Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κοντοζαμάνης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Εχθρός σας πρέπει να είναι ο Covid, όχι η κυβέρνηση

Με πυρά για εμμονή στην καταστροφολογία και υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας εξόδου από την υγειονομική κρίση, αντεπιτέθηκε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στον ΣΥΡΙΖΑ και τις νέες βολές βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα self-test και τη διαχείριση της πανδημίας. «Συνεχίζετε να μηδενίζετε τα πάντα. Εχθρός σας πρέπει να είναι ο Covid κι όχι η κυβέρνηση. Έχετε μία μίζερη παλαιάς κοπής ξεπερασμένη πολιτική που κινείται στα όρια της υπονόμευσης της εθνικής αυτής προσπάθειας. Πρέπει επιτέλους η αξιωματική αντιπολίτευση να επιτάξει την ελάχιστη έστω υπευθυνότητα που απαιτεί ο λαός από μία αξιωματική αντιπολίτευση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος στον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό.

Κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Ξανθός επέκρινε την πολιτική των self-test, επιμένοντας στην πρόταση του κόμματός του για συνταγογράφηση των τεστ και εκτεταμένους δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους με τεστ, μοριακά και rapid. «Ουσιαστικά στην αιχμή της υγειονομικής φάσης του τρίτου κύματος η κυβέρνηση κάνει μία πολιτική επιλογή, πιεζόμενη από τη δυσαρέσκειας της κοινωνίας από  την αναποτελεσματική διαχείριση και το παρατεταμένο lockdown, ανοίγει σταδιακά δραστηριότητες. Και επειδή κατανοεί το μεγάλο ρίσκο επινοεί τη στρατηγική των self-test για να χρυσώσει το χάπι. Είναι ένα φύλλο συκής», σημείωσε, ζητώντας νέο μείγμα πολιτικής, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για «αναίδεια» απέναντι στην αγωνία των πολιτών και υποστηρίζοντας ότι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν μειωμένη ευαισθησία άρα μεγάλη πιθανότητα ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος.

«Το κεντρικό μήνυμα σε αυτή τη συγκυρία είναι: περισσότεροι βαθμοί ελευθερίας με αυξημένο αυτοέλεγχο και πιστή τήρηση των μέτρων, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Κι αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι αυτό είναι το νέο μείγμα πολιτικής που εφαρμόζουμε και πιστεύουμε ότι θα είναι επιτυχημένο», αντέτεινε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να καταστεί η σοβαρή κι αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία και «καρφώνοντας» την Κουμουνδούρου για τα πρόσφατα προσκλητήρια σε συγκεντρώσεις.

Κριτική (και) από Κουρουμπλή

Τα self-test μπήκαν στο μικροσκόπιο της κριτικής και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος επέμεινε ότι βαφτίστηκαν έτσι ενώ στην πραγματικότητα είναι rapid test που προορίζονται για εργαστηριακή διενέργεια, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τροποποίησε κατά το δοκούν το φύλλο οδηγιών και το αρχικό κείμενο στα γαλλικά και ζητώντας απαντήσεις για την ασφαλή απόρριψή τους.

Στην κατηγορηματική διάψευση των αιτιάσεων του κ. Κουρουμπλή προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. «Σε καμία περίπτωση δεν έχουν αλλάξει ούτε τη γλώσσα ούτε τα φύλλα οδηγιών. Έχουν πάρει αυτή την άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές ευρωπαϊκών χωρών για να χαρακτηριστούν ως αυτοδιαγνωστικά. Η διαχείριση των απορριμμάτων αυτών γίνεται όπως τα κανονικά οικιακά απορρίμματα, βάσει της έγκρισής τους. Πιθανώς σε ένα χαρτομάντηλο που απορρίπτουμε στα οικιακά απορρίμματα το ιικό φορτίο να είναι μεγαλύτερο από ένα self-test», τόνισε.

Επισήμανε, δε, ότι μέχρι το μεσημέρι είχαν διατεθεί 416.706 αυτοδιαγνωστικά τεστ και επανέλαβε ότι στόχος της χρήσης τους είναι ο εντοπισμός ασυμπτωματικών ασθενών Covid-19, καθώς βάσει μελετών ένας στους τρεις είναι ασυμπτωματικός. 

Φωτογραφία αρχείου


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


TAGS
#Βασίλης Κοντοζαμάνης #ΣΥΡΙΖΑ #Κορονοϊός #Υγεία