Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί το Πάσχα να είναι σε τρεις εβδομάδες από τώρα, η προοδευτική βελτίωση του καιρού και η ανάγκη των πολιτών για ανάσες, όμως, έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση για την προοπτική μετακινήσεων εκτός νομού. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση για την κυβέρνηση και την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Και μπορεί, βεβαίως, να μην έχει γίνει συζήτηση στην Επιτροπή, μιας και είναι ακόμα εξαιρετικά νωρίς, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται ήδη το σχετικό brainstorming, προκειμένου να φανεί πώς και με ποια μέσα ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να είναι λειτουργικό, τουλάχιστον στα χαρτιά. 

Ρεαλιστικά, η συζήτηση αυτή αναμένεται να γίνει σε περίπου δύο εβδομάδες από τώρα, όπως επισημαίνουν κεντρικά κυβερνητικά στελέχη και αυτό γιατί πρέπει να έχουν επικαιροποιηθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα. Το ότι η σκέψη και μόνο επιτρέπεται, βέβαια, προκύπτει από ορισμένα θετικά σημάδια που παρατηρούνται στα επιδημιολογικά δεδομένα που θα αξιολογηθούν και σήμερα στην τακτική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Για παράδειγμα, αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από τον δείκτη θετικότητας της Κυριακής που ήταν χθες σημαντικά μειωμένος εν σχέσει με την προηγούμενη Κυριακή. Στα μοντέλα που επεξεργάζονται οι λοιμωξιολόγοι, δε, προκύπτει ότι μάλλον το ανώτερο σημείο της καμπύλης σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και τις επόμενες μέρες θα δούμε μάλλον μια αργή και σταδιακή αποκλιμάκωση, έστω και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων.

Εφόσον αυτή η τάση συνεχιστεί και επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι, αργά αλλά σταθερά, τα πράγματα θα βελτιώνονται, τότε θα ξεκινήσει πιο έντονα η συζήτηση για βαλβίδες εκτόνωσης της κοινωνίας, καθώς λόγω καιρού είναι ευκολότερο να μεταφερθούν δραστηριότητες προς τα έξω. Υπάρχουν, δε, και πραγματικά δεδομένα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολο να συγκρατηθούν ούτως ή άλλως οι μετακινήσεις των ημερών του Πάσχα, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το σενάριο των συναθροίσεων εντός των πόλεων.

Κάπως έτσι, τα σχέδια επί χάρτου θα γίνουν τις επόμενες μέρες, με όπλο και τα νέα εργαλεία που έχει στα χέρια της η πολιτεία, όπως τα self test που θα διατεθούν από την επόμενη εβδομάδα και στον γενικό πληθυσμό μετά τη μάλλον ικανοποιητική πρεμιέρα για τα Λύκεια. Πηγές της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει μια θεωρητική προσέγγιση, εάν θα μπορούσε να επιτραπεί η μετακίνηση με self test προς την περιφέρεια. Στη συζήτηση δεν πρέπει να αποκλειστεί να περιληφθεί και η προοπτική ενός αρνητικού μοριακού τεστ 48 ωρών, όπως περίπου ισχύει και για τα αεροπορικά ταξίδια, για όποιον το επιθυμεί. Και, βεβαίως, η συζήτηση θα περιλάβει και το εύρος της πιθανής μετακίνησης, καθώς θα δοκιμαστεί η ιδέα της μετακίνησης από και προς επιδημιολογικά όμοιες περιοχές, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιόδου.

Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, αποτελούν σενάρια εργασίας, τα οποία θα δοκιμαστούν τις επόμενες μέρες ως προς τη λειτουργικότητα και την επιδημιολογική τους βιωσιμότητα. Υπάρχουν, βεβαίως, και φωνές που λένε ότι δεν πρέπει να μπει σε κίνδυνο η άρση των περιορισμών από τα μέσα Μαΐου προς χάριν μερικών ημερών του Πάσχα. Η προοπτική άτακτων καταστάσεων, όμως, μπορεί να οδηγήσει ειδικούς και κυβέρνηση σε μια ενδιάμεση λύση, με δικλείδες ασφαλείας. Οι αποφάσεις, προσεχώς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA