Μενού
  • Α-
  • Α+

Στόχος, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, είναι η αύξηση των θέσεων κοινωφελούς εργασίας ως μορφή εναλλακτικής έκτισης ποινής ή και κύριας ποινής για τα λεγόμενα μικρά αδικήματα και η διαμόρφωση ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα προσδιορίζεται με σαφήνεια μέσω των δικαστηρίων που μπορεί να εκτίεται τέτοια ποινή. Αποκάλυψε, δε, πως εκτός από τους Δήμους, αναζητούνται και οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στα προγράμματα αυτά.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μάρκου, ο Κώστας Τσιάρας σημείωσε πως η αρμόδια ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί - μετά την προσωρινή αναστολή του μέτρου - θα ολοκληρώσει το πόρισμά της σύντομα, αλλά όχι στα τέλη του τρέχοντος μήνα όπως είχε αρχικά ορισθεί, καθώς το σχέδιο αποδεικνύεται πολυσύνθετο ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις και με άλλα υπουργεία.

Ο ίδιος πάντως υποστήριξε το μέτρο ως εμβληματικό για τον σωφρονισμό μικρών παραβατών έναντι του εγκλεισμού στη φυλακή, γεγονός που όπως είπε θα συμβάλλει και στην αποσυμφόρηση των φυλακών, ενώ θα έχει και θετικό κοινωνικό αποτύπωμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ανάλογη επίκαιρη ερώτηση της Φωτεινής Πιπιλή (ΝΔ), εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι λίαν συντόμως τα επιχειρησιακά προγράμματα «θα πάρουν σάρκα και οστά». Ο ίδιος, υποστήριξε ότι οι περισσότεροι δήμοι έχουν αγκαλιάσει την κοινωφελή εργασία και υποβάλλουν προτάσεις.

«Πρώτη φορά επιχειρείται συντονισμένα να επεκταθούν οι φορείς που μπορεί γίνει κοινωφελής εργασία. Πρέπει να εφαρμόσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο σωστά. Ποια η δράση του, ποιος τον εποπτεύει, αν πρέπει να εκτιθεί στο δήμο κατοικίας του ή να προσφέρει αλλού κοινωφελή εργασία, κι όλα αυτά σε σχέση με θέσεις ΟΤΑ και πλαίσιο εποπτείας, για να είμαστε σίγουροι ότι το πλαίσιο θα εφαρμοστεί σωστά», επισήμανε.

Ενδιαφέρον είχαν τα παραδείγματα που παρέθεσε η κ. Πιπιλή αναφορικά με τον τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει η κοινωφελής εργασία, αναφερόμενη σε άτομα που βεβηλώνουν μνημεία ή καταστρέφουν δημόσια περιουσία όπως έγινε στην κατάληψη στο ΑΠΘ. Η ίδια επισήμανε ότι θα μπορούσαν να εκτίσουν ποινή σε ένα γηροκομείο για την περιποίηση των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων, να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έκαναν ή να συμβάλλουν στη συσκευασία τροφίμων για οικονομικά ευάλωτους πολίτες στην Οργάνωση Αλληλεγγύη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA