Μενού
  • Α-
  • Α+

Ψήφιση τροπολογίας για να γλιτώσει φόρους ο λιβανέζικος κατασκευαστικός κολοσσός CCC από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 2019 κι αφού είχε προηγηθεί αίτημα της εταιρίας το 2016 μετά τη συμφωνία με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, φέρεται να αποκάλυψε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον Νίκο Παππά, ο Κυριάκος Τόμπρας που μεσολάβησε για το deal των 3 εκατομμυρίων ευρώ ανάμεσα σε Χούρι (CCC) και Καλογρίτσα με στόχο -σύμφωνα με τον κ. Καλογρίτσα -το λεγόμενο ΣΥΡΙΖΑ Channel.

ΣΥΡΙΖΑ Friendly λόγω ευνοϊκής τροπολογίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη δεύτερη ημέρα εξέτασής του, ο μάρτυρας υποστήριξε πως η λιβανέζικη κατασκευαστική έγινε «ΣΥΡΙΖΑ Friendly» μετά την ευνοϊκή ρύθμιση.

«Η CCC ζήτησε το 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθετική ρύθμιση  για τις εμπορικές εταιρείες του νόμου 89,  ώστε να ενταχθούν στο καθεστώς λειτουργίας των ναυτιλιακών και να απαλλαγούν από την φορολογία που τους είχε επιβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά. Τότε οι Χούρι από ΝΔ friendly έγιναν ΣΥΡΙΖΑ friendly κι άλλαξαν στάση. Τους το υποσχέθηκαν. Όμως τελικά δεν το έκαναν. Για την ακρίβεια δεν το έκαναν το 2016 αλλά την 1η Απριλίου 2019 (λίγο πριν τις ευρωεκλογές)»,  φέρεται να είπε ο κ. Τόμπρας, προσθέτοντας κατά τις ίδιες πηγές πως «τότε όμως (σ.σ. το 2016) η CCC είπε “με βάλατε να δώσω 3 εκατομμύρια ευρώ στον Καλογρίτσα, μου υποσχεθήκατε τροπολογία και δεν την κάνατε...».

Αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία

Κύκλοι της ΝΔ σχολίαζαν δηκτικά πως: «Έγινε ΣΥΡΙΖΑ friendly γιατί η κυβέρνηση ΝΔ της είχε περιορίσει προνόμια και έπρεπε να πληρώνει φόρους και πρόστιμο».

Περνώντας στην αντεπίθεση πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριζαν ότι η ρύθμιση του 2019 ήταν τυχαία κι όχι κατόπιν παραγγελίας. «Ο Χούρι είχε ο ίδιος επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την απόκτηση καναλιού στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποίησε ποτέ την επιθυμία Χούρι να εξαλειφθεί η προϋπόθεση των εταιρειών που υπάγονται στο άρθρο 87 να μετακομίζει το Δ.Σ στην χώρα προέλευσής του στο Λίβανο 15 μέρες το μήνα. Μόνη της τα λέει η ΝΔ, μόνη της τα απαντάει. Αυτό έγινε σε ανύποπτο χρόνο τον Απρίλιο του 2019».

White House = Μαξίμου = «χαρέμι»

Ο μάρτυρας φέρεται επίσης να ταύτισε εκ νέου τον κωδικό «White House» με το Μέγαρο Μαξίμου, επαναλαμβάνοντας παράλληλα – πάντα κατά πληροφορίες - τους ισχυρισμούς του για λειτουργία Καλογρίτσα κατ’ εντολών ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Καλογρίτσας δεν χρειαζόταν να πάρει ευλογία από την κυβέρνηση. Διότι ο Καλογρίτσας ήταν η ίδια η ευλογία της κυβέρνησης. Καλογρίτσας και κυβέρνηση ήταν ένα. Το White House δεν ρώτησα τι είναι γιατί θεώρησα αυτονόητο ότι είναι το Μαξίμου.  Ο κ. Μαρκόπουλος με ρώτησε στην τηλεόραση με ποιους μιλούσαν (σ.σ. οι Χούρι) και είπα με πολλούς στην κυβέρνηση. Άρα το White House τι να ήταν; Μιλούσαν με τόσους πολλούς στην κυβέρνηση που το White House ήταν χαρέμι», φέρεται να απάντησε ο Κυριάκος Τόμπρας, ερωτηθείς από τον βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλο, αν ο κ. Καλογρίτσας είχε την ευλογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσει στον διαγωνισμό.

Η «εικονική» υπεργολαβία - η ερωμένη και η σύζυγος

Σε άλλο σημείο, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου, γιατί δεν ανέφεραν οι συμβαλλόμενοι την εικονικότητα της μεταξύ τους σύμβασης αφού ήταν νόμιμη, ο κ. Τόμπρας φέρεται να απάντησε πως: «Είναι σαν τη σύζυγο με την ερωμένη. Την ερωμένη μπορεί να την έχεις αλλά δεν τη συστήνεις στη σύζυγο».

Κατά πληροφορίες, ο μάρτυρας υποστήριξε επίσης ότι η σύμβαση μεταξύ Χούρι και Καλογρίτσα ήταν προχρονολογημένη, για να μην κάνει «νιάου νιάου» ότι αφορούσε στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Φέρεται να είπε πως υπεγράφη στις 26/8/2016, αλλά γράφτηκε ότι ήταν στις 22/8/2016.

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέρρευσε το αφήγημα της δωροληψίας

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ πάντως υποστήριζαν μία άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία ο μάρτυρας διέψευσε σχέσεις των αδερφών Χούρι με το Μέγαρο Μαξίμου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι τον Χρήστο Καλογρίτσα επέλεξε να τον προσεγγίσει ο ίδιος ως επίδοξο καναλάρχη, κατόπιν της επιθυμίας που διατύπωσε η πλευρά Χούρι για απόκτηση καναλιού στην Ελλάδα.

«Η CCC δεν είχε καμία επαφή με την κυβέρνηση πριν έλθει σε μένα. Γιατί αλλιώς εμένα τι με ήθελε; Σίγουρα δεν είχε γίνει κουβέντα για κανάλι μέχρι να έρθουν σε μένα. Αν είχα λάβει εντολή από το Μαξίμου θα ήμουν σήμερα απλήρωτος;  Κανένα Μαξίμου δεν με έστειλε στον Καλογρίτσα. Μόνος μου πήγα», φέρεται να είπε, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Καραθανασόπουλου από το ΚΚΕ, υποστήριξε πως «τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια είναι εφεύρεση Καλογρίτσα».

Ο κ. Τόμπρας φέρεται επίσης να κατέθεσε στην Επιτροπή χειρόγραφη ιδιωτική συμφωνία μεταξύ των Σάμερ Χούρι της CCC και Χρήστου Καλογρίτσα στις 6/5/2018 – μετά το διαγωνισμό – για την επίλυση της διαφοράς των 3 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είπε ότι η εγγυητική επιστολή συμμετοχής στο διαγωνισμός εκδόθηκε ορθώς, τα λεφτά είχαν κανονική προέλευση και ήταν αποτέλεσμα της σύμβασης δύο ιδιωτικών φορέων.

«Από τις διευκρινίσεις που έδωσε αναλυτικά ο κ. Τόμπρας, είναι προφανές ότι όλο το αφήγημα της κατηγορίας καταρρέει. Ούτε δώρο υπάρχει, άρα ούτε δωροληψία, ούτε παράβαση καθήκοντος», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, που συμμετέχει στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του κ. Παππά.

Το ενδεχόμενο γεωπολιτικής απόληξης του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών έθεσε κατά πληροφορίες ο Δημήτρης Μαρκόπουλος από τη ΝΔ, αφήνοντας υπαινιγμούς ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να παραχωρήσει μία εκ των 4 αρχικά αδειών σε αραβικά κεφάλαια με πιθανές συνέπειες για τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διάλογος φέρεται να είχε ως εξής:

Δημ. Μαρκοπουλος (ΝΔ): Έχετε πει σε παλιότερη συνέντευξή σας πως η CCC «δεν είναι απλά μια εταιρεία. Είναι ένας παράγοντας παγκόσμιου βεληνεκούς. ...ένας τεράστιος, όπως είπατε, γεωστρατηγικός παράγοντας, που συνδέει τον αραβικό κόσμο με την Ευρώπη. Ήθελαν να επηρεάσουν τις καταστάσεις κατέχοντας μια από τις τέσσερις άδειες; Υπήρξε προσπάθεια εκτός από ΣΥΡΙΖΑ Channel κι εκχώρησης τηλεοπτικής εθνικής κυριαρχίας, δεδομένου πως προωθούσε η τότε κυβέρνηση μόλις 4 τηλεοπτικές άδειες; Πήγαιναν δηλαδή να δώσουν μια από τις λίγες άδειες σε ξένα προς την Ελλάδα συμφέροντα;.

Κ. Τόμπρας: Κύριε Μαρκόπουλε ξέρετε μαθηματικά;

Δημ. Μαρκόπουλος (ΝΔ): Του μέσου όρου. Δε με λες Αϊνστάιν, όμως κάτι ξέρω...

Κ. Τόμπρας: Ε, θα ξέρετε τότε. Μια εξίσωση με δέκα αγνώστους λύνεται; Δεν λύνεται. Μιλάμε για αραβικά κεφαλαία. Για Παλαιστινίους με λιβανέζικες ρίζες. Για λεφτά από πολλές κατευθύνσεις που έρχονται από τον αραβικό κόσμο. Ήθελαν να παίζουν αραβικό πρόγραμμα στην Ελλάδα με ενδιαφέρον για την Ευρώπη.

Εμπλοκή με την αυριανή εξέταση Καλογρίτσα

Η προγραμματισμένη για αύριο εξέταση του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα πάντως αναβάλλεται λόγω κόπωσης που επικαλέστηκε ο ίδιος μετά το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Εφόσον ο ίδιος προσκομίσει ιατρική γνωμάτευση, η εξέτασή του θα γίνει εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες την Πέμπτη. Σε διαφορετική περίπτωση θα προσέλθει ως μάρτυρας ο στενός του συνεργάτης Χρίστος Νικολάου.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA