Μενού
  • Α-
  • Α+

Τέλος στην ανασφάλεια των παραγωγών ολόκληρης της χώρας αναφορικά με τις καθυστερήσεις πληρωμών τους, που σήμερα ξεπερνούν και τους 6 μήνες, επιχειρεί να βάλει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στα γεωργικά προϊόντα.

Το νομοσχέδιο, που αφορά σε προμηθευτές κι αγοραστές, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία απόψε από τη Βουλή, με σύνθημα «από το αγρόκτημα στο πιρούνι».

Εμβληματική ρύθμιση του νομοσχεδίου αποτελεί η ρητή πρόβλεψη εξόφλησης των παραγωγών σε 30 ημέρες για τα αλλοιώσιμα προϊόντα (σ.σ. αλλοιώνονται εντός 30 ημερών από τη συγκομιδή) και σε 60 ημέρες για τα λοιπά γεωργικά προϊόντα.

Σημειώνεται πως κάτι αντίστοιχο προβλεπόταν και σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, ο οποίος όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη.

«Τομή για την προστασία του αγροτικού κόσμου»

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, συνιστά μία τομή για την προστασία του συνόλου του αγροτικού κόσμου, ενώ περιλαμβάνει διατάξεις για ολόκληρη την αγροτική εφοδιαστική αλυσίδα, διορθώνοντας σημαντικές ανισορροπίες στη διαπραγματευτική ισχύ μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

«Τελικά με το νομοσχέδιο διασφαλίζουμε τον ελεύθερο ανταγωνισμό, χωρίς στρεβλώσεις.

Βάζουμε δίκαιους κανόνες, που ισχύουν για όλους. Εγγυόμαστε στην πράξη ότι κάθε καταγγελία για αθέμιτες πρακτικές θα γίνεται με ασφάλεια και θα εξετάζεται με σοβαρότητα.

Προβλέπουμε αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες που μας δίνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Στηρίζουμε τον Έλληνα παραγωγό, προωθούμε την Ελληνική Διατροφή», σημείωσε ο κύριος Λιβανός κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Κομβικός ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο ίδιος ανταποκρινόμενος στις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης και φορέων, προχώρησε σε νομοτεχνική βελτίωση για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής στους αγοραστές με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ αντί για 2.000.000 ευρώ που προέβλεπε το σχέδιο νόμου.

«Η εμπρόθεσμη πληρωμή των παραγωγών μας, η απαγόρευση λεόντειων σε βάρος τους όρων, θα τους δώσει την προστασία που χρειάζονται, θα τους επιτρέψει να ζήσουν τις οικογένειες τους αλλά και να επενδύσουν στη γη τους, να προβούν σε πιο ρεαλιστικό και βιώσιμο  σχεδιασμό για το μέλλον τους.

Κομβικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσει το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  αντιστοιχούν 1,5 δις ευρώ πριν τη μόχλευση με τα ιδιωτικά κεφάλαια», ανέφερε ο Υπουργός. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA