Μενού
  • Α-
  • Α+

Αυτό έγινε απόλυτα ξεκάθαρο με την δημοσιοποίηση της συνάντησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία πριν την επίσκεψη στον Τούρκο Πρόεδρο, απόδειξη του ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθυγραμμίζονται πλήρως στην ανάγκη για ένα σταθερό περιβάλλον στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, εκεί όπου η Τουρκία έχει συνεχή παραβατική συμπεριφορά το τελευταίο διάστημα. Το μήνυμα της Ευρώπης και των ΗΠΑ ήταν ξεκάθαρο απέναντι στον Ερντογάν, ότι δηλαδή η θετική ατζέντα θα πρέπει να συνοδεύεται από υψηλή αιρεσιμότητα: κοινώς, η αποκλιμάκωση θα πρέπει να έχει διάρκεια. Και το μήνυμα της Ευρώπης ήταν εξίσου ξεκάθαρο: η αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Άγκυρας θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου ενώ θα έχει προηγηθεί και η πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό και η αξιολόγηση για τη στάση της Άγκυρας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Παρά το φιλικό κλίμα μπρστά στις κάμερες η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν και ο Σάρλ Μισέλ έστειλαν αυστηρό μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν, ότι η θετική ατζέντα στον ευρωτουρκικό διάλογο δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί αν προηγουμένως η Τουρκία δεν υποχωρήσει από την στρατηγική προκλήσεων στη μεσόγειο και αν δεν κάνει ουσιαστικά βήματα στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης. “Ανησυχώ βαθιά για το γεγονός ότι η Τουρκία αποχώρησε από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία στοχεύει στην προστασία των γυναικών και των παιδιών απέναντι στην βία και σίγουρα εκπέμπει λάθος μήνυμα αυτή τη στιγμή”, είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υποστήριξε πως “εκφράσαμε στον πρόεδρο Ερντογάν την βαθιά μας ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία και την καταπάτηση συγκεκριμένα της ελευθερίας του λόγου, την στοχοποίηση πολιτικών κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης”. 

Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν χαιρέτησαν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, καλώντας παράλληλα την Άγκυρα να απέχει από προκλητικές ενέργειες. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε ακόμη η συμμετοχή της Ευρώπης στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, η κατάργηση της βίζας και η νέα συμφωνία για το προσφυγικό, την ώρα μάλιστα που ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ζητά να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και να μην γίνουν βεβιασμένες παραχωρήσεις στην Άγκυρα. “Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ψευδαίσθηση. Δεν θα υπάρξει ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για διευκόλυνση των θεωρήσεων και επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης”, είπε ο κ. Βέμπερ.

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ κατά της Άγκυρας 

Με τον πιο επίσημο, αλλά και άμεσο τρόπο, καθώς ισχύουν από σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξειδικεύουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού οπλικού συστήματος S-400. Με αυτή την απόφαση - κόλαφο η Ουάσινγκτον ουσιαστικά βάζει πάγο στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, απαγορεύοντας κάθε είδους συναλλαγή, παγκοσμίως.

Με βάση την απόφαση του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαγορεύεται η αδειοδότηση, εξαγωγή ή επανεξαγωγή αγαθών προς την τουρκική αμυντική βιομηχανία, Απαγορεύεται η δανειοδότηση ή πίστωση άνω των 10 εκατ. δολαρίων/ κατ΄ έτος, και δεν εγκρίνεται από την αμερικανική Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών εγγύηση, ασφάλιση ή επέκτασης πίστωσης για την προμήθεια αγαθών ή υπηρεσιών. Προσωπικές κυρώσεις επιβάλλονται στον πρόεδρο της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, και στα ηγετικά στελέχη της, αφού απαγορεύονται όλες οι μεταβιβάσεις χρημάτων, πιστώσεις ή συναλλαγές τους σε συνάλλαγμα, μπλοκάρονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους, οαγώνουν περιουσιακά στοιχεία που τυχόν διαθέτουν στις ΗΠΑ και δεν τους χορηγείται βίζα και απαγορεύεται η είσοδός τους σε αμερικανικό έδαφος. Οι κυρώσεις ισχύουν από σήμερα, με τη δημοσίευσή τους στην αμερικανική εφημερίδα της κυβερνήσεως. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA