Μενού
  • Α-
  • Α+

«Καλύτερα οργανωμένα έξω, παρά ανεξέλεγκτα μέσα». Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός έδωσε τον τόνο για τις αποφάσεις άρσης περιορισμών από τον Μάιο, αμέσως μετά το Πάσχα, όπως εξήγησε σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο του Alpha. 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «δεν συρθήκαμε σε αποφάσεις. Πολλές φορές έχουμε πάρει και απέναντι στις προσδοκίες της κοινής γνώμης, κάνοντας το επιδημιολογικά σωστό. Κλείσαμε τον Ιανουάριο και δεν γίναμε Πορτογαλία». Απαντώντας για το Πάσχα, υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό και θα υπήρχε κίνδυνος να μεταφερθεί  αυτό σε λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές. «Και επειδή ήθελα να δώσω έναν οδικό χάρτη, ξεκαθάρισα ότι το αντιστάθμισμα για να μείνουμε στα αστικά κέντρα, θα είναι μια προοδευτική άρση περιορισμών», είπε ο πρωθυπουργός. Προανήγγειλε, πάντως, αυστηρούς ελέγχους και τσουχτερά πρόστιμα στην έξοδο από τις πόλεις, καλώντας όλους να αναλογιστούν το ρίσκο. 

«Μπορεί να μην μπορούμε να πάμε σε χωριά και νησιά, αλλά οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν και φέτος γνωρίζουμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε πέρυσι. Δεν γνωρίζαμε πώς θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Τώρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι η τελική απάντηση στο πρόβλημα του κορονοϊού», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. 

Απαντώντας για τις συγκεντρώσεις στις πλατείες, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι οι εικόνες αυτές είναι η εξαίρεση. «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών με τον έναν τον άλλον τρόπο συμμορφώνονται στα μέτρα. Εμείς είπαμε ότι δεν είναι η επιλογή η καταστολή. Η Ν. Σμύρνη ήταν λάθος, αστοχία, γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί. Αλλά τα φαινόμενα αυτά δεν τα αντιμετωπίζεις με καταστολή. Δική μου απόφαση ήταν, χωρίς δεύτερη σκέψη», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Έκκληση για τα εμβόλια, απευθείας self-tests

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την έκκληση του για τον εμβολιασμό. «Από τον Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουμε πολλά εμβόλια. Δεν θα υπάρχει πρόβλημα προσφοράς εμβολίων. 30% των ηλικιωμένων δεν έχει προσέλθει για να εμβολιαστούν, παρά το ότι είχαν τη δυνατότητα», είπε και επέμεινε: «Να το ακούσουν από τους γιατρούς των εντατικών που λένε ότι οι ασθενείς στις ΜΕΘ είναι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι ένα δράμα, μια τραγωδία να μπορείς να αποφύγεις κάτι που μπορεί να σε σκοτώσει και να μην το κάνεις». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, δε, ότι «καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι και οι νεότεροι θα προσέλθουν να εμβολιαστούν. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, κατά την έναρξη του νέου εμβολιαστικού κύκλου, θα πρέπει να συζητηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών. «Όταν έχω τα νοσοκομεία στο κόκκινο, δεν θέλω να ανοίξω τη συζήτηση τώρα, αλλά μέσα στο καλοκαίρι, σε έναν ουδέτερο χρόνο», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε, δε, ότι έχει ήδη ζητήσει από τη νεοσυσταθείσα Επιτροπή Βιοηθικής να γνωματεύσει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. 

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, αποκάλυψε ότι για τον επόμενο μήνα θα γίνει κεντρική και με απευθείας διαπραγμάτευση προμήθεια για τα self test του επόμενου μήνα

Όχι «στα μανταλάκια» οι λοιμωξιολόγοι

Απαντώντας για τα πρακτικά της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση συζητά με τους επιστήμονες, αλλά η ίδια παίρνει αποφάσεις. «95 στις 100 φορές έχουμε συνταχθεί απόλυτα με τις προτάσεις των ειδικών», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε, δε, ότι η συζήτηση για τα πρακτικά είναι «βαθύτατος λαϊκισμός» και οι επιστήμονες πρέπει να μπορούν να συζητούν ελεύθερα, όχι «να κρεμιούνται στα μανταλάκια». 

Εξαπέλυσε μύδρους στον ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολιτευτική του τακτική, με αιχμή την εστίαση. «Ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι να λέει το ανάποδο από αυτό που λέει η κυβέρνηση. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης, για παράδειγμα, είναι να βοηθά να πείσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Σταδιακή η αποσωλήνωση της οικονομίας

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το πλαίσιο μειώσεων φόρων και εισφορών που ανακοινώθηκε το πρωί της Πέμπτης αφορά όλους, ενώ υπογράμμισε ότι πρόκειται για μόνιμα μέτρα, τόσο για τη μείωση της φορολογίας όσο και της προκαταβολής φόρου. Τόνισε ότι πλέον η κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή της στην ανάπτυξη και στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. 

«Η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε, δε, ότι το σκηνικό μετά το τέλος της πανδημίας θα θυμίζει το τέλος πολέμου, ενώ ανέφερε ότι η αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά. Προανήγγειλε στοχευμένες κινήσεις στήριξης για τον τουρισμό, αλλά και για γυμναστήρια και παιδότοπους, προσθέτοντας ότι η αγορά γνωρίζει ότι «η κυβέρνηση έβαλε το χέρι στην τσέπη». 

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα περί διαγραφής ιδιωτικού χρέους, ενώ περιέγραψε τις κινήσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη και την προστασία των δανειοληπτών, με κεντρικό εργαλείο αυτή της ατομικής πτώχευσης.

Θα γίνει συνάντηση με τον Ερντογάν

«Ο χειρισμός του κ. Δένδια υπήρξε άψογος. Μην σταθείτε μόνο στην αντιπαράθεση που προκλήθηκε γιατί ο κ. Τσαβούσογλου επέλεξε να απαντήσει στον κ. Δένδια. Ο κ. Δένδιας έβαλε ακριβώς τους κανόνες που πρέπει να διέπουν την επίλυση των ζητημάτων. Αν δεν συμφωνήσουμε το πλαίσιο, δεν μπορούμε να βρούμε λύση», είπε ο κ. Μητσοτάκης για τη διπλωματική σύγκρουση Δένδια-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η εντολή που είχα δώσει στον ΥΠΕΞ ήταν ότι δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντητη», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. Επέμεινε ότι τα ζητήματα με την Τουρκία είναι ευρω-τουρκικά και προανήγγειλε ότι ο διάλογος δεν διακόπτεται. «Έχω αποφύγει συστηματικά να απαντώ σε τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων. Δεν το κάνω και δεν θα το κάνω», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα θα υπερασπίζεται πάντα με αυτοπεποίθηση τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά με αυτοπεποίθηση θα τείνει και χείρα φιλίας προς τη γείτονα χώρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Πάντα έχει νόημα μια συνάντηση και η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν θα γίνει», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αποφεύγοντας πάντως να την τοποθετήσει χρονικά. Υπογράμμισε, δε, ότι δεν εκτιμά ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA