Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε νέο πεδίο  πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίχθηκε όπως αναμενόταν στη Βουλή το επικείμενο σχέδιο νόμου του Υπουργού Εσωτερικών για την κατάργηση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων.

«Με ένα νόμο και ένα άρθρο», σημείωσε δηκτικά ο ίδιος, ενημερώνοντας την αντιπολίτευση ότι το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί σήμερα και καλώντας άπαντες και δη τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν ξεκάθαρη θέση, επικαλούμενος τις δηλώσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη περί «άδικων και προσβλητικών» περιορισμών τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ θα άρει όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση.

«Μετά την τοποθέτηση που έκανε η κ. Τζάκρη, με την οποία εμείς διαβλέπουμε μια σημαντική αλλαγή στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφο των αποδήμων, που χαιρετίζουμε, θεωρούμε ότι ανοίγει ο δρόμος να αρθούν οι περιορισμοί στον ψηφισθέντα νόμο.  

Θα συμφωνήσουμε με την τοποθέτηση της κ. Τζάκρη ότι είναι προσβλητικοί και υποτιμητικοί για τους αποδήμους αυτοί οι περιορισμοί και καταθέσουμε σχέδιο νόμου με ένα άρθρο. Και ελπίζουμε να ξεκινήσει η συζήτησή του την Πέμπτη στην Επιτροπή», σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπου συζητείται το νομοσχέδιό του για το σύστημα εσωτερικού ελέγχου στη δημόσια διοίκηση.

Με εναλλακτική τροπολογία απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Το «ΟΧΙ» του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο νόμου σκιαγράφησε ο εισηγητής του κόμματος, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, μιλώντας για «πυροτέχνημα» Βορίδη και επιχειρώντας  να πείσει για διαστρέβλωση των δηλώσεων της κ. Τζάκρη, η οποία όπως ισχυρίστηκε αναφερόταν στην απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ όταν ψηφιζόταν ο αρχικός νόμος το 2019.

Απέναντι στην πολιτική ντρίμπλα του Μάκη Βορίδη, η αξιωματική αντιπολίτευση αντέτεινε την αρχική της πρόταση για εκλογή 4 βουλευτών σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης αποδήμου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μια από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη και χωρίς η ψήφος των αποδήμων να μετρά στο συνολικό αποτέλεσμα. Καταθέτοντας και σχετική τροπολογία. 

«Εμείς λοιπόν επανερχόμαστε στην πρότασή μας και λέμε αν θέλετε να τροποποιήσουμε το νόμο, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα», σημείωσε ο κ. Χατζηγιαννάκης, προκαλώντας σχόλια του Υπουργού Εσωτερικών περί υπαναχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ από την ξεκάθαρη θέση της κ. Τζάκρη κατά των περιορισμών του νόμου χωρίς όρους και προϋποθέσεις  και όχι του εκλογικού συστήματος που έχει ψηφιστεί, αλλά και υπαινιγμούς για αναζήτηση προσχημάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταψηφίσει το επικείμενο σχέδιο νόμου, επειδή «φοβάται» την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ξεκάθαρο «ΝΑΙ» από το ΚΙΝΑΛ

Σαφή θέση υπέρ της άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους, είπε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, η Ευαγγελία Λιακούλη και καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ «υποκρισία».

«Όλα αυτά σήμερα ακούγονται στα αυτιά μου σαν θέατρο του παραλόγου.  Το έντιμο είναι να απευθυνθείτε στο λαό και να πείτε αν σας εκφράζουν ή όχι οι δηλώσεις της κ. Τζάκρη, που είναι καθαρές για άρση των περιορισμών. Η υποκρισία σε ένα τέτοιο θέμα δεν πρέπει να αφορά καμία παράταξη του Κοινοβουλίου», επισήμανε η ίδια.

Άθλια μεθόδευση με «λαγό» της ΝΔ την Τζάκρη

Ως άθλια μεθόδευση με «λαγό» της ΝΔ τη Θεοδώρα Τζάκρη, που υποδεικνύει πιθανές υπόγειες συνεννοήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και του Πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, απέρριψε το σχέδιο νόμου ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ, δηλώνοντας το κατηγορηματικό «ΟΧΙ» του Περισσού, δεδομένου ότι στο νόμο του 2019 το ΚΚΕ ήταν εκείνο που είχε επιμείνει στη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων περιορισμών ως δικλίδων ασφαλείας, προκειμένου να υπερψηφίσει τον ισχύοντα νόμο.

«Πρόκειται για άθλια μεθόδευση. Πρέπει να σταματήσουν τώρα αυτά τα πολιτικά παιχνίδια με τους αποδήμους. Το σχέδιο νόμου που λέει ο κ. Βορίδης με άρση των περιορισμών οδηγεί στην αλλοίωση και χειραγώγηση του εκλογικού σώματος», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Προς το «ΝΑΙ» η Ελληνική Λύση

Θετική προδιάθεση για το επίμαχο σχέδιο νόμου φάνηκε να έχει η Ελληνική Λύση από την τοποθέτηση του ειδικού αγορητή της, Αντώνη Μυλωνάκη, καθώς ο ίδιος επέκρινε το γεγονός ότι δεν απαλείφθηκαν εξ αρχής οι περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους. Επέκρινε, ωστόσο, τη χρονική στιγμή που επελέγη για την προώθηση του σχετικού σχεδίου νόμου, υποστηρίζοντας ότι εγείρει υπόνοιες για υπόγειες συνεννοήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άγνωστη παραμένει προς ώρα η στάση που προτίθεται να κρατήσει το ΜέΡΑ25 αν και εκτιμάται ότι θα κινηθεί και αυτή τη φορά στο «ΟΧΙ» όπως είχε κάνει και το 2019 επειδή δεν έγινε δεκτή η πρότασή του για έδρες εξωτερικού και στους απόδημους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα για την έγκριση του νόμου, προϋποθέτει υποχρεωτικά τη θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς χωρίς αυτόν δεν επιτυγχάνεται με κανέναν τρόπο το άθροισμα των 2/3, αφού ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση αθροίζουν 190 βουλευτές. 

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών που θα κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή θα καταργεί τους διαμονής τουλάχιστον 2 ετών κατά την τελευταία 35ετία εντός της ελληνικής επικρατείας  και υποβολής φορολογικής δήλωσης το τρέχον ή το προηγούμενο έτος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος για όσους είναι άνω από 30 ετών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους με μοναδική προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA