Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, με το Πάσχα να πλησιάζει, η συζήτηση για το τι θα γίνει με τις μετακινήσεις εκτός νομού αρχίζει και αναθερμαίνεται, καθώς δεν είναι λίγοι οι πολίτες που θα ήθελαν να μετακινηθούν εκτός των αστικών κέντρων. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες και παρά τις δηλώσεις αυτοσυγκράτησης, δεν ήταν λίγα εκείνα τα κυβερνητικά στελέχη που θα ήθελαν να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού τις μέρες του Πάσχα, ως μια βαλβίδα εκτόνωσης των πολιτών, μετά τον παρατεταμένο εγκλεισμό.

Αυτή τη στιγμή, όμως, φαίνεται πως επικρατούν οι δεύτερες και…πιο συντηρητικές σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς η πορεία της πανδημίας έχει σημάδια σταθεροποίησης, αλλά όχι αισθητής αποκλιμάκωσης. Η κατάσταση στο ΕΣΥ δε εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη, με τους διασωληνωμένους να αυξάνονται και να αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται. Υπό αυτό το πρίσμα η…βεβαιότητα πολλών για πασχαλινή έξοδο κάμπτεται, καθώς στόχος είναι από τον Μάιο να επαναλειτουργήσουν μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως οι άλλες βαθμίδες των σχολείων, αλλά και η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους.

Την ίδια ώρα, δε, όπως πληροφορείται το Reader.gr, έντονη περίσκεψη υπάρχει και στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων για την προοπτική απελευθέρωσης των μετακινήσεων εκτός νομού, καθώς πολλά μέλη της εκτιμούν ότι, με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον, κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο.

«Κάθε απόπειρα να προεξοφληθούν οι εισηγήσεις των επιστημόνων είναι άτοπη. Η επιστημονική επιτροπή αξιολογεί κάθε φορά τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πίεση στο σύστημα υγείας και εισηγείται αναλόγως στην κυβέρνηση, η οποία αποφασίζει», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, αποτυπώνοντας ακριβώς αυτό το κλίμα που υπάρχει και ανάμεσα στους ειδικούς.

Οι ίδιες πηγές, δε, θέτουν το ζήτημα και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καθώς, όπως λένε, η αναμονή των πολιτών για μετακίνηση μετά από τόσους μήνες περιοριστικών μέτρων είναι κατανοητή, όπως και η κούραση. «Απέχουμε λίγες εβδομάδες από το να αφήσουμε πίσω μας τα χειρότερα με τη βοήθεια των εμβολιασμών, των self tests και του καιρού. Η πανδημία βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης αλλά σε υψηλά επίπεδα. Το σύστημα υγείας υφίσταται μεγάλη πίεση. Δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η πορεία ανοίγματος και το μεγάλο στοίχημα για ένα ελεύθερο καλοκαίρι», υπογραμμίζουν με νόημα, προτάσσοντας την ανάγκη να δρομολογηθούν επόμενα ανοίγματα, αλλά και η επανέναρξη του τουρισμού από τα μέσα Μαΐου.

«Οι αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παραπάνω παράγοντες», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, αν και είναι σαφές ότι, με αυτούς τους αριθμούς και την προοπτική περαιτέρω πίεσης στα νοσοκομεία, η ευφορία της προοπτικής για πασχαλινή έξοδο ήδη κάμπτεται.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA