχει ποτέ και νομίζω στη συντριπτική πλειοψηφία ανεξαρτήτως κόμματος, δεν έχει τύχει τέτοιο πράγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ερώτηση του Γιώργου Καμίνη

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Την 14η Ιανουαρίου 2020 σας απηύθυνα ερώτηση με αντικείμενο τα κριτήρια βάσει των οποίων το Υπουργείο σας διαθέτει αστυνομικούς για τη “συνοδεία ασφαλείας προσώπων”, ζητώντας επιπλέον και τα σχετικά στοιχεία· πλήρως ανωνυμοποιημένα, αλλά και γενικότερα κατά τρόπο που να μη διακυβεύει τη μυστικότητα που κατανάγκην διέπει τη λειτουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας.

Με το από 30 Ιανουαρίου 2020 λακωνικότατο  έγγραφο του Υφυπουργού κ. Ελευθ. Οικονόμου, το Υπουργείο σας αρνήθηκε καθ’ολοκληρία να απαντήσει στα ερωτήματά μου, επικαλούμενο κρατικό απόρρητο βάσει κάποιων διατάξεων. Επανήλθα στις 9 Μαρτίου 2020 με νέα ερώτηση, στην οποία αντέκρουα ένα προς ένα τα επιχειρήματα περί κρατικού απορρήτου. Η δεύτερη αρνητική απάντηση του κ. Υφυπουργού (2 Απριλίου 2020) δεν περιείχε καν ίχνος νομικής θεμελίωσης, περιοριζόμενη απλώς στην εν γένει ταύτιση της κρατικής με την εθνική ασφάλεια. Σύγχυση ανεπίτρεπτη για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

Κύριε Υπουργέ, από τα ανωτέρω αβίαστα προκύπτει ότι στα ζητήματα φύλαξης και συνοδείας ευπαθών στόχων επικρατεί πλήρης αδιαφάνεια. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μας εξωθεί να συμπεράνουμε πως αποσκοπεί να συγκαλύψει ένα φαύλο σύστημα πελατειακών εξυπηρετήσεων.

Δεδομένου ότι  η περίπτωση του γνωστού τηλεπαρουσιαστή που προσφάτως απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη είναι ενδεικτική των προβλημάτων που προκαλεί η αδιαφάνεια

Δεδομένου ότι οι περί φύλαξης ευπαθών στόχων διατάξεις περιέχονται στα άρθρα 68, 69 και 70 του Π.Δ. 141/1991, ενώ οι περί συνοδείας ασφαλείας προσώπων στο άρθρο 156 του ιδίου Π.Δ., αμφότερες δε οι ομάδες διατάξεων έχουν επανειλημμένα τροποποιηθεί στο παρελθόν, ώστε το συνολικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα οικεία ζητήματα να εμφανίζει κενά, τα οποία συμβάλλουν και αυτά με τη σειρά τους στην  αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία της διοίκησης

Ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Τι είδους μέτρα σκέφτεται να λάβει ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως τα προαναφερθέντα, καθώς όταν έσπευσε ο ίδιος να αναιρέσει την φύλαξη του γνωστού τηλεπαρουσιαστή δεν διευκρίνισε εάν γνώριζε πως και ποιοι την είχαν αποφασίσει;
  2. Ποιες είναι οι ποσοστώσεις επί του συνόλου του προσωπικού που διατίθεται στην φύλαξη πολιτικών προσώπων και ιδιαίτερα σε βουλευτές και υπουργούς, νυν και πρώην, ανά κοινοβουλευτικό κόμμα καθώς και οι αντίστοιχες στατιστικές για το διατιθέμενο προσωπικό στις κατηγορίες:  δημοσιογράφοι, δικαστικοί, επιχειρηματίες, λοιποί ιδιώτες;».

Η Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

«Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σχετικά με τις συνταρακτικές καταγγελίες και τις αποκαλύψεις απάτης του Μένιου Φουρθιώτη εις βάρος του προγράμματος ΣΥΝ-εργασία και του δημοσίου συμφέροντος, για τις οποίες η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας οφείλουν να απαντήσουν.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές:

  • Η πρωτοφανής παραδοχή του πρώην υπουργού και νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ κ. Βρούτση πως, όταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας ανακάλυψαν απάτη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ του κ.  μέσω του προγράμματος Συν-Εργασία, εκείνος εισέβαλε με μπράβους στο υπουργείο και απειλούσε πως θα τον "τελειώσει", σοκάρει και απαιτεί άμεσα απαντήσεις. Ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι μετά το επεισόδιο στο υπουργείο αντέδρασε με την αλλαγή του νόμου και συγκεκριμένα με το άρθρο 85 του νόμου 4764/2020, με το οποίο τέθηκε πλαφόν πλαφόν 6.500 ευρώ, ώστε κανείς ωφελούμενος του προγράμματος να μην μπορεί να λάβει παραπάνω χρήματα.
  • Αξίζει να αναφερθεί ότι η αποκάλυψη της απάτης εις βάρος του προγράμματος ΣΥΝ-εργασία και του δημοσίου συμφέροντος έγινε από υπηρεσιακά στελέχη και τις αρμόδιες υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας, ενώ ο νυν Υπουργός Εργασίας με κάθε ευκαιρία απαξιώνει τα στελέχη του υπουργείου και τους δημοσίους υπαλλήλους συλλήβδην. Συγκεκριμένα, η αποκάλυψη της απάτης έγινε μέσω του ελέγχου των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από τις υπηρεσίες του τέως Ταμείου ασφάλισης των εργαζομένων στα ΜΜΕ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (έχει συγχωνευτεί στον ΕΦΚΑ) για τις δύο εταιρείες, τις οποίες ο παρουσιαστής εμφάνιζε, και την παράλειψη στην υποβολή της αίτησης που έπρεπε να υποβάλει ο λογιστής του για τον μήνα Οκτώβριο. Τον Ιανουάριο του 2021 ο παρουσιαστής πληρώθηκε κανονικά και για τους τρεις τελευταίους μήνες του '20, δηλαδή για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, καθώς το πλαφόν που τέθηκε ως όριο με το Ν. 4764/23.12.20 δεν είχε αναδρομική ισχύ για τις πληρωμές πριν από τον Δεκέμβριο. Ο κ. Βρούτσης επίσης δήλωσε ότι ακόμα περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας «για την απάτη στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, που είχε αναλάβει η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη, η οποία αποθεώνεται κάθε εβδομάδα από την εφημερίδα του κ. Φουρθιώτη».
  • Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση σιωπούν και δεν απαντούν στις πρωτοφανείς παραδοχές του κ.Βρούτση. Το ίδιο έγινε και όταν αποκαλύφθηκε η εξωφρενική υπόθεση της φύλαξης του κ. Φουρθιώτη από δυνάμεις της ΕΛΑΣ. Δεν μπορεί όμως να συνεχίσουν να σιωπούν όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ καταγγέλλει επιθέσεις στο γραφείο του με μπράβους, απειλές κατά Υπουργού και απάτη εκατοντάδων χιλιάδων σε βάρος του Δημοσίου, και όταν μάλιστα ο πρώην υπουργός καταγγέλλει ότι ο συγκεκριμένος παρουσιαστής προανήγγειλε την αποπομπή του από την κυβέρνηση και λίγες μέρες μετά αυτό συνέβη.
  • Δεδομένου ότι τα ερωτήματα είναι πολλά και κρίσιμα και θέτουν σοβαρά ζητήματα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ολοκληρώθηκε η Έρευνα για την απάτη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία που είχε αναλάβει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κυρία Στρατινάκη; Ποια είναι τα συμπεράσματα και σε ποιές ενέργειες προχώρησε;
  2. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την ανάκτηση των ποσών που είχε λάβει παρανόμως ο κ.Φουρθιώτης το 2020, πριν την ψήφιση του ν.4764/2020; πότε υπεγράφη το σχετικό έγγραφο;

Επιπλέον, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αιτούνται την κατάθεση των ακόλουθων εγγράφων:

  1. Της Έρευνας για την απάτη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία που είχε αναλάβει η Γενική Γραμματέας Εργασίας κυρία Στρατινάκη.
  2. Του εγγράφου για την ανάκτηση των ποσών που παρανόμως είχε λάβει ο κ.Φουρθιώτης το 2020, πριν την ψήφιση του ν.4764/2020».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Νέα Δημοκρατία #ΣΥΡΙΖΑ #παρουσιαστής #Βουλή #Μιχάλης Χρυσοχοΐδης