Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ-Μένφι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Λιβύης συμφώνησαν για την άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών Ελλάδας και Λιβύης για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών υπό την ευθύνη των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. 

Συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές διεύρυνσης των οικονομικών σχέσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν και το αντικείμενο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει σύντομα στη Λιβύη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Επίσης, δόθηκε έμφαση στη συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον Λίβυο πρόεδρο, εξέφρασε τη χαρά του «που μας δίνεται η δυνατότητα να συναντηθούμε λίγες μέρες μετά την επίσκεψή μου στη Λιβύη», γεγονός που προσφέρει την ευκαιρία να «επαναβεβαιώσουμε ότι οι ελληνολιβυκές σχέσεις, μετά από κάποιες περιόδους δυσκολίας, βρίσκονται στην αρχή μιας πολύ γόνιμης και παραγωγικής περιόδου». 

«Να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα»

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θέλω να γνωρίζετε ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σε σας και στον λιβυκό λαό, στο δύσκολο έργο σας να ανασυγκροτήσετε την πατρίδα σας. Να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές στο τέλος του έτους, έτσι ώστε οι ίδιοι οι πολίτες της Λιβύης να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους. Όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και στη Λιβύη, απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα από τη Λιβύη. Και χαιρετίζω την πρόθεση τη δική σας αλλά και του πρωθυπουργού της Λιβύης, η χώρα σας να συζητήσει με την Ελλάδα κρίσιμα ζητήματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

»Η Ελλάδα -και κλείνω με αυτό- είναι φίλη χώρα προς τη Λιβύη, ο ελληνικός λαός είναι φίλος λαός της Λιβύης, οι σχέσεις μας χάνονται στα βάθη των αιώνων και θέλω να γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα η Λιβύη θα έχει πάντα ένα σταθερό φίλο και σύμμαχο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε η όμορφη, αλλά δοκιμασμένη χώρα σας να ξαναβρεί το δρόμο προς τη σταθερότητα και την ευημερία». 

Ο χρησμός από το Μαντείο των Δελφών

Από την πλευρά του, ο αλ-Μένφι υπογράμμισε ότι «πράγματι είμαι φίλος της Ελλάδας, πράγματι αγαπάω αυτήν την πόλη και αγαπάω αυτήν τη χώρα και αγαπάω αυτόν τον λαό, από τον οποίο δεν έχουμε δει παρά μόνο κάθε καλή συμπεριφορά». Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης σημείωσε ότι «αδημονούμε και ευελπιστούμε να βελτιωθούν ιδιαίτερα» και στη συνέχεια μίλησε για το Μαντείο των Δελφών: «Είχε βγει ένας χρησμός από το Μαντείο των Δελφών που συνδέεται με την ίδρυση τριών μεγάλων αποικιών στην περιοχή της Μπάρκας, στην Ανατολική Λιβύη. Οπότε θέλω να πω ότι αυτές οι σχέσεις δεν δημιουργήθηκαν μόνο πάνω σε ένα υλικό υπόβαθρο αλλά, έχοντας υπόψη και το χρησμό του Μαντείου, μπορώ να πω ότι έχουν επίσης πνευματικό υπόβαθρο». 

Ο πρόεδρος της Λιβύης επισήμανε ακόμα ότι «πάντα ενδιαφερόμαστε για τη φιλία μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πάντα κύριο μέλημά μας ήταν η Ελλάδα να καταστεί η πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ανέφερε πως αν και κάποια στιγμή οι σχέσεις της Λιβύης με την Ελλάδα και την Ε.Ε. «πέρασαν από κάποιες δύσκολες στιγμές, αυτό μπορεί να επιλυθεί μέσα από ένα διάλογο» και προσωπικά ο ίδιος πιστεύει ότι «τα κοινά σημεία που μας ενώνουν θα μας βοηθήσουν ούτως ώστε να ανταπεξέλθουμε οποιεσδήποτε δυσκολίες».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA