Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα, έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022, υπενθυμίζοντας ότι τη συγκεκριμένη δέσμευση περιελάμβανε το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά. Αυτή είναι η εκτίμησή μου, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους. Αλλά εάν έπρεπε να κάνω μία πρόβλεψη σήμερα θα σας έλεγα ότι δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούσε βασικό στόχο του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός απεύθυνε προσωπική έκκληση προς τους ηλικιωμένους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το κάνουν άμεσα.

«Καλώ τους ηλικιωμένους, τους παρακαλώ: να πάτε να εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατόν, είναι ασπίδα προστασίας τα εμβόλια, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και διαθέσιμα ραντεβού, είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας».

«Για τους νέους το επιχείρημα είναι διαφορετικό: "Προσέξτε μην κολλήσετε τον παππού σας ή τον πατέρα σας, τη γιαγιά σας ή τη μητέρα σας". Για τους ηλικιωμένους δεν είναι το ίδιο πράγμα», είπε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, αποκάλυψε για πρώτη φορά πως η κυβέρνηση εξετάζει σε ουδέτερο χρόνο, όπως είπε, την πιθανότητα να καταστήσει τον εμβολιασμό των υγειονομικών υποχρεωτικό. «Δεν επιθυμώ τώρα να δημιουργήσω εστίες αντιπαράθεσης, θα το δούμε σε ουδέτερο χρόνο, από τον Σεπτέμβριο» είπε χαρακτηριστικά.

Για την επίτευξη ανοσίας ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί τον Ιούνιο:  «Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων που έχουμε, και αν δεν έχουμε κάποια δυσάρεστη έκπληξη, θα έχουμε ήδη καταφέρει τον Ιούνιο να εμβολιάσουμε με μία δόση ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού».

Για το αν η οικονομία θ’ ανοίξει τον Ιούνιο και δεν θα ξανακλείσει ο πρωθυπουργός είπε: «Προφανώς και δεν θέλουμε να ξανακλείσει, γιατί μετά θα πρέπει να συζητήσουμε τη λογική του εμβολιασμού από το Σεπτέμβριο, Οκτώβριο διότι είναι πολύ πιθανόν πια για τον Covid, όπως και για τη γρίπη, να χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο κάθε χρόνο. Αυτό θα μπορούμε να το προγραμματίζουμε και δεν θα είναι ζήτημα, γιατί θα πρέπει να το κάνουμε».

Για το αν υπάρχουν συμπολίτες μας που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ ο Κυρίακος Μητσοτάκης δήλωσε: «Όχι. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Υπάρχει πράγματι μία αναμονή μικρή, όχι από συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να διασωληνωθούν. Όπως είπατε από διασωληνωμένους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν είναι αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ».

Τέλος για τον υπάρχει ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτικών κλινικών, είπε ότι: «

Κοιτάξτε να δείτε, η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα έχει δομηθεί και πάνω στην οικειοθελή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με αποζημίωση φυσικά πάντα, και η επίταξη με αποζημίωση είναι, θέλω να το διευκρινίσω αυτό, αλλά και αξιοποιώντας το ύστατο εργαλείο».

«Σας διαβεβαιώνω ότι αν υπήρχε έστω και ένα κρεβάτι, έστω και ένας γιατρός ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί στη διάθεση του συστήματος υγείας και δεν το κάνει θα χρησιμοποιήσω όλα τα μέσα για να προσφέρει τις υπηρεσίες του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Lockdown

Για το lockdown ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι  εάν δεν είχε επιβληθεί, τα αποτελέσματα θα ήταν «καταστροφικά».

«Ως καταστροφικό ορίζω το αποτέλεσμα εκείνο όπου δεν αντέχει πια το σύστημα υγείας μιας χώρας. Το είδαμε σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αυτό να συμβαίνει. Αυτό στην Ελλάδα δεν έγινε», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους δεν απέδωσε το lockdown.

«Ο πρώτος είναι η μετάλλαξη του ιού, η οποία τον κάνει πολύ πιο μεταδοτικό. Και ο δεύτερος λόγος είναι η φυσική κούραση του κόσμου. Και στη φυσική κούραση του κόσμου είναι πάρα πολύ δύσκολο κανείς να απαντήσει με παραπάνω καταστολή. Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας στο κομμάτι αυτό».

Παράλληλα εκτίμησε ότι είναι πιθανόν στο μέλλον να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές.

Εστίαση

Όσον αφορά την εστίαση εκτίμησε ότι θα λειτουργήσει μετά το Πάσχα.

«Κατ’ αρχάς είναι πολύ καλύτερο να είμαστε έξω από μέσα. Ο καιρός, λοιπόν, είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια, όπως σύμμαχος -ο κυριότερος σύμμαχος- είναι και η προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε, η Επιχείρηση "Ελευθερία", για τον εμβολιασμό. Όμως η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Όταν πρέπει να φας ή να πιεις τον καφέ σου θα πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα σου. Άρα εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Σίγουρα η εστίαση, όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Εκτιμώ, εάν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα».

«Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό, όλοι ευχόμαστε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα, αλλά δεν είμαι σε θέση να σας το πω αυτό» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς, δε, για το εάν πιστεύει πως η επιτροπή των ειδικών έκανε τον κύκλο της, απήντησε αρνητικά διευκρινίζοντας όμως: «Θα ήθελα τους τελευταίους δύο μήνες το μήνυμα μας να είναι πιο καθαρό. Αναφορικά με αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις κυβερνητικών στελεχών την ευθύνη την έχω εγώ, αλλά σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές απόψεις των επιστημόνων αυτό δεν είναι δική μου δουλειά. Οι αντίθετες γνώμες δημιουργούν την αίσθηση πολυφωνίας, αλλά δεν υπάρχει η απόλυτη αλήθεια. Πιστεύω ότι όλοι οι επιστήμονες θα πρέπει να υπερασπίζονται τις αποφάσεις της Επιτροπής και όχι να μεταφέρουν τις προσωπικές τους απόψεις».

«Λείπει ο Σωτήρης Τσιόδρας από την ενημέρωση»

Για τον Σωτήρη Τσιόδρα ο πρωθυπουργός είπε «πιστεύω ότι λείπει αλλά ο ίδιος πήρε την απόφαση, την οποία σέβομαι απόλυτα, να συμβουλεύει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά χωρίς να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας».

«Συνομιλώ σχεδόν καθημερινά με τον Σωτήρη, τρεις φορές τη βδομάδα έχουμε πρωινή σύσκεψη όπου βλέπουμε όλα τα δεδομένα», προσέθεσε.

Όχι σε πρόωρες εκλογές

Όσον αφορά τα σενάρια πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο, τα διέψευσε με τον πλέον απόλυτο τρόπο διέψευσε.

«Όχι, σας κοιτώ κατάματα και σας λέω κατηγορηματικά όχι» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχω αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Και στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα. Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω. Άρα καμία κουβέντα για εκλογές. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Το ταξίδι στη Λιβύη και τα Ελληνοτουρκικά

Αρχικά αναφέρθηκε την επίσκεψη του στη Λιβύη και ανέφερε ότι «η Ελλάδα ήταν απούσα από τις εξελίξεις στη Λιβύη εδώ και ουσιαστικά μία δεκαετία, κάτι που έδωσε δικαιώματα σε άλλες χώρες να παρέμβουν έτσι ώστε να δημιουργήσουν νέες ισορροπίες στον τομέα της Ανατολικής Μεσογείου».

Ακόμα επεσήμανε ότι ήταν σημαντικό που ήταν από τους πρώτους πρωθυπουργούς που επισκέφθηκαν τη Λιβύη και τόνισε ότι «αποκαταστήσαμε τον δίαυλο επικοινωνίας με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία» και όπως είπε κατέστησε σαφές ότι «το λεγόμενο τουρκολβικό μνημόνιο είναι ένα μνημόνιο παράνομο, το οποίο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας». Τέλος είπε ότι την ίδια θέση έχει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Θεωρώ ότι οι θέσεις αυτές καταγράφηκαν με απόλυτη σαφήνεια και θεωρώ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Λιβύη έδειξε διάθεση να ξεκινήσει με την Ελλάδα, απευθείας συνομιλίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

«Γείτονας της Λιβύης είναι η Ελλάδα, η Κρήτη είναι απέναντι από τη Λιβύη και όχι η Τουρκία».

Χαρακτήρισε επιτυχημένο το ταξίδι και εξέφρασε την ελπίδα να σταθεί η Λιβύη ξανά στα πόδια της και να γίνουν εκλογές, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο αν αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα.

Τέλος είπε ότι στη Λιβύη ανοίγονται και πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες για ελληνικές εταιρίες, καθώς όπως ανέφερε εάν η χώρα σταθεί στα πόδια της, θα υπάρχει μία διαδικασία ανοικοδόμησης από την οποία δεν θέλει να λείπουν οι ελληνικές εταιρίες. Σε τομείς όπως υποδομές, ενέργεια, νερό αλλά και εμπορικές

«Δεν βλέπω τον λόγο να μην ξαναπρωταγωνιστήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Λιβύης. Και στάθηκε και στο γεγονός ότι άνοιξε ξανά η ελληνική πρεσβεία στη Τρίπολη.

Ως προς τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το «Oruc Reis» δεν θα ξαναβγεί στο Αιγαίο γιατί όπως  είπε:

«Δεν θα συμβεί διότι η Ελλάδα πέτυχε ουσιαστικά να καταστήσει μια ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο της θεματολογίας που η ίδια η Ευρώπη βάζει στο τραπέζι όταν συνομιλεί με την Τουρκία».

«Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν απολύτως ξεκάθαρες. Κάνουν λόγο για σταδιακή, αναλογική και ανατρέψιμη, -προσέξτε, ανατρέψιμη- προσέγγιση με την Τουρκία. Με άλλα λόγια δίνουμε στην Τουρκία την προοπτική να εκμεταλλευτεί τις θετικές πτυχές μιας θετικής ατζέντας με την Ευρώπη υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Και προφανώς μία από τις προϋποθέσεις είναι να μην παράγει η Τουρκία ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος και της Ελλάδος και της Κύπρου », προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

https://www.youtube.com/watch?v=PxhSHKTDMkU
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA