Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε κατηγορηματική διάψευση των κατηγοριών περί κυβερνητικής διαρροής των προσωπικών δεδομένων και των πολιτικών φρονημάτων του νεαρού φοιτητή που υπέστη αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη κατά τη διάρκεια ελέγχου για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων έναντι της πανδημίας, προχώρησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Ο ίδιος, απέκρουσε -ως απαράδεκτη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων- τα πυρά της Σοφίας Σακοράφα από το ΜέΡΑ25 για ύπαρξη παρακράτους που με «αυτουργό» υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή υπαγόμενες απευθείας στον πρωθυπουργό, παρακολουθούν και φακελώνουν τη δραστηριότητα πολιτών, δημοσιοποιώντας παρανόμως τα στοιχεία τους.

«Τα περί δήθεν ύπαρξης κρατικού ή κομματικού μηχανισμού παρακολούθησης πολιτών, εκτός των ορίων του νόμου. Πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Όλες οι υπηρεσίες, που εκ του συντάγματος και της έννομης τάξης μας είναι επιφορτισμένες με τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, έχουν σαφώς οριοθετημένο πλαίσιο λειτουργίας και δρουν απαρέγκλιτα εντός αυτού», διαβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου.

Χαρακτήρισε, δε, οπισθοδρόμηση την αντιπολιτευτική ρητορική περί αστυνομοκρατούμενου κράτους και παρακρατικών μηχανισμών, καλώντας την αντιπολίτευση να σταματήσει να κακοποιεί τις λέξεις και να εκτοξεύει αβίαστα και με υποθέσεις βαριές κατηγορίες, που καλλιεργούν κλίμα έντασης και διχασμού.

«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε αποφασιστικά την αποστολή μας, τηρώντας με ευλάβεια τις δημοκρατικές επιταγές του πολιτεύματός μας, απέναντι σε εκείνους που επιλέγουν συνειδητά την καλλιέργεια κλίματος έντασης και διχασμού», κατέληξε με αυστηρό ύφος.

Πού απέδωσε τη διαρροή των στοιχείων του πολίτη

Ο κ. Οικονόμου απέδωσε τη διαρροή των στοιχείων του πολίτη στη Νέα Σμύρνη, στη μαζική και ταχύτατη διακίνηση του βίντεο και του προσώπου του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθιστώντας το ακαριαία γνωστό στην συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. «Άρα οποιοσδήποτε γνωρίζει κάτι σχετικό μπορεί να δημοσιοποιήσει μέρος ή σύνολο των στοιχείων, πληροφορώντας ή παραπληροφορώντας την κοινή γνώμη. Κάτι τέτοιο συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση», είπε.

Σχετικά με τη δημόσια αναφορά των στοιχείων του εκ μέρους δύο βουλευτών της Ν.Δ. (σ.σ. Κ. Κυρανάκη και Γ. Παππά), την οποία στηλίτευσε η κ. Σακοράφα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, απέφυγε να αδειάσει ευθέως τους κυβερνητικούς βουλευτές, πήρε ωστόσο σαφείς αποστάσεις, κάνοντας λόγο για ζήτημα που ανάγεται στην κοινοβουλευτική δεοντολογία και όχι στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης να παράσχει εξηγήσεις.

«Δεν υπήρξε αστυνομική βία κατά του 13χρονου μαθητή στη Λάρισα»

Στην εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. περί ατυχούς τραυματισμού, απόρροια ατυχήματος και όχι αστυνομικής βίας ή συμπλοκής, επέμεινε από τη Βουλή ο Λευτέρης Οικονόμου, αναφορικά με το περιστατικό 13χρονου μαθητή στο Πάρκο Αγίου Αντωνίου στη Λάρισα την περασμένη Τρίτη 30 Μαρτίου, ο οποίος έσπασε το χέρι του κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, δεν υπήρξε ποτέ -όπως καταγγέλθηκε- έφοδος αστυνομικών ούτε και συμπλοκή με τους αστυνομικούς, αλλά ένας τυπικός έλεγχος στο πλαίσιο ειδικών δράσεων τοπικού χαρακτήρα με στόχο την πρόληψη διακίνησης ναρκωτικών που απασχολεί την περιοχή.

«Τέσσερις αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών της αστυνομικής υποδιεύθυνσης Λάρισας επιχείρησαν έλεγχο. Ουδέποτε αποκρύφτηκε η ταυτότητά τους. Και καμία συμπλοκή δεν έγινε, ούτε τραυματισμός ως επακόλουθο αυτής, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι. Τα νεαρά άτομα ενόψει του ελέγχου άρχισαν να τρέχουν και ένας εξ αυτών παραπάτησε και τραυματίστηκε», σημείωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αποκρούοντας το δριμύ κατηγορώ του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη, για αστυνομική βία και αυθαιρεσία, αυταρχισμό και τρομοκράτηση των μαθητών από τους αστυνομικούς.

Αντιθέτως, όπως υποστήριξε ο Λευτέρης Οικονόμου, οι αστυνομικοί επέδειξαν αμεσότητα και φροντίδα να ενημερωθούν οι οικείοι του μαθητή και να του παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική φροντίδα, τηλεφωνώντας άμεσα από το σημείο στον πατέρα του.

«Στην έδρα της υπηρεσίας, ο 13χρονος παραπονέθηκε για πόνο στο χέρι και συνοδεία αστυνομικών και της μητέρας του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και διαγνώστηκε κάταγμα», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι οι πρωτοβουλίες για τη διερεύνηση του συμβάντος ήταν οι αρμόζουσες και ότι έχει ενημερωθεί ήδη ο Συνήγορος του Πολίτη, που διερευνά περιστατικά ενδεχόμενης αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Ο ίδιος απέρριψε ως ψευδέστατη την εικόνα της αστυνομίας που έχει απεκδυθεί κάθε είδους ευαισθησίας έναντι των πολιτών και ιδίως των νέων, καλώντας την αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τη ρητορική των στερεοτύπων που καταντά όπως είπε μονότονη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA