Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας, Ivan Korčok, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κύριο αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσε η περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, καθώς και οι δυνατότητες επιπρόσθετων συνεργειών στην εποχή μετά την πανδημία του κορoνοϊού, με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και την αύξηση της κινητικότητας των πολιτών.

Η συνάντηση αποτέλεσε, επίσης, ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για διεθνή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα.

Στην συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη και η Διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη

Συνάντηση για το συντονισμό των ενεργειών Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει της Πενταμερούς στη Γενεύη είχαν νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Η λύση στο Κυπριακό μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της άτυπης Πενταμερούς η οποία θα λάβει χώρα στα τέλη του μήνα, στη Γενεύη.

Το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση λαμβάνει χώρα υπό την ηγεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «προσδιορίζει και το πλαίσιο των συζητήσεων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Όπως εξήγησε, το πλαίσιο είναι απολύτως σαφές καθώς στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μία κυριαρχία μία ιθαγένεια, μία διεθνής εκπροσώπηση. Και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επισήμανε ακόμη ότι στις συζητήσεις που θα γίνουν στη Γενεύη, «πάντα προσερχόμαστε με καλή διάθεση να βρεθεί μία λύση η οποία θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων».

Αναστασιάδης: Να εξευρεθεί τρόπος για να αισθάνονται ασφαλείς οι δύο κοινότητες

«Προσπάθεια μας δεν είναι να σφετεριστούμε τα δικαιώματα οποιουδήποτε, αλλά να εξευρεθεί ένας τρόπος να αισθάνονται ασφαλείς οι δυο κοινότητες», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, να δημιουργεί ένα λειτουργικό και βιώσιμο -συνεπώς- κράτος. Μακριά από εγγυήσεις, στρατεύματα κατοχής ή ξένα στρατεύματα, τα οποία ξένα στρατεύματα, και ιδιαίτερα μακριά από εξαρτήσεις των οποιονδήποτε τρίτων», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Είπε ακόμη ότι προς αυτήν την κατεύθυνση «οι θέσεις μας, και οι δικές σας και οι δικές μας, συμπίπτουν» ενώ υπογράμμισε ότι η Πενταμερής της Γενεύης είναι σημαντική καθώς μετά από 3,5 χρόνια γίνεται νέα προσπάθεια να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να επιτρέψουν στον Γενικό Γραμματέα να διερευνήσει, κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος προκειμένου να επαναρχίσει ένας διάλογος για λύση του Κυπριακού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA