Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σλοβάκο ομόλογό του, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στην Άγκυρα. Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει σχετικά τον Ιβάν Κόρτσοκ και να επαναλάβει την πάγια θέση της ελληνικής πλευράς: ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «επιδιώκει τη συνεννόηση με όλους και με την Τουρκία».

Ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS. «Δεν μπορούν να αναζητηθούνε λύσεις εκτός αυτού του πλαισίου. Και βέβαια ευελπιστούμε ότι η αποκλιμάκωση που παρατηρείται από την τουρκική πλευρά θα συνεχιστεί και μάλιστα με πιο έντονο και με πιο πειστικό τρόπο», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Είπε ακόμη ότι η Αθήνα πρότεινε στην Άγκυρα μία θετική ατζέντα συγκεκριμένων οικονομικών συνεργασιών, με την ελπίδα ότι «η τουρκική πλευρά θα το δεχθεί και από εκεί θα μπορέσει να ξεκινήσει μία σταδιακή μεταστροφή του κλίματος».

«Πολλά περιθώρια ανάπτυξης»

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Σλοβακίας, είπε ότι έχουν πολλά κοινά περιθώρια ανάπτυξης και συμφωνήθηκε ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο, στην ενέργεια, στον τουρισμό».

Ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Σλοβάκο ομόλογό του «για το ενδιαφέρον σου να συζητήσουμε το μεταναστευτικό - προσφυγικό, καθώς και για το γεγονός ότι θα επισκεφτείς μετά, μαζί με τον υπουργό μας, τον κύριο Μηταράκη, ένα Κέντρο στην Αττική για να αποκτήσεις, εσύ ο ίδιος, άποψη για το πώς είναι τα πράγματα και να μεταφέρεις την άποψή σου στην κοινωνία της Σλοβακίας».

Επίσης, συζητήθηκε -όπως ανέφερε ο ΥΠΕΞ- η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και η «σταθερή και διαχρονική συνεισφορά» της Σλοβακίας στην ειρηνευτική δύναμη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA