Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τους λοιμωξιολόγους να έχουν εγκρίνει μόλις προχθές την επαναλειτουργία των Λυκείων σε όλη τη χώρα, με τη δικλείδα ασφαλείας των δύο self test για μαθητές και επαιδευτικούς, φαντάζει δύσκολο στη σημερινή συνεδρίαση των ειδικών να ξεκλειδώσουν επιπρόσθετοι περιορισμοί. Και αυτό γιατί ακόμα και οι ειδικοί που ψήφισαν υπέρ της επαναλειτουργίας των σχολείων είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην προοπτική πρόσθεσης περαιτέρω δραστηριοτήτων στο μίγμα, ιδίως όταν δεν έχει καν μετρηθεί το αποτύπωμα του λιανεμπορίου. 

Η κυβέρνηση, πάντως, στη σημερινή συνεδρίαση προτίθεται να θέσει δύο ζητήματα που αφορούν το λιανεμπόριο, ήτοι την επαναλειτουργία των καταστημάτων δια ζώσης σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα και Κοζάνη, αλλά και την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών που δεν έχουν ανοίξει στις βαθιά κόκκινες περιοχές.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του Reader.gr, οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί και στα δύο σενάρια, χωρίς η συζήτηση να έχει τελειώσει πριν αρχίσει. Για τις μεν τρεις περιοχές, υπογραμμίζουν ότι είναι ήδη επιδημιολογικά επιβαρυμένες και μόλις στην εξίσωση προστέθηκαν τα Λύκεια. Για τα εμπορικά κέντρα, είναι σαφές ότι δεν μπορούν να δουλέψουν με τον περιορισμό των έως 20 ατόμων εντός του χώρου και, με δεδομένη την κατάσταση, θεωρείται δύσκολη η επαναλειτουργία τους, ιδίως από τη στιγμή που μιλάμε για κλειστούς χώρους.

Τις επόμενες μέρες μένει να φανεί τι θα γίνει και με τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές, εκτός των Σαββατοκύριακων, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδόν προανήγγειλε την εφαρμογή του μέτρου και σε καθημερινή βάση. Κυβερνητικά στελέχη, χθες το βράδυ, υπογράμμιζαν ότι το ζήτημα δεν έχει προγραμματιστεί να τεθεί προς αξιολόγηση σε αυτή τη φάση, αν και η συζήτηση θα είναι εφ' όλης της ύλης. 

Ήδη, πάντως, δίνεται μια ορατότητα ως προς το τι έχουμε να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες ως προς το σκέλος της άρσης των περιορισμών. Η Νίκη Κεραμέως χθες έκλεισε τη συζήτηση για την επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων πριν το Πάσχα, ενώ στο υπουργείο Παιδείας θεωρείται άκρως ισχυρή η πιθανότητα να μην λάβουν χώρα προαγωγικές εξετάσεις. Κάτι, βεβαίως, που δεν μπορεί να ειπωθεί από τώρα, προκειμένου να μην «καταρρεύσει» η τηλεκπαίδευση. Όσο για την εστίαση, έχει ξεκαθαριστεί, επίσης, ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται πιθανή η επαναλειτουργία της πριν το Σαββατοκύριακο του Θωμά, μετά το Πάσχα.

Όσο για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, το σενάριο να γίνουν χωρίς κανέναν περιορισμό έχει για τα καλά φύγει από το τραπέζι, ενώ και ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθεί πολιτική απόφαση για το ζήτημα, παρά θα σεβαστεί πλήρως την εισήγηση των λοιμωξιολόγων. Το καλύτερο σενάριο για την κυβέρνηση που θα εξεταστεί σε δύο περίπου εβδομάδες είναι η δυνατότητα μετακίνησης μεταξύ επιδημιολογικά όμοιων περιοχών, σενάριο που με τη σειρά του έχει τις δυσκολίες του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA