Νίκος Ρωμανός
Κείμενο: Νίκος Ρωμανός

Πες πες στο τέλος κάτι θα μείνει…

Πολιτική

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός γράφει στο Reader.gr για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη στρατηγική επιμονή του σε fake news.

Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα είναι καθοριστικός για την εύρυθμη λειτουργία του. Οφείλει να κάνει υπεύθυνη κριτική στις πράξεις της κυβέρνησης, προβάλλοντας με σοβαρότητα ουσιαστικό και εποικοδομητικό αντίλογο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απεμπολήσει αυτόν τον ρόλο επιλέγοντας να αντιπολιτεύεται όχι την κυβέρνηση και την πολιτική της αλλά τις δυσκολίες που διαχειρίζεται και τα αποτελέσματά τους. Και επειδή ακόμα και έτσι δεν καταφέρνει να βρει πειστικό αφήγημα καταλήγει στο να ρίχνει τζούφια πυροτεχνήματα και να κατασκευάζει fake news ελπίζοντας σε πολιτικά οφέλη.
 
Αυτή η εγγενής- απ’ ότι φαίνεται- αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση, αντί να κλείνει το μάτι στους συμμετέχοντες στα κορονοπάρτι ή ακόμη χειρότερα να αναλαμβάνει το ρίσκο για τις πορείες, έχει γίνει αντιληπτή από την κοινή γνώμη. Δεν είναι τυχαίο ότι στις δημοσκοπήσεις η διαφορά μεταξύ ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε διψήφια ποσοστά, μεγαλύτερη από ότι στις εκλογές, ενώ η δημοφιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει καθηλωμένη.


Ο καταγγελτικός λόγος είναι ο πιο εύκολος δρόμος. Δεν απαιτεί πολλή σκέψη, κόπο, χρόνο και ενέργεια. Ένας τίτλος, μια λέξη, ένα σύνθημα αρκούν για να πάρει μπρος το εργοστάσιο προπαγάνδας της Κουμουνδούρου και  να βομβαρδίσει την κοινή γνώμη με fake news, τα οποία αυτοστιγμεί αποκαλύπτονται. Και τα παραδείγματα είναι δεκάδες. Από τα self test που δήθεν προώθησε η κυβέρνηση με φωτογραφική διάταξη για να δώσει τη δουλειά στη Siemens, η οποία ως γνωστόν δεν συμμετείχε καν στον διαγωνισμό, μέχρι το ότι η υπουργός Πολιτισμού υποτίθεται πως βάζει μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της στην Ακρόπολη. Και από τα νέα λεωφορεία που παρέλαβε ο ΟΑΣΑ και δήθεν δεν κυκλοφόρησαν στους δρόμους μέχρι την πλατφόρμα των φαρμακοποιών με τα ΑΜΚΑ των δικαιούχων για τα self test όπου χρησιμοποίησαν επεξεργασμένες εικόνες μέσω google translate για να δείξουν λάθη. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως θα υποστηρίξουν τις ταμπέλες που έχουν επιλέξει για τους πολιτικούς τους αντιπάλους.


Αυτός είναι ο εύκολος δρόμος. Διαλέγεις ταμπέλες και μετά δημιουργείς fake news για να τις επαναλαμβάνεις. Ο δύσκολος δρόμος είναι να παρατηρείς  με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα τεκταινόμενα, να ασκείς εμπεριστατωμένη και ουσιαστική κριτική στα κακώς κείμενα της κυβέρνησης αλλά και -γιατί όχι- να κάνεις σοβαρές και επεξεργασμένες προτάσεις που  να απαντούν στην ελληνική πραγματικότητα ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε για 14 και πλέον μήνες.
Ακόμη πιο σημαντικό θα ήταν να εστιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση στα θετικά στοιχεία του δικού της προγραμματικού λόγου, της δικής της αντιπρότασης. Προϋπόθεση βέβαια για αυτό είναι να έχει στοιχειωδώς σοβαρή αντιπρόταση.


Κι όμως αντί για τον δύσκολο δρόμο της ρεαλιστικής αντιπρότασης επιλέγει τον εύκολο δρόμο της αντι-πραγματικότητας. Αντί να διαμορφώσει και να επικοινωνήσει δικές της προτάσεις που να απαντάνε στις όποιες αδυναμίες των κυβερνητικών πολιτικών, διαμορφώνει και επικοινωνεί την δική της πραγματικότητα. Μια τεχνητή πραγματικότητα στην οποία δήθεν καταργείται το οκτάωρο. Μια τεχνητή πραγματικότητα στην οποία η Ελλάδα με τις εκατοντάδες πορείες, συγκεντρώσεις, καταλήψεις και κορονοπάρτι εν μέσω κορονοϊού, είναι δήθεν αστυνομοκρατούμενη χώρα! Μια ψεύτικη πραγματικότητα στην οποία δήθεν κλείνει το ΚΕΘΕΑ, ενώ την ίδια στιγμή αναδιοργανώνεται, δυναμώνει και στελεχώνεται με περισσότερο προσωπικό! Μια ψεύτικη πραγματικότητα στην οποία όπως και το 2011 υπάρχουν άπειρα λεφτόδεντρα, σαν να μην πέρασε μια μέρα -ενώ πέρασαν 10 χρόνια-. 


Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ασχολείται κανείς με την αξιωματική αντιπολίτευση ακόμη και τις λιγοστές φορές που προσπαθεί να αρθρώσει προγραμματικό λόγο. Ούτε καν ο στενός κομματικός τους πυρήνας.Tο πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας.


Τα όσα ανακοινώθηκαν… πανηγυρικά από τον κ. Τσίπρα όχι μόνο θύμισαν το πρόσφατο παρελθόν με τα… νταούλια και τη «Σεισάχθεια» προκαλώντας θυμηδία ακόμη και στους πιο καλοπροαίρετους αλλά κατέρρευσαν με τη μια με έναν πρόχειρο υπολογισμό: το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ κοστολογήθηκε στα 5,7 δις. ευρώ αλλά αθροίζοντας τα μέτρα ξεπερνά τα 17 δις. ευρώ.
Κάπως έτσι, δείχνοντας ότι συνεχίζει να επιλέγει τις βουτιές στα θολά νερά του λαϊκισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και από το θέμα της πανδημίας. Χωρίς καμία ουσιαστική πρόταση και συμβολή στη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που έχει λυγίσει και τις πιο ισχυρές χώρες δυναμιτίζει τις προσπάθειες ακολουθώντας την πολιτική του «όχι σε όλα», της πόλωσης και της εργαλειοποίησης προς ίδιον πολιτικό όφελος της δικαιολογημένης κόπωσης των πολιτών.


Όλα αυτά όμως, τα τζούφια πυροτεχνήματα, τα fake news και η πολιτική του «πες πες κάτι θα μείνει» δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω από την επένδυση στο θυμικό κυρίως των νέων ανθρώπων. Αυτό που ξεχνάει ο κ. Τσίπρας είναι ότι αργά ή γρήγορα οι νέοι αυτοί θα ξαναβγούν, θα ξανακοινωνικοποιηθούν, θα ξαναταξιδέψουν και τότε θα σταματήσουν να βλέπουν την πραγματικότητα με τον παραμορφωτικό φακό της κόπωσης. Τότε θα αναζητήσουν λογικές και ρεαλιστικές απαντήσεις στις αγωνίες τους για το αύριο. Και τότε θα καταλάβουν ότι την λύση στα προβλήματά τους δεν θα την δώσει εκείνος που θα τους πείσει πιο εύκολα να παραβούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού και να βγουν στους δρόμους, αλλά εκείνους που θα τους πείσει έμπρακτα ότι την επόμενη μέρα μετά τον κορονοϊό θα έχουν περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες εργασίας, προόδου, εκπαίδευσης και δημιουργίας. Με ένα κράτος πιο σύγχρονο και πιο φιλικό στη γενιά τους, με χαμηλότερους φόρους για να μπορούν να ανασάνουν, να χτίσουν και να ονειρευτούν ξανά. Και κυρίως με ένα πραγματικό όραμα για αυτή την χώρα και για αυτή την οικονομία που τους έχει πρωταγωνιστές στην ανάπτυξη και όχι κομπάρσους στη μιζέρια της εξίσωσης προς τα κάτω.
 
*Ο Νίκος Ρωμανός είναι διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.