Μενού
  • Α-
  • Α+

Άπιαστο όνειρο αποτελεί με τα υφιστάμενα δεδομένα η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 (σ.σ. 200 ψήφοι) που απαιτεί το Σύνταγμα για να καταστεί νόμος του κράτους και να εφαρμοστεί το σχέδιο νόμου για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων.

Αυτό το συμπέρασμα εξήχθη από την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 - για διαφορετικούς λόγους μεν - στύλωσαν τα «πόδια»  δε στο «ΟΧΙ» ενόψει της ψηφοφορίας που αναμένεται στην Ολομέλεια μετά το Πάσχα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως δέχεται ασφυκτικό pressing τόσο από τον Υπουργό Εσωτερικών που τον κατηγορεί για υποκρισία και εμπαιγμό των Ελλήνων του εξωτερικού, όσο και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, μετά τη συνέντευξή της βουλευτού του Θεοδώρας Τζάκρη με αφορμή την οποία άνοιξε το θέμα.

Μ. Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ψήφο με διπλή ταχύτητα

«Θέλετε να ψηφίσουν εντέλει οι άνθρωποι ή δεν θέλετε; Από αυτό το αμείλικτο ερώτημα δεν πρόκειται να ξεφύγετε στον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο Μάκης Βορίδης και στηλιτεύοντας την πρόταση στην οποία εμμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε: «Να πείτε όλη την αλήθεια.  Εμείς λέμε πρέπει να συμμετέχουν ισότιμα οι συμπολίτες μας αυτοί που έχουν δικαίωμα ψήφου στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Εσείς λέτε φτιάχνουμε μία ψήφο με διπλή ταχύτητα, μία που θα μετράει και μία όχι. Τους λέτε είστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Θα εκλέγετε 4 δικούς σας,  δηλαδή, το 1,2% του Κοινοβουλίου,  αλλά η ψήφος σας δεν θα λαμβάνεται υπόψη ούτε θα επηρεάζει τα πολιτικά πράγματα, αλλά δήθεν σας αναγνωρίζουμε το δικαίωμα».

Κατρούγκαλος: Φτηνό πυροτέχνημα «απόδρασης» ευθυνών

Ως φτηνό πυροτέχνημα με διττό στόχο τον αντιπερισπασμό από τις αποτυχίες της κυβέρνησης και απόδρασης από την ευθύνη που έχει ο κ. Βορίδης να εφαρμόσει τον υφιστάμενο νόμο, επειδή κατά την εκδοχή του οι εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα ανέρχονται μόλις  στους 100, έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, εμμένοντας στην αρνητική ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νέο σχέδιο νόμου.

«Στον πυρήνα της δικής μας πρότασης είναι να εκλέγουν δικούς τους εκπροσώπους. Ενώ πυρήνας της δικής σας πρότασης είναι να ψηφίζουν το κόμμα. Η λογική σας είναι του κομματικού τροπαίου και της εργαλειοποίησης των αποδήμων. Η Βουλή όμως δεν είναι εργαστήριο πειραματισμού της κυβέρνησης, ούτε το προσωπικό σας θέατρο, ούτε η θήρα κινδύνου για να αποδράσετε από την ευθύνη σας», ανέφερε.

ΚΙΝΑΛ: Άρση κάθε «κόφτη» και επιστολική ψήφο

Ταυτόχρονη κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ άσκησε η Ευαγγελία Λιακούλη από το Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας ότι η θέση του κόμματός της είναι «άρση σήμερα κάθε κόφτη και επιστολική ψήφος στον απόδημο ελληνισμό. Η ίδια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γνωρίζει την αποτυχία του εγχειρήματός της αλλά επιχειρεί να το χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζοντάς της «φόβο» απέναντι στον απόδημο ελληνισμό, επειδή θεωρεί ότι πρόκειται για «συντηρητικό κοινό» το οποίο δεν θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: Τυχοδιωκτισμός και αποκρουστική ψηφοθηρία

«ΟΧΙ» στην κατάργηση των κριτηρίων που είχε ζητήσει εξ αρχής για την απόδειξη πραγματικών δεσμών με τη χώρα, είπε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας, κατηγορώντας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ότι παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των Ελλήνων του εξωτερικού, επιδιδόμενοι σε πολιτικό τυχοδιωκτισμό και αποκρουστική ψηφοθηρία. «Αντιμετωπίζετε τους απόδημους ως κουκιά», υποστήριξε.

Σαφέστατο «ΝΑΙ» στο σχέδιο νόμου είπε εκ νέου η Ελληνική Λύση δια του Αντώνη Μυλωνάκη, καταλογίζοντας όμως στην κυβέρνηση ότι ανακινεί το ζήτημα με το βλέμμα στις επόμενες κάλπες και αντιμετωπίζοντας τους απόδημους ως «ψηφοδέλτια». Από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ για το αλαλούμ μεταξύ δηλώσεων Τζάκρη και της στάσης του κόμματος.

Το επίσημο «ΟΧΙ» του ΜέΡΑ25 στο σχέδιο νόμου διατύπωσε η Φωτεινή Μπακαδήμα, τονίζοντας πως η κατάργηση κάθε περιορισμού δεν αρκεί για να αλλάξουν άποψη, αφού και το νέο νομοσχέδιο επιτρέπει ψήφο των αποδήμων μόνο στο ψηφοδέλτιο επικρατείας χωρίς δικαίωμα σταυροδοσίας, άρα οδηγεί σε εκλογείς δύο ταχυτήτων και ανισοτιμία της ψήφου.

Λάβρος κατά του ΣΥΡΙΖΑ  -η αρνητική στάση του οποίου εμποδίζει την εφαρμογή του νομοσχεδίου – εμφανίστηκε και ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι βάζει πάνω απ’ όλα το κομματικό συμφέρον διατηρώντας τα γραφειοκρατικά αναχώματα για την ισότιμη ψήφο των αποδήμων.

«Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα κρίνει αν η αντιπολίτευση -και κυρίως η μείζονα- θα έχουν το πολιτικό σθένος να καταγραφούν εθνικά παρόντες ή μικροκομματικά και κουτοπόνηρα απόντες.  Είναι στο χέρι σας αν θα επιλέξετε την άρνηση της υποσημείωσης ή τη συμμετοχή σε μια ιστορική απόφαση», υπογράμμισε. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA