Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ανέφερε πως «το κεντρικό μήνυμα στην τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας είναι οι μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας με αυξημένο αυτοέλεγχο της κοινωνίας και έμφαση στην όσο πιο πιστή τήρηση των ακόλουθων μέτρων».

Εξήγησε, μάλιστα, πως αυτό γίνεται με «μάσκες, self-test, εμβόλια και βεβαίως αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων μεγάλων ομάδων».

Μεγάλη ανταπόκριση μαθητών και εκπαιδευτικών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, μέχρι το πρωί του Σαββάτου είχαν διατεθεί πάνω από 315.000 self tests από 10.055 φαρμακεία σε μαθητές και καθηγητές - ποσοστό που υπερέβη ήδη το 70% των δικαιούχων αυτής της φάσης - σημείωσε ο κύριος Σκέρτσος.

Επισήμανε δε ότι αυτό δείχνει τη μεγάλη ανταπόκριση που έδειξαν μαθητές και εκπαιδευτικοί, ενόψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων από τη Δευτέρα. 

Νέα κοινωνική συμφωνία για τήρηση των μέτρων

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό περιέγραψε, ακόμη, τους λόγους για τους οποίους απαιτείται μια νέα κοινωνική συμφωνία μεταξύ των πολιτών για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων. 

«Ένα και πλέον χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, βρισκόμαστε σήμερα σε ένα κομβικό σημείο σε ό,τι έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Το βέβαιο είναι πως η αυστηρότητα των μέτρων δεν είναι πλέον ευθέως ανάλογη με την επιθυμητή συμμόρφωση. Μάλιστα καθώς η κόπωση όλων μας είναι μεγάλη, μπορεί να φέρνει πλέον και τα αντίστροφα αποτελέσματα». 

Όπως επισήμανε, «η μη τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης στα σπίτια (η έκπτωση στο «stay at home») ή εκτός αυτών λόγω κόπωσης είναι πιθανόν (ανάλογα με το ποσοστό της μη τήρησης) να οδηγεί ακόμα και σε αύξηση της μεταδοτικότητας».

Να ελαττώσουμε τη μεταδοτικότητα του ιού

«Εδώ λοιπόν βρίσκεται και το κλειδί της νέας συμφωνίας, ώστε να πετύχουμε ξανά τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του γενικού πληθυσμού στα μέτρα Δημόσιας Υγείας και την τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης, για όσο κρατάει η πανδημία», συνέχισε ο κύριος Σκέρτσος. 

Με την έλευση των self-test έχουμε τη δυνατότητα να επαναφέρουμε δραστηριότητες σε λειτουργία οι οποίες (με τα νέα πρωτόκολλα) θα έχουν χαμηλότερους δείκτες μετάδοσης από ό,τι στην τρέχουσα κατάσταση του «lockdown» που δεν υπάρχει χωρίς ουσιαστικό «stay at home». 

Η νέα φιλοσοφία είναι ότι οι πολίτες πλέον μπαίνουν σε συνδυασμό συμμετοχικού και υποχρεωτικού screening, συνεπώς έχουμε ταχύτερη ανίχνευση των θετικών και άρα καλύτερη πρόληψη. Έτσι αυξάνεται εμμέσως και η αποτελεσματικότητα της ιχνηλάτισης. 

Σε αυτήν την φάση ο στόχος μας δεν είναι να μειώσουμε αναγκαστικά την κινητικότητα, καθώς αυτό έχει οδηγήσει σε υψηλή κόπωση στους πολίτες, αλλά να ελαττώσουμε την μεταδοτικότητα και να αυξήσουμε τη συμμετοχή του κόσμου στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA