Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο Μοχάμεντ αλ Μένφι της Λιβύης.

«Η χώρα σας θα βρει στην Ελλάδα έναν ειλικρινή φίλο»

Αφού τον καλωσόρισε και τον συνεχάρη για την εκλογή του, σημείωσε: «Με την εκλογή της μεταβατικής κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από το λιβυκό κοινοβούλιο και φυσικά με το πρόσωπό σας στο αξίωμα του Προέδρου, η Λιβύη εισέρχεται σε μια νέα εποχή. {…} Η χώρα σας θα βρει στη γείτονα Ελλάδα έναν ειλικρινή φίλο και συμπαραστάτη. 

Απόδειξη των προθέσεών μας αποτελεί τόσο η επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Τρίπολη, η οποία πιστεύω ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των χωρών μας, όχι μόνο πολιτικών αλλά και οικονομικών, εμπορικών, πολιτιστικών και άλλων. Αλλά και η επανασύσταση του προξενείου στην Βεγγάζη, υπάρχει άλλωστε παράδοση συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, που πιστεύω ότι έχει κάθε περιθώριο να ενισχυθεί από δω και πέρα. 

Ήδη οι επισκέψεις του κυρίου πρωθυπουργού στην Τρίπολη και του Υπουργού Εξωτερικών στην Βεγγάζη, καθώς βέβαια και η παρουσία σας σήμερα εδώ, κύριε Πρόεδρε, σηματοδοτούν αυτή τη νέα εποχή στη σχέση μεταξύ των χωρών μας. Κύριε Πρόεδρε, οι σχέσεις μεταξύ των χωρών που έχουν το προνόμιο να βρέχονται από την Μεσόγειο, αλλά και όλων των γειτονικών χωρών μεταξύ τους, πρέπει να διέπονται από τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ειδικότερα εδώ στο δίκαιο της θάλασσας και στην αρχή της καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, ενέργειες μονομερείς ή διμερείς που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δεν έχουν θέση και αποδοκιμάζονται από τη διεθνή κοινότητα. Ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα είναι προϋπόθεση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και την ευημερία των λαών που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή της Μεσογείου στην οποία ζούμε όλοι εμείς». 

Μένφι: «Θέλουμε να αυξηθεί ο αριθμός των ελληνικών εταιρειών»

Ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, σημείωσε ότι η χώρα του θέλει να είναι «δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα, ενώ έκανε «άνοιγμα» στις ελληνικές εταιρείες.

«Πάντα πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εμείς επιδιώκουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Έχουμε ένα μεγάλο πολιτισμό, πιστεύω ότι είναι κοινός ο πολιτισμός που συνδέει αυτές τις δύο χώρες, έχουμε μεγάλη κοινή ιστορία και πρέπει να προστατεύουμε αυτή την κληρονομιά του πολιτισμού, της ιστορίας μέσω της συνεργασίας και μέσω των επαφών. Εμείς με αυτή την αλλαγή που έγινε στη Λιβύη, είμαστε αισιόδοξοι. 

Θέλουμε να είμαστε μια δημοκρατική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, η κοιτίδα της δημοκρατίας. Πιστεύω ότι και η Διεθνής Κοινότητα χάρηκε με την αλλαγή που έγινε στη Λιβύη και προχωράμε έτσι, με αυτό τον τρόπο προς τις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος του χρόνου. Οι αρχές του Προεδρικού Συμβουλίου είναι γνωστές. Εμείς ήρθαμε για αυτές τις αλλαγές, ήρθαμε για τη δημοκρατία. Όπως είπα, θα γίνουν εκλογές στο τέλος του χρόνου και εδώ μπορούμε επίσης να συνεργαστούμε και να πάνε τα πράγματα όπως επιδιώκουμε όλοι μας. Συζήτησα με τον κύριο Πρωθυπουργό, μου ανέφερε και ξέρουμε ότι υπάρχουν ελληνικές εταιρίες εκεί, που δουλεύουν στους τομείς της ενέργειας, εμπορίου, υγείας, όμως εμείς θέλουμε να αυξάνεται αυτός ο αριθμός των ελληνικών εταιρειών, να υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών κοινές επιτροπές για να επισπεύσουμε την συνεργασία.

Υπάρχουν αρκετές ξένες χώρες που θέλουν να έρθουν στη Λιβύη, από την Ευρώπη και αλλού, αλλά θέλουμε να δώσουμε την προτεραιότητά μας, μακάρι να έρθουν περισσότερες ελληνικές εταιρείες και να λειτουργούν, να εργασθούν στη Λιβύη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA