Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας είχαν προσυμφωνήσει να μην απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντησή τους. Και όπως προβλέπει το διπλωματικό πρωτόκολλο, οι δυο υπουργοί θα έκαναν ο καθένας από μια δήλωση κι έπειτα θα συνέχιζαν με το δείπνο. Όμως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αποκάλεσε «προκλητικές» τις δηλώσεις Δένδια και έδωσε την ευκαιρία στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να ανταπαντήσει.  Από εκεί κι έπειτα, ξετυλίχθηκε ένα σπάνιο on camera μπρα ντε φερ μεταξύ των δυο υπουργών εξωτερικών, που όμοιό του δεν έχει υπάρξει στο πρόσφατο παρελθόν.

Το on camera δράμα είχε ειρωνεία, εκνευρισμό και προσπάθεια χιούμορ, σε σημείο που αναρωτιέται κανείς το εάν οι δυο αυτοί πολιτικοί – που παραδέχονται δημοσίως πως είναι φίλοι – μπορούν εύκολα να ξανακαθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Όμως πριν «αρπαχτούν» είπαν πως πρόθεσή τους είναι να επαναφέρουν στις ράγες το τρένο του διαλόγου. Για να προλάβει σχόλια και παραφιλολογία, το Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά τη συνάντηση φρόντισε να διαρρεύσει πως ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και ανέφερε πως ο κ. Δένδιας είχε ρητή εντολή, εάν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως. Άρα οι δυο τους είχαν προ συνεννοηθεί. Στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν επίσης την «αναβάθμιση» της επίσκεψης, με την πρόσκληση που απηύθυνε ο Ερντογάν στον Δένδια ως ένα ξεκάθαρο σήμα στον Τσαβούσογλου: πως δηλαδή, ό,τι μήνυμα έχω να μεταφέρω στην ελληνική πλευρά, θα το κάνω εγώ, όχι δια αντιπροσώπων. Όπως ακριβώς συνέβη στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών: έστειλε ξαφνικά και τον στενό του συνεργάτη, Ιμπραχίμ Καλίν, στην αίθουσα που διεξάγονταν η συζήτηση, δείχνοντας στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, ποιος κάνει κουμάντο. 

Τι γεύση αφήνει η επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα; Τη συνειδητοποίηση ίσως πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε μια φάση ενός κακού momentum. Παρά την δηλωμένη πρόθεση αποκλιμάκωσης, τα προβλήματα είναι πολλά, είναι σύνθετα και δεν μπορούν εύκολα να μπουν σε τροχιά επίλυσης. Και βέβαια ξεχωρίζει και η στάση του Δένδια, που κέρδισε τις εντυπώσεις στο εσωτερικό μέτωπο, αφού εξέφρασε μια γενικότερη αίσθηση ότι η Τουρκία δεν έχει πραγματική διάθεση υποχώρησης και άρα πρέπει κάποιος να πει φωναχτά στην Άγκυρα αυτά που ανακυκλώνουμε μεταξύ μας. Χωρίς φόβο και με σιγουριά. Το κλίμα ευφορίας για μια στιγμή εθνικής εκτόνωσης είναι φυσιολογικό. Όμως η εξωτερική πολιτική μοιάζει με το σκάκι. Ένας ελιγμός δεν κερδίζει πάντα την παρτίδα.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA