Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη σημασία της ακύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, που χαρακτήρισε ως θετικό πρώτο βήμα τη συμφωνία που επετεύχθη στη Λιβύη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, βρέθηκε φιλοξενούμενη σε εκπομπή της ΕΡΤ και προχώρησε σε μια πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης της ηγεσίας της ΕΕ στην Τουρκία.

«Ξεκινήσαμε μια νέα σελίδα με καθαρές κουβέντες είπαμε ότι προσφέρουμε στήριξη σε όλα αλλά πρέπει να φύγουν όλα τα τουρκικά στρατεύματα που είναι κοινή διεθνής θέση όπως θα πρέπει να φύγει και το τουρκολιβυκό σύμφωνο διότι υπάρχει και ρητή απόφαση της ΕΕ ότι είναι, παράνομο. Είναι θέματα τα οποία έχουμε τη στήριξη» είπε η κ. Μπακογιάννη.

Εκτίμησε, δε, ότι η απάντηση των Λίβυων ήταν καλύτερη, από ό,τι περίμενε, καθώς συμφώνησαν σε επιτροπές που θα ξεκινήσουν τη συζήτηση για την οριοθέτηση ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Λιβύη «στο σημείο που αν θέλετε το άφησα εγώ ως υπουργός και ξαναξεκινά σήμερα. Τότε είχε γίνει μεγάλη προσπάθεια, δεν τα καταφέραμε, τώρα ξεκινά μια ουσιαστική συζήτηση, είναι ένα καλό πρώτο βήμα» είπε.

Σε δύσκολη καμπή η Τουρκία

Αναφερόμενη στην επίσκεψη Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν στην Τουρκία εξέφρασε την ικανοποίησή της. «Οι Ευρωπαίοι για πρώτη φορά πήγαν στην Άγκυρα και άνοιξαν το στόμα τους και είπαν πολύ συγκεκριμένα πράγματα κάτι στο οποίο δεν είμαστε μαθημένοι, όπως για παράδειγμα στην πρόσφατη επίσκεψη Μπορέλ. Αυτή τη φορά είπαν καθαρές κουβέντες για Κύπρο, Ελλάδα, το μεταναστευτικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα» τονίζοντας το ότι είναι στην ίδια γραμμή και με την αμερικανική εξωτερική πολιτική».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Ερντογάν βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή στα 19 χρόνια εξουσίας του «Προσπαθεί να βάλει δυο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη, Ρώσους και Αμερικάνους, κάτι που κανείς τους δεν θα δεχθεί. Την ίδια στιγμή η ΕΕ βρίσκεται στη μέση θέτοντας τους δικούς της όρους, ενώ το εσωτερικό μέτωπο στην Τουρκία είναι ασταθές. Το επιχείρημα με την ενδεχόμενη πρόκληση πραξικοπήματος από συνταξιούχους του Ναυτικού είναι θέμα χρόνου να καμφθεί και θα μείνει πάλι αντιμέτωπος με τα οικονομικά προβλήματα και την κοινωνική και πολιτική αναταραχή που υπάρχει» είπε, περιγράφοντας τη δύσκολη συγκυρία για την Τουρκία.

Για το κατά πόσο πρέπει να περιμένουμε κάτι από την επερχόμενη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στις 14 του μηνός είπε πως είναι πάντα σημαντικός ο διάλογος και ιδιαίτερα τώρα. Θα εκφράσουν αμφότεροι τις καθαρές θέσεις ώστε να δούμε επιτέλους αν υπάρχει κάπου κοινός τόπος.

«Εάν η Τουρκία αποφασίσει να συζητήσει επί τι βάσει του διεθνώς αναγνωρισμένου δικαίου θα είναι μια πολύ μεγάλη πρόοδος στη σχέση μας. Κανείς δεν ξέρει εάν θα αποδεχθεί κάτι τέτοιο η Τουρκία ωστόσο αυτό θα ξεκαθαρίσει και ο κ. Δένδιας. Η Ελλάδα δεν ζητά κάτι, η Τουρκία ζητά, έχουμε να μοιράσουμε την υφαλοκρηπίδα, γενικώς την ΑΟΖ, μπορούμε να συζητήσουμε μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αυτό θα πει ο κ. Δένδιας και περιμένω με ενδιαφέρον στην απάντηση του κ. Τσαβούσογλου».

Σε σχέση με το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης στο Ανατολικό Αιγαίο είπε πως οι συνθήκες δεν είναι πια ίδιες διότι πλέον υπάρχουν κυρώσεις στο τραπέζι και ο Μπάιντεν είναι στην εξουσία. «Θα το σκεφθούν τρεις φορές πριν ξαναβγάλουν πλοία. Τους έχει ζητηθεί να μη το κάνουν. Αν το κάνουν θα είναι με εξαιρετικά δυσμενείς όρους για τους ίδιους και με πιθανά αποτελέσματα εξαιρετικά επώδυνα για την Τουρκία.» είπε τονίζοντας πως η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πλέον καλά οχυρωμένη με συμμαχίες, που δεν είχαμε πριν 2 χρόνια.

«Ο κ. Δένδιας θα πάει στην Τουρκία με μεγάλη αυτοπεποίθηση και με σιγουριά των επιχειρημάτων του» , είπε.

Για τους χειρισμούς στην πανδημία

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ μηδενιστική προσέγγιση που κάνει ζημιά στην κοινωνία και δεν προσφέρει τίποτα ούτε στους ίδιους. Δεν έχει να μας προσφέρει καμία θετική πρόταση την οποία να μπορούμε να λάβουμε υπόψη, είπε.

«Το τρίο κύμα χτυπά αλύπητα τις χώρες ανά την Ευρώπη. Στην Ελλάδα το ΕΣΥ χάρις στις προσπάθειες της κυβέρνησης και κυρίως στους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό κατάφερε να σταθεί όρθιο και ΜΕΘ δημιουργούνται καθημερινά. Δεν υπάρχει γιατρός των αναγκαίων ειδικοτήτων ή νοσηλευτής που να μην έχει προσληφθεί από το ΕΣΥ» είπε και πρόσθεσε ως δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο διαχείρισης πανδημιών. «Η κυβέρνηση επέλεξε να εμπιστευτεί τους εδώ επιστήμονες και ακολουθούμε τις συμβουλές τους. Κάποιες φορές αλλάζουν, όπως στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και της Αχαΐας». «Αντιλαμβάνομαι το μέγεθος της οργής και της δυσφορίας που υπάρχει από τον εμπορικό κόσμο» είπε και εξήγησε ότι τα στοιχεία της Τετάρτης επέτρεπαν το άνοιγμα, αλλά την Παρασκευή εκτινάχθηκαν τα κρούσματα. «Ποιος θα μπορούσε να πάρει την ευθύνη η Θεσσαλονίκη να φύγει εκτός ελέγχου» διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως η σχετική απόφαση ελήφθη με μεγάλη δυσφορία και από πλευράς της κυβέρνησης. «Εύχομαι και ελπίζω στην επόμενη σύσκεψή τους οι επιστήμονες να επιτρέψουν το άνοιγμα. Όλοι θέλουμε να επιστρέψουμε στην ομαλότητα», είπε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA