Μενού
  • Α-
  • Α+

Αποκλιμάκωση του τεράστιου όγκου των εκκρεμών συντάξεων απέφεραν, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες επιτάχυνσης των διαδικασιών ελέγχου των αιτήσεων, οδηγώντας σε μείωσή τους κατά 16.000 μέσα σε λιγότερο από 3 μήνες, ενώ σημαντική μείωση όπως είπε αναμένεται να επέλθει μέχρι το τέλος του έτους.  

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο ίδιος στη Βουλή, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις σήμερα ανέρχονται σε 139.000 από περίπου 155.000 τον Ιανουάριο του 2021.

«Αρχίζει να φαίνεται μια αποκλιμάκωση στο μείζον πρόβλημα. Δεν λέω ότι το έχουμε ξεπεράσει ή ότι είναι ικανοποιητικοί οι ρυθμοί. Πρέπει να επιταχύνουμε. Πρέπει να γίνουν περισσότερα. Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά αυτή η πρώτη αποκλιμάκωση δείχνει ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου.  

Πρόσθεσε, δε, ότι έχουν εκδοθεί ήδη 25.000 ψηφιακές συντάξεις, επαναλαμβάνοντας τον στρατηγικό στόχο του Υπουργείου Εργασίας για πλήρη ψηφιοποίηση του συστήματος με στόχο την οριστική αποκατάσταση του προβλήματος των χρόνιων καθυστερήσεων.

Προκαταβολή σύνταξης - Ανοιχτή παραμένει η πλατφόρμα

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε στην  προκαταβολή σύνταξης  για όσους βρίσκονταν για χρόνια στην αναμονή χορήγησης της κύριας σύνταξης χωρίς να λαμβάνουν ούτε καν προσωρινή, επισημαίνοντας ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή τόσο για εκείνους που δεν έχουν οριστικοποιήσει μέχρι σήμερα την αίτησή τους όσο και για εκείνους που εκκρεμεί η σύνταξη τους και επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για προκαταβολή στο μέλλον.

Ανέφερε μάλιστα πως υπάρχει συζήτηση για αλλαγές στα ποσά των οφειλών που  υπάρχουν, προκειμένου να καταβάλλεται η  προκαταβολή της σύνταξης. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως θα παραμείνουν κάποια ποσά, καθώς «δεν είναι πως ότι έδωσες δεν πειράζει θα πάρεις και σύνταξη. Ποσά θα παραμείνουν και πάλι». Τα ποσά αυτά είναι 20.000 για τους ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ,  15.000 για τους ασφαλισμένους στον πρώην ΕΤΑΑ  και 6.000 για τους ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ . 

Από ασφαλισμένους τέως ΟΓΑ οι περισσότερες αιτήσεις

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την ολοκλήρωση υποβολής των σχετικών αιτήσεων χθες για συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, τα στοιχεία δείχνουν ότι σε 21 ημέρες εισήλθαν στην πλατφόρμα συνολικά 53.798 πολίτες. Το σύνολο των αιτήσεων ανήλθε σε 44.593, εκ των οποίων οι 41.366 είναι ολοκληρωμένες και 3.227 δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα από τους ενδιαφερόμενους. Από τις 41.366 αιτήσεις, οι 36.088 περνούν ήδη στο στάδιο της επεξεργασίας προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την προκαταβολή σύνταξης και τα αναδρομικά πριν από το Πάσχα. Οι περισσότερες οριστικές αιτήσεις και συγκεκριμένα 12.314 αφορούσαν ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ, 8.950 ασφαλισμένους του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και 8.545 του τ. ΟΑΕΕ.

 Οι υπόλοιπες 4.375 απορρίφθηκαν καθώς οι αιτούντες λάμβαναν ήδη σύνταξη, 648 αφορούσαν διεθνείς συντάξεις που δεν ήταν εξαρχής στο πεδίο της ρύθμισης, ενώ για άλλες 255 δεν υπήρχε απόφαση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Πριν το Πάσχα η πρώτη προκαταβολή 

Οι δικαιούχοι θα λάβουν πριν το Πάσχα την πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 360 ή 384 ευρώ (ανάλογα την κατηγορία) καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξης τους.

«Είναι ένα καθαρά ανακουφιστικό μέτρο, που μόνο στόχο έχει να περιορίσει τις συνέπειες των συνταξιούχων από τις καθυστερήσεις. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την κανονική σύνταξη που θα χορηγηθεί κανονικά», τόνισε ο Πάνος Τσακλόγλου. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA