Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις τελευταίες πινελιές σε μια «ιερή συμφωνία» για ένα Πάσχα με μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, αλλά εντός των τειχών και όχι στην περιφέρεια, φέρεται να έβαλαν χθες το απόγευμα στη σύντομη συζήτηση που είχαν στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Πρακτικά, το φετινό θα είναι ένα πολύ πιο ελεύθερο Πάσχα εν σχέσει με πέρυσι σε σχέση με τα μυστήρια, αλλά και την παρουσία των πιστών στους ιερούς ναούς, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιτρέψει την έξοδο των εκδρομέων προς τα χωριά τους, σε μια προσπάθεια να αποφύγει σκηνικά…Μαλεσίνας, με ευρεία διασπορά σε ανθρώπους που ίσως είναι ακόμα ανεμβολίαστοι ή δεν είναι πλήρως θωρακισμένοι.

Οι τελικές λεπτομέρειες του deal αναμένεται να κλειδώσουν άμεσα και οι ανακοινώσεις είναι θέμα χρόνου, καθώς και η Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει σήμερα, ενώ η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει το πρωί της Τετάρτης εφ' όλης της ύλης. Εκ μέρους της κυβέρνησης, τον χειρισμό έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είναι σε επαφή με τους ανθρώπους της Αρχιεπισκοπής και την Ιερά Σύνοδο. Ήδη, ένα βασικό σκέλος της συμφωνίας είναι γνωστό. Τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, αναμένεται η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 22:00, προκειμένου οι πιστοί, εφόσον το επιθυμούν, να μπορούν να προσέλθουν στους ιερούς ναούς. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, η περιφορά του Επιταφίου μπορεί να γίνει είτε στο προαύλιο των ιερών ναών ή γύρω από το τετράγωνο του ναού. Όσο για το Μεγάλο Σάββατο, η Ανάσταση θα γίνει μετά τις 21:00, νωρίτερα από τις άλλες χρονιές, προκειμένου να μπορούν οι πιστοί να προσέλθουν.

Όσο για την αναλογία των ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται εντός των ναών, ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμά ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση: σήμερα ισχύει η αναλογία 1 ατόμου ανά 25 τ.μ. εντός των ναών, ενώ η Ιερά Σύνοδος έχει ζητήσει ένα άτομο ανά 15 τ.μ. Η «χρυσή τομή» εκτιμάται ότι μπορεί να βρεθεί στο 1 άτομο ανά 20 τ.μ., ενώ θα αξιοποιηθούν και οι εξωτερικοί χώροι των ιερών ναών, με κάποιο όριο βεβαίως. Οι ιερείς και οι ιεροψάλτες, δε, αναμένεται να πρέπει να υποβληθούν σε τουλάχιστον δύο self-test για να συμμετάσχουν στις αλλεπάλληλες λειτουργίες των επόμενων ημερών.

Οι ανακοινώσεις για τα του Πάσχα θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες μέρες, ενώ εκτιμάται ότι θα δοθεί και μια ορατότητα για τις επόμενες κινήσεις ανοίγματος δραστηριοτήτων. Το υπουργείο Παιδείας, σε συνεννόηση με το Μαξίμου, έχει ορίσει τη 10η Μαΐου ως ορόσημο για την επαναλειτουργία των τάξεων του Γυμνασίου, των Δημοτικών και των νηπιαγωγείων, ενώ και η εστίαση εκτιμάται πως θα λειτουργήσει περί τις 10 Μαΐου. Άλλωστε, η βούληση για άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου θα επιφέρει και μια σειρά αλλαγών, όπως για παράδειγμα η άρση του περιορισμού για τις μετακινήσεις εκτός νομού.

Γιατί «κάηκε» το Πάσχα στο χωριό

Το σχέδιο για λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα εντός των τειχών, βεβαίως, σημαίνει και το τελικό «φρένο» για τις μετακινήσεις εκτός νομού. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν προς το Reader.gr ότι το να μετακινηθούν οι πολίτες εκτός νομού δεν είναι το ίδιο με το να βρεθούν ακόμα και περισσότερα άτομα στο ίδιο σπίτι. Μάλιστα, κυβερνητική πηγή σχολίαζε στο Reader.gr τον κίνδυνο για νέες…Μαλεσίνες, όπου υπήρξε υπερμετάδοση με αρκετούς νεκρούς, σε περίπτωση άμετρης εξόδου από τα αστικά κέντρα. Υπό αυτό το πρίσμα, από το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύουν ότι δεν πρέπει να θυσιαστεί το καλοκαίρι-και βεβαίως και η επαναλειτουργία των υπόλοιπων δραστηριοτήτων-για τέσσερις μέρες χαλάρωσης το Πάσχα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA