Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Τόμπρας, στενός συνεργάτης του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, που έχει καταγγείλει μεθοδεύσεις του Νίκου Παππά στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών την περίοδο 2015-2016, θα είναι το πρώτο πρόσωπο που θα περάσει ως μάρτυρας,  την επόμενη Τρίτη 13 Απριλίου, το κατώφλι της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση πιθανών αξιόποινων πράξεων του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τόμπρας εμφανίζεται στη δικογραφία ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στην πλευρά Καλογρίτσα και τη CCC για τα 3 εκατομμύρια ευρώ που χρησιμοποιήθηκε ως εγγυητική επιστολή για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. 

Ποιους μάρτυρες προτείνει η ΝΔ

Αρχικά, η ΝΔ είχε προτείνει ως πρώτο μάρτυρα τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, αλλά κατόπιν συζήτησης κατέληξε να προσκληθεί πρώτος ο κ. Τόμπρας.

Το σκεπτικό της πλειοψηφίας ήταν ότι πρέπει να ακολουθηθεί η λίστα μαρτύρων του πταισματοδίκη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ανακριτικής διαδικασίας για τα 3 εκατομμύρια ευρώ . Συνεπώς η ΝΔ πρότεινε να κληθούν σε πρώτη φάση ο Κυριάκος Τόμπρας, ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο  συνεργάτης του Χρίστος Νικολάου και  ο διευθυντής λογιστηρίου της λιβανέζικης κατασκευαστικής CCC, Αντώνης Λιανός, ο οποίος βάσει της δικογραφίας είχε ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με την πλευρά Καλογρίτσα.  Η πλειοψηφία κρίνει ότι η εν λόγω τετράδα μαρτύρων είναι ρεαλιστικό να  εξεταστεί μέχρι το Πάσχα.

Στον δεύτερο κύκλο από τη ΝΔ προτάθηκε να εξεταστούν  ο δημοσιογράφος και συνεργάτης του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, Δήμος Βερύκιος, ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος είχε μιλήσει για παρεμβάσεις του κ. Παππά, με στόχο να δανείσει τον κ. Καλογρίτσα, καθώς και ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης στο έντυπο του οποίου κατά τον Χρήστο Καλογρίτσα κατέληξαν τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Η πλειοψηφία ζήτησε επίσης να ζητηθεί από την εισαγγελία ο φάκελος για τα περίφημα βοσκοτόπια Καλογρίτσα.

Παράλληλα η ΝΔ δια του εισηγητή της Θάνου Πλεύρη πρότεινε ο κατάλογος των μαρτύρων να είναι ανοιχτός και η διαδικασία να είναι δυναμική, ώστε να προστεθούν μάρτυρες στην πορεία εφόσον προκύψει λόγος από την εξέταση.

Βλαδίμηρο Καλογρίτσα προτείνει ως πρώτο μάρτυρα ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του πρότεινε ως πρώτο μάρτυρα τον γιο του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, Βλαδίμηρο Καλογρίτσα ως μηνυτή, και κατόπιν τον καταγγέλλοντα.  Πρόταση με  την οποία η πλειοψηφία διαφώνησε, υποστηρίζοντας ότι ενάγουσα ήταν η Τοξότης Α.Ε. και ο Χρήστος Καλογρίτσας και άρα με βάση το καταστατικό ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας δεν δικαιολογείται να κληθεί ενώ δεν είχε κληθεί καν ως μάρτυρας από τον πταισματοδίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επέμεινε στη σειρά, επέμεινε ωστόσο στην κλήση του Βλαδίμηρου Καλογρίτσα.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ως μάρτυρες τα εξής πρόσωπα:

Μισέλ Σάαντ από την CCC

Αντώνης Λιανός - Διευθυντής λογιστηρίου CCC

Γιάννης Στουρνάρας - Διοικητής ΤτΕ

Γιώργος- Χαράλαμπος Μπασιάς -Πρόεδρος Δ.Σ. Τοξότης Α.Ε

Μάριος Μπάχας, Νομικός Σύμβουλος Attica Bank

Αθανάσιος Τσαδάρης  - τ. Αναπλ.  Δ/νων σύμβουλος Αttica Bank

Κώστας Βαξεβάνης – Εκδότης – δημοσιογράφος

Άννα Πούσκουρη  - τ. Πρόεδρος ΔΣ Attica Bank

Ειρήνη Φυλοκουρίδου - Υπ/ντρια Κανονιστικής Συμμόρφωσης Attica Bank

Τάκης Θεοδωρικάκος – Βουλευτής ΝΔ

Αθανάσιος Αναστασίου - Αντιπρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.

Δημήτρης Τερζόγλου - Πρώην Δ/νων Σύμβουλος GPO

Βουλευτές της ΝΔ πάντως όπως ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, φέρονται, να σχολίασαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να υποβαθμίσει τους σοβαρούς μάρτυρες.

Πώς κινήθηκε το ΚΙΝΑΛ

Με το σκεπτικό και τη σειρά μαρτύρων που πρότεινε η ΝΔ συμφώνησε και το Κίνημα Αλλαγής, ώστε όποιο πρόσωπο θεωρείται ότι μπορεί να συνεισφέρει στο έργο της Επιτροπής να κληθεί και να βγουν όλα στο φως. Η Νάντια Γιαννακοπούλου, κατά πληροφορίες, πρότεινε να προστεθεί στη λίστα και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, υποστηρίζοντας ότι φέρεται να γνωρίζει πολλά για την υπόθεση με τα λεγόμενα βοσκοτόπια. Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ συμφώνησε και με τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο ως προς την κλήση του επιχειρηματία Βλαδίμηρου Καλογρίτσα.

Τα πρώτα τζαρτζαρίσματα

Στη σημερινή συνεδρίαση όπως αναμενόταν καταγράφηκαν και οι πρώτες εντάσεις, με αφορμή τις διαφωνίες για τους μάρτυρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρωταγωνιστές ήταν Θεοδώρα Τζάκρη και Παύλος Πολάκης, που σήκωσαν τους τόνους με τον δεύτερο μάλιστα να χτυπάει το έδρανο, σφωνάζοντας: «Θα εξετάσουμε αυτούς που θέλουμε, θέλετε δε θέλετε»

Μη δημιουργείς ένταση. Δεν έχει κάμερες να στήνεις show. Έχουμε ανοιχτό κατάλογο μαρτύρων και θες να δημιουργήσεις εντυπώσεις», φέρεται να του απάντησε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος (ΝΔ), ενώ και ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, φέρεται να είπε: «η διαδικασία είναι ανοικτή. Δεν έχετε διαβάσει καν το πληρεξούσιο ποιος είναι μηνυτής. Είμαστε ξεκάθαροι. Υπάρχουν προτάσεις για πυροτέχνημα όπως Στουρνάρας και Θεοδωρικάκος. Δηλαδή εμείς να πούμε Σπίρτζη; Η κ. Γιαννακοπούλου πρότεινε τον κ. Σπίρτζη».

Σύμφωνα με πληροφορίες μικροένταση προκλήθηκε και με την κ. Γιαννακοπούλου (ΚΙΝΑΛ) για την πρότασή της να κληθεί ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.

Ο διάλογος φέρεται να έχει ως εξής:

Πολάκης - Τζανακοπουλος: Καλέστε τον για καλέστε τον

Νάντια Γιαννακοπούλου:  Μην εξάπτεστε όλα με τη σειρά του. Θα έρθουν όμορφα κι ωραία, όλα και όλοι θα έρθουν.

Ως προς τα διαδικαστικά, στη σημερινή συνεδρίαση φέρονται να συμφώνησαν όλοι με την πρόταση της  ΝΔ για 3 συνεδριάσεις την εβδομάδα μέχρι το Πάσχα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA